Ergonomisch dragen van een baby

Ergonomisch dragen van een baby Sinds de kinderwagen voor het grote publiek verkrijgbaar is, is dit de meest gebruikte manier je kind mee te nemen. Toch wordt dragen ook weer steeds meer "in". Dragen is niet alleen erg gezellig, het draagt ook bij aan de hechting tussen ouder/verzorger en kind en de ontwikkeling. Er zijn dragers in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, deze zijn echter niet allemaal even ergonomisch. Het is erg belangrijk dat je kind in een goede houding gedragen wordt, dus hoe herken je een goede drager?

Voordelen van dragen

Je kind dragen met behulp van een drager biedt vele voordelen. Zo worden de kleintjes rustig door de bewegingen van de drager en horen ze de hartslag die ze ook in de buik konden horen. Dit geeft ze een veilig gevoel en zorgt voor makkelijk in slaap vallen. Bij ongemakken als krampjes zorgt de warmte tegen de buik en de beweging voor verlichting en kindjes met reflux hebben vaak minder last van spugen door de verticale houding. Is een kind snel overprikkeld biedt het dragen vaak de uitkomst want door de nabijheid van hun verzorger kunnen ze de prikkels beter verwerken en zich ervoor afschermen. In de supermarkt of op een drukke verjaardag zijn veel mensen die even bij de baby willen kijken, heeft het kind hier geen behoefde aan kan het zich wegdraaien wat in een kinderwagen haast onmogelijk is. Met behulp van een drager kun je je kind dichtbij je hebben maar toch even je handen vrij hebben voor lichte huishoudelijke klusjes of bezigheden met een ander kind. In tegenstelling tot een kinderwagen kun je al dragend de trap op (handig in een flat) en neemt hij nauwelijks ruimte in de auto in beslag. Ook bij oudere kinderen die al willen lopen neem je makkelijk een drager in de tas mee, dat scheelt de hele tijd met een lege buggy lopen.

Verschillende dragers

Draagzak

Een draagzak is makkelijk om te doen, wordt met behulp van gespen op de gewenste maat ingesteld en met clicksystemen gesloten. Het gebruik is erg makkelijk en snel, dat heb je zo onder de knie. Als je partner en jij allebei met de zelfde zak willen dragen is het wel noodzakelijk elke keer de instellingen weer aan de andere persoon aan te passen. Bijna alle draagzakken bieden de mogelijkheid om je kind op je buik, rug en heup te dragen.

Bij het kopen van een draagzak moet je er goed op letten dat hij daadwerkelijk ergonomisch is. Veel draagzakken die in de meeste babywinkels verkocht worden zijn niet ergonomisch ook al beweren ze dat wel. Online is er een ruim aanbod aan goede ergonomische dragers. Het is belangrijk dat de knietjes bij de baby hoger zitten dan het kontje. Dit is de zogenoemde M-houding omdat de beentjes dan een M vormen. Dit wordt bereikt als de zak je kindje van knieholte tot knieholte ondersteunt. Op deze wijze worden de heupjes ontlast. Bij veel draagzakken hangen de beentjes naar beneden waardoor ze aan de heupjes trekken, dit is met name bij langdurig gebruik schadelijk voor de heupen. Verder moet het ruggetje goed bol zijn want bij kleine baby's is de wervelkolom nog niet in de S vorm maar meer een C vorm. Het rugpand (het deel van de zak wat over de rug loopt) moet daarom ook zacht (van stof) zijn zodat er niet te veel druk op het ruggetje komt (dus geen verhard pand). Verschillende zakken bieden de mogelijkheid je kind met het gezicht naar voren te dragen, dit wordt echter ook afgeraden omdat het ruggetje zich dan na de buik van de drager vormt en dus niet bol maar eerder hol is.

Zodat het ook voor de drager ergonomisch is en het niet naar korte tijd al klachten oplevert is het fijn als de draagzak een heupband heeft, dat betekend dat hij om je middel bevestigd wordt waardoor je heupen een groot deel van de last dragen en je kind niet aan je schouders hangt.

De meeste draagzakken zijn maar voor enkele maanden te gebruiken ook al geeft de fabrikant aan dat hij bijvoorbeeld tot 20 kg belast kan worden. Dit geeft alleen de draagkracht van het materiaal aan, echter worden de beentjes meestal al ver voor dat dit gewicht bereikt is niet meer van knie tot knie ondersteunt. Soms is dit nog tijdelijk op te lossen door zitverbreders te kopen. Maar om een peuter te dragen zul je een peuterdrager moeten aanschaffen.

Gebruik dus alleen een draagzak waarbij:
  • beentjes in M-houding zitten
  • kind van knieholte tot knieholte ondersteunt is
  • rug bol is
  • heupband aanwezig is

Draagdoek

Een draagdoek moet je nog knopen om je kind erin te kunnen dragen. Dit vraagt wat oefenen. Voordeel is dat een doek altijd past, bij hele slanke vrouwen zit een draagzak soms niet goed. Een draagdoek hoeft niet versteld te worden als iemand anders er mee gaat dragen omdat hij gewoon opnieuw geknoopt wordt. Draagdoeken zijn er in heel veel uitvoeringen. Het verschil zit hem vooral in de kleuren/motieven en het materiaal. Een goed geknoopte draagdoek is altijd ergonomisch voor drager en kind. Ook kun je een kind tot ver in de peutertijd dragen met een doek.

Rekbare draagdoek
Een rekbare draagdoek is van tricot stof gemaakt. Deze zijn vooral fijn voor pasgeboren baby's omdat ze erg zacht zijn. Je knoopt deze doek eerst om en zet daarna je kind erin, erg makkelijk voor een beginner. Er is maar een manier om zo'n doek te knopen daardoor kun je er ook alleen mee buikdragen. In de zomer wordt hij wel snel te warm en als je kind zwaarder wordt (vanaf ongeveer 9 kg) rekt de doek te ver uit en is het niet meer aangenaam om er mee te dragen.

Geweven draagdoek
Met een geweven draagdoek kun je wel rug-, heup- en buikdragen. Er zijn een hele boel verschillende knopen maar net wat je persoonlijk het fijnste vind. Ook hier geldt wederom dat er online de meeste keuze is. Behalve de kleur kun je ook het materiaal kiezen. Katoen is het goedkoopst en voldoet prima, vooral als je het eerst eens wilt proberen. Wordt je kind groter en zwaarder draagt een katoen/hennep of katoen/linnen doek fijner omdat deze draagkrachtiger is. Er zijn ook doeken met wol verkrijgbaar deze zijn lekker warm in de winter en koel in de zomer. Doeken met bamboe zijn lekker zacht voor pasgeboren. Als je hulp nodig hebt bij het knopen zijn er draagdoek-consulentes die je voordoen waar je op moet letten.

Mei Tai

Een Mei Tai is een tussenvorm tussen doek en zak. Deze drager heeft wel een rugpand maar de heupband en schouderbanden moeten nog geknoopt worden. In plaats van een clicksysteem sluit je hem dus met een knoop. Voordeel dat je hem makkelijk aan je lichaamsbouw aanpast nadeel dat je wel lange banden hebt. Stel het regent en je wil je kind vanuit de auto in de drager doen kan een draagzak dus handiger zijn dan een Mei Tai of draagdoek omdat deze over de grond kunnen komen (Maar ook hier wordt je handiger in). Deze dragers zijn ergonomisch voor drager en kind. Afhankelijk van het soort mei tai is deze van geboorte tot ver in de peuterleeftijd te gebruiken
© 2014 - 2024 Infobymum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je kind dragen in een draagzak: verschillende soortenJe kind dragen in een draagzak: verschillende soortenEropuit trekken met je kindje is eenvoudig en aangenaam wanneer je een draagzak gebruikt en biedt veel voordelen. De all…
Je baby dragen: heel normaal!Waar het in andere culturen heel normaal is om je baby bij je te dragen, is dit in Nederland nog een vrij onbekend fenom…
Kinderwagen of baby dragen?Kinderwagen of baby dragen?Heerlijk is het om je baby of peuter op je lijf te dragen. Of je dat nu doet met behulp van een wikkeldoek of een voorge…
10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw baby10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw babyWanneer er een baby geboren wordt willen veel mensen in jouw omgeving direct het kleine wondertje komen bewonderen. Natu…

Woedeaanvallen bij kinderenWoedeaanvallen bij kinderenHeeft je kind woedeaanvallen? Of zit er een leerling bij je klas die zo af en toe de boel op stelten zet? Hieronder lees…
Een enig(st) kind is enig!Een enig(st) kind is enig!Als je in Nederland op de vraag "Wanneer komt de volgende?" antwoordt dat je het bij één laat, dan krijg je als reactie…
Infobymum (1 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.