De vechtscheiding, een lange en meeslepende procedure
Het zou zo maar eens in de top tien van je ergste nachtmerries kunnen staan. Scheiden van je partner. Nu is een echtscheiding nooit leuk, maar als zoiets uitmondt in een vechtscheiding ben je verder van huis. Een lange, slepende procedure waarin communicatie niet mogelijk is, gekissebis over het hoofd van de kinderen, gezeur over alimentatie, noem het maar op. Over elk punt ruzie maken schiet niet op. Je vraagt jezelf vertwijfeld af hoe het mogelijk is dat je ooit verliefd bent geweest. Het cliché is meer dan waar: liefde en haat liggen dicht bij elkaar.
Oorzaken
Het feit dat je verwikkeld raakt in een groot conflict, een vechtscheiding, kan verschillende oorzaken hebben.
- Je hebt te maken gehad met ontrouw in de relatie;
- Je partner heeft aangegeven niet meer verder te willen, terwijl jij daar diep in je hart anders over denkt;
- Je partner had na jullie break-up binnen no-time een ander;
- Jij vindt dat de ander te kort schiet tegenover de kinderen etc.
Naar de rechter
Jouw advocaat dient namens jou een eenzijdig echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Deze procedure verloopt anders en kan langer duren dan
een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek. De advocaat van je partner heeft tot zes weken daarna de tijd om op het verzoekschrift te reageren middels een verweerschrift. In dit verweerschrift kan een zelfstandig tegenverzoek worden gedaan. Jij/jouw advocaat krijgt dan vier weken de tijd om hierop te reageren. Wanneer de rechtbank deze laatste reactie heeft ontvangen, zal in de meeste gevallen een mondelinge behandeling worden bepaald.
Voorlopige voorziening
Bij het traject zoals hiervoor omschreven duurt het lang voordat er eindelijk een beslissing is gevallen. Het kan zijn dat het nodig is om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over bijvoorbeeld de alimentatie. Of over wie in de echtelijke woning mag verblijven als samenleven niet meer mogelijk is. In dat geval kan jouw advocaat een verzoek tot voorlopige voorzieningen indienen bij de rechtbank. De rechtbank zal kort daarna een zitting plannen waarbij jij, jouw advocaat en je partner en zijn advocaat aanwezig moeten zijn. Na deze mondelinge behandeling zal de rechter, vaak binnen een week, een uitspraak doen. Deze uitspraak is geldig zolang de echtscheidingsprocedure loopt. Als er een bedrag tot het betalen van alimentatie is vastgesteld, betekent dit dat een voorlopige alimentatiebijdrage moet worden voldaan, totdat je officieel gescheiden bent.
Mediation
De rechtbank zal altijd een aanbod doen om een mediation-traject in te gaan. Als er geschillen zijn over bijvoorbeeld de omgangsregeling, het hoofdverblijf en dergelijke kan een rechtbank verwijzen naar een traject speciaal gericht op het verbeteren van de communicatie over de kinderen. Een voorbeeld hiervan is het Ouderschap Na Scheiding (ONS)-traject.
Beslissing
Als de communicatie slecht blijft en het niet mogelijk is overeenstemming te bereiken, zal de rechter uiteindelijk een beslissing nemen. Deze legt hij vast in een beschikking. Dit is een officieel document waarmee je bijvoorbeeld de vastgelegde alimentatie kunt afdwingen. In de praktijk blijkt dat na afloop van de vechtscheiding de nasleep lang kan doorsudderen. Gedoe over vakantieplanning met de kinderen, het niet betalen van alimentatie, omgangsperikelen etc.
Tips om een vechtscheiding en/of nare nasleep te voorkomen:
- Blijf communiceren, al dan niet met behulp van een mediator;
- Als communicatie een probleem blijft, leg alle afspraken over bijvoorbeeld de omgang zo specifiek mogelijk vast. Plan vooruit. Leg vast wie welke drie weken van de zomervakantie de kinderen bij zich heeft en bij wie de kinderen zijn met kerst en oud & nieuw;
- Betaal de alimentatie op tijd, zoals in de beschikking staat aangegeven.
Lees verder
Reactie
Leon Vuchelen, 17-10-2015
Reeds 13! Jaar ben ik in vechtscheiding.Reden, zij wil zoveel mogelijk financiële middelen van mij bemachtigen doordat wij vroeger getrouwd zijn met huwelijkscontract met verdeling van goederen.zij had vroeger een winkel waar ze veel schulden had opgebouwd door slecht beheer de meeste zonder mijn weet.Nadien zijn er nog financiële lijken uit de kast gevallen.Des ondanks ze in 2009 een erfenis heeft weten te bemachtigen bij een dame waar ze al 25! Jaar op jacht ging heeft haar toch 800.000 € opgebracht.Nu zit ik in zo een situatie dat elk maneuver van een van de advocaten of notaris veel tijd ertussen verloren gaat. Het talmen van de advocaten is tergend langzaam. Wat kan ik hiertegenover stellen om het SNEL vooruit te laten gaan? Met vriendelijke groeten.
Reactie infoteur, 03-02-2016
Beste Leon,
Sorry voor de late reactie. Ik ben even minder actief geweest op Infonu. Het is erg lastig om hier een antwoord op te geven. Hopelijk is er reeds wat meer schot in uw zaak gekomen. Mocht dat niet zo zijn dan zou u kunnen overwegen een second opinion te vragen bij een andere advocaat van een ander advocatenkantoor. Het kan soms helpen dat er iemand met een frisse blik naar uw zaak kijkt.
Ik wens u in ieder geval veel succes voor de toekomst!
Vriendelijke groeten,
Mrs. Winchester