Ouderschap na scheiding, hoe pak je dat aan?
Tijdens, maar ook na een echtscheiding kunnen ouders nogal eens verschillen van mening over bijvoorbeeld de verzorging van de kinderen, over hoe de omgangsregeling eruit moet zien of over waar de kinderen gaan wonen. Het kan voor jou en je ex-partner lastig zijn om hier goede afspraken over te maken, omdat jullie niet goed (meer) met elkaar kunnen overleggen. Dit gaat ten koste van de kinderen. Want voor hen is het juist belangrijk dat ze met allebei de ouders goed contact hebben en behouden. Als het je niet lukt om bepaalde zaken af te spreken en vast te leggen met je ex-partner, zijn er diverse instanties die hulp kunnen bieden.
Voor wie?
Als je eenmaal besloten hebt te gaan scheiden, blijkt dat het in de praktijk vaak niet makkelijk is om goede afspraken over de kinderen overeen te komen met je ex-partner. Een traject dat is gericht op een goed ouderschap na scheiding is dan ook bestemd voor ouders die slecht met elkaar communiceren en die met name strijd voeren over de kinderen.
Kinderen
Jaarlijks krijgen in Nederland 70.000 kinderen te maken met een scheiding van hun ouders. Een deel van deze scheidingen monden uit in een vechtscheiding. Voor kinderen blijft het hoe dan ook een schokkende gebeurtenis. Denk hierbij aan een verhuizing, het achteruitgaan van de financiële situatie. Ook kan er een loyaliteitsconflict ontstaan. Voor kinderen zijn er programma's die zijn ontwikkeld om ze te helpen bij het omgaan met de scheiding.
Dappere Dino's en
KIES zijn zulke programma's.
Traject
Als je nog in een
echtscheidingsprocedure verwikkeld bent, zal een rechtbank je door kunnen verwijzen naar een speciaal traject voor ouderschap na scheiding. Kom je in de problemen als je scheiding al rond is, kun je ook zelf hulp zoeken. Instanties als Bureau Jeugdhulp bieden hulp. De wil om, in het belang van de kinderen, met elkaar in gesprek te gaan moet wel aanwezig zijn om aan een traject deel te nemen.
Voor scheidende of gescheiden ouders om in het achterhoofd te houden:
- Het belang van het kind staat voorop;
- Ouders kunnen wel ex-partner worden, maar niet ex-ouder;
- Ouders hebben het recht om van elkaar te scheiden, maar niet om het kind van zijn ouders te scheiden.
Handvatten
Een bemiddelaar zal de gesprekken leiden. Tijdens deze gesprekken zal hij handvatten aanreiken om beter met elkaar te gaan communiceren en om samen te werken als het om de kinderen gaat. Er kunnen uitzonderingen zijn, maar over het algemeen vinden de gesprekken samen plaats; de ouders met de bemiddelaar. De bemiddelaar zal, samen met de ouders, doelen stellen. Aan deze doelen kunnen de ouders werken door afspraken te maken met elkaar of ander gedrag te oefenen. Op die manier kun je komen tot een goedlopend ouderschap na scheiding en zul je als ouder in staat zijn om toekomstige problemen op eigen kracht op te lossen.
Waarom een gezond ouderschap na scheiding belangrijk is:
- Het voorkomt dat een kind in een loyaliteitsconflict terecht komt;
- Het draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van het kind;
- Het voorkomt een situatie die schadelijk kan zijn voor het kind;
- Het zorgt ervoor dat het kind onbelast contact kan hebben met beide ouders.
Lees verder