Carnaval: zelf schminken en goedkope verkleedkleren maken

Carnaval: zelf schminken en goedkope verkleedkleren maken Met Carnaval wordt van de kinderen verwacht dat ze verkleed naar school komen. Ieder jaar weer een hoofdbreker en / of een dure grap als je steeds nieuwe verkleedkleren moet gaan kopen. Maar door eens goed in de lappenmand, in je eigen kleerkast of in die van iemand anders te kijken, kom je al een heel eind. Vaak hebben ouders nog oude kleren hangen uit de jaren zestig of grootouders nog een boerenkiel of een chique kostuum. Met een beetje make-up en schmink er bij ben je zo onherkenbaar. Tips voor een goedkope carnaval of verkleedpartij.

Carnaval

Ieder jaar hetzelfde liedje rond carnaval: de kinderen worden verwacht in verkleedkleren naar school te komen. Inderdaad, ze "moeten niet", maar eigenlijk zijn ze zedelijk verplicht. Kom je niet verkleed, dan hoor je niet bij de groep. Dus gaan de ouders ieder jaar maar weer op zoek naar een origineel pakje, want je kan toch geen twee jaar hetzelfde aandoen! En dan wordt het natuurlijk een dure grap, want carnavalskleren zijn niet echt goedkoop. Het alternatief is dat je zelf een beetje creatief wordt en de kleerkasten eens nakijkt. Je vindt hier vast wel iets waar je een leuke outfit van kan maken. Je moet er zelfs niet heel handig met naald en draad voor zijn. Een doosje schmink met verschillende kleurtjes maakt de vermomming compleet.

Dieren

Met een paar zwarte plastiek zakken kom je al een heel eind. Je kan er een lieveheersbeestje, een bij of een vleermuis mee worden.

Het lieveheersbeestje

Haal de twee helften van een plastiek zak uit elkaar. Gebruik één helft. Snij hem doormidden tot op ongeveer 15 centimeter. Je hebt nu twee vleugels, die je vastmaakt aan je hals met een touwtje. Op de vleugels zet je rode stippen uit karton (kleven of vastpinnen). Verder trek je rode kleren aan (broek en trui). Voor op het hoofd een zwarte band met twee voelsprieten uit ijzerdraad met op de uiteinden rood geschilderde pingpongballetjes. Maak het gezicht zwart.

De bij

Een zwarte plastiek zak die je over je hoofd kan trekken. Onderaan open maken. Op de plastiek zak bevestig je gele strepen uit karton (kleven of vastpinnen). Hier bevestig je twee kartonnen vleugels op. Trek een zwarte broek of legging aan. Maak het gezicht zwart en zet een zwarte band op je hoofd met twee zwarte voelsprieten met op de uiteinden zwart geschilderde pingpongballen.

De vleermuis

Trek een zwarte plastiek zak over zwarte kleren aan. Maak twee zwarte vleugels uit karton en bevestig op de plastiek zak. Maak het gezicht zwart. Vergeet het vampiertandje niet te tekenen en eventueel een straaltje bloed! Een zwarte band op het hoofd met twee oortjes op.

De vlinder

Trek kleren aan in één kleur. Dit is het lijf van de vlinder. Maak nu vleugels uit karton in vrolijke kleuren. Maak er bandjes aan waar je je armen kan doorsteken. Een band op je hoofd met twee voelsprieten op. Geef het gezicht een vrolijk kleurtje en gebruik eventueel wat glitters hier en daar. Je hebt een prachtige vlinder.

De zebra

Heb je een zwart-wit gestreept gevangenispakje van een vorig jaar? Dan kan je dit jaar zebra spelen met hetzelfde pakje. Maak je gezicht wit en breng daarna zwarte strepen aan. Maak de rand van je ogen goed zwart. Trek je pakje aan en bevestig een staart op je poep.

De olifant

Trek grijze kleren aan. Eventueel ook grijze handschoenen en grijze schoenen of sokken. Maak je gezicht grijs. Zet een grijze band op je hoofd met hierop twee enorme olifantenoren. Maak een grijze staart en bevestig achteraan op je kleren. Vergeet niet om de slurf na te bootsen door je neus vast te nemen met je ene hand en je andere arm door de ontstane opening te steken. En wapperen maar met dat handje!

Personages

Pipi Langkous

Pipi Langkous heeft gekke kleren aan, dus trek maar iets grappigs aan in felle kleuren als basis. Hierover een groene schort met grote zakken op genaaid. Basiskledingsstuk van Pipi zijn lange kousen met fel gekleurde strepen, liefst rood met wit. Heeft je dochter lang haar, maak dan twee vlechten. Eventueel bespuiten met oranje kleurstof. Eventueel stijf maken met ijzerdraad maar voor kleine kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Je kan er ook stevig karton tussen steken, dat is veiliger. Rosse sproeten aanbrengen in het aangezicht en grote schoenen aan.

Roodkapje

Doe je meisje een leuk kleedje aan. Een rode cape is het basiskledingstuk voor Roodkapje. Verder heb je nog een rieten mandje nodig waarin je eventueel en leeg potje honing kan doen (liefst van plastiek), een plastiek flesje, een lege karton verpakking van rijst of suiker, een (plastiek) ruiker bloemen, etc.

Roodkapjes grootmoeder

Een oud nachtkleed van grootmoeders kast. Misschien zelfs nog met nachtmutsje met veel kant. Een oude sjaal hierover. Zo grootmoeder is klaar.

Wendy van Peter Pan

Zie hieronder bij pijama

Peter Pan

Een groene broek en een groen vestje, eventueel een groene pijama. Verder maak je een groen hoedje met een leuke pluim. Een brede gordel met daarin een plastiek mesje of dolk. Botjes van mama of grote zus en klaar is Peter Pan. Het vliegen zal er spijtig genoeg niet bij zijn...

Tinkerbel

Een leuk groen kleedje met een rokje van tule over. Een kroontje op het hoofd dat je goedkoop op de kop kan tikken in winkels als Action, Kruidvat of Zeeman. Nu nog een toverstafje en een zakje met hierin wat zand of bloem. Tinkerbel kan haar toverpoeder gaan uitstrooien!

Clown

Een clown heeft kleren aan die niet bij elkaar passen en die veel te groot zijn. Vraag dus aan je papa of opa. Bretellen aan de broek en te grote schoenen aan de voeten. Eventueel een pruik met felgekleurde krullen. Het gezicht wit maken en een grote rode mond tekenen. Een rode neus en een grote strik maken het geheel af.

Boer en boerin

Voor de meisjes een oud kleedje van mama of oma. Liefst een model met ouderwetse bloemenprint. Mag best wat te groot zijn. Hierop een sjaal of een hoofddoek. Eventueel een rieten mand. Een paar klompen of ouderwetse schoenen maken het geheel af. Voor de jongens een broek, een oud hemd (effen of met ruiten) en een oude vest. Ook klompen en een pet. Eventueel een pijp. Misschien heeft er nog wel iemand in je familie zelfs nog een echte blauwe boerenkiel. Hierop een bolletjes sjaal of een sjaal met ruitenmotief.

Robot

Wikkel je kind in aluminiumpapier. Maak goed vast, zodanig dat het niet afzakt of loskomt. Voor op het hoofd maak je een robothoofd met een kartonnen doos. Plak op de doos aluminiumpapier. Maak gaten voor ogen, neus en mond. Eventueel afwerken met antennes. Hiervoor neem je ijzerdraad dat je rond een bic wikkelt. Daarna trek je de balpen er uit en bevestig je een grijs geschilderd pingpongballetje op het uiteinde van het krulletje. Herhaal voor een tweede antenne en maak vast op de doos. Geen zin om met een doos over je hoofd te lopen? Dan met een beetje schmink. Maak het gezicht helemaal grijs. Teken met zwart blokjes die elkaar overlappen, zoals metalen plaatjes. Maak ook zwarte rondjes op de hoeken (de vijzen die de plaatjes op hun plaats houden). Zet een ijzeren vergiet op het hoofd, liefst een puntvormige.

Duiker

Trek je kind iets spannends aan. Liefst boven en onder in dezelfde kleur. Zo lijkt het of je kind een duikerspak aanheeft. Nu zwemvliezen aan de voeten. Een duikersbril op de neus. Met twee lege plastiek flessen maak je duikflessen. Bevestig ze met riemen op de rug. Met een slang van bijvoorbeeld een pomp kan je een luchtdarm maken vanuit de flessen.

Romeinen

Wat hadden sommige Romeinen aan? Juist, een witte toga. En om een witte toga te maken heb je gewoon een wit laken nodig dat je mooi drapeert. Hieronder een paar sandalen. Eventueel nog een kroon van groen op het hoofd en je bent klaar.

Bron: Ben Kerckx, PixabayBron: Ben Kerckx, Pixabay

Gilles de Binche

In de Belgische Ardennen, meer bepaald in Binche, heb je de Gilles. De Gilles zijn kleurrijke figuren die sinaasappelen naar de mensen gooien. Met een weinig materiaal kan je makkelijk een Gilles de Binche worden. Zoek witte kleren: een brede katoenen broek en een brede trui of een witte overall (eventueel wegwerpoverall van een voedingsbedrijf). Teken hierop gele en rode motieven. Maak een hoofddeksel met een brede band waarin je witte pluimen steekt. Je kan deze pluimen ook maken uit crêpepapier. Trek de kleren aan en steek vulling ter hoogte van de buik. Maak de vulling vast door een riem. Klompen aan de voeten. Een mandje met hierin sinaasappelen. Maak je gezicht wit en de oogranden zwart.

Cowboy en indiaan

Voor een cowboy volstaan een jeansbroek en een ruiten hemdje. Eventueel nog een mouwloos vestje erover en een cowboyhoed op het hoofd. Voor een indiaan neem je een bruin laken. Voor een meisje maak je hiervan een kleedje met onderaan franjes. Eventueel nog versieren met veelkleurige parels aan hals en mouwen. Hieronder bruine laarzen en in het haar een band met pareltjes. Een jongen kan je een bruine broek aandoen. Een beige of lichtbruine maillot lijkt op een bloot bovenlijf. Op het gezicht een paar strepen en je kan zo ten strijde trekken.

Sportman of sportvrouw

Sommige kinderen en volwassenen houden eigenlijk helemaal niet van carnaval en van zich te verkleden. Voor hen is de oplossing sportkleren aandoen. Simpel en goedkoop. Zo kan je voetbalkleren aandoen, maar ook een judopak, een balletpakje, een tennisoutfit, baseballkleren, paardrijkleren, etc. Voor iemand die zwemmen als hobby heeft, wordt het natuurlijk iets moeilijker. Die zal iets anders moeten kiezen, want in februari in een badpak naar school, tja, daar zal het spijtig genoeg iets te koud voor zijn... .

Scoutskleren

Veel kinderen zitten in een jeugdbeweging en moeten daar een uniform aantrekken. Dit uniform kan ook dienen als verkleedkleren. Uniform aan, das om, eventueel petje op, nog een beetje schmink op het gezicht en klaar is kees!

Pijama

Een heel eenvoudige vermomming waar je niets speciaals voor nodig hebt. Trek gewoon een mooie pijama of een mooi nachtkleedje aan. Eventueel aangevuld met een kamerjas en mooie pantoffels. En om het grappig te maken een gekke slaapmuts en een grote knuffel. Heb je een kaarsenhouder, dan kan je die ook nog meenemen. Met een mooie kaars in. Op die manier kan je bijvoorbeeld ook Wendy van Peter Pan spelen.

Baby

Heb je nog een baby in huis? Dan kan grotere broer of zus als baby gaan. Trek een pamper van het kleintje aan (zal wel de grootste maat moeten zijn) of maak een luier met een doek en een grote veiligheidsspeld. Doe dit aan boven een kousenbroek en een strakke trui. Rond de hals een fopspeen aan een touwtje. In de ene hand een knuffel en in de andere hand een papflesje. Een beetje blos op de wangen en je kind is een schitterende baby.

Griezelige monsters

Je kan je natuurlijk ook verkleden als griezel. Mogelijkheden genoeg: spook, heks, spin, zwarte kat, vampier enzovoorts.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carnaval vieren in LimburgCarnaval vieren in LimburgHet carnaval zoals we dat in Brabant en Limburg vieren, is eigenlijk voortgekomen uit het Rijnland. Daar hield men al in…
Carnaval in Nederland: verkleedtipsAls je aan carnaval denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan een gezellige sfeer waar iedereen zo gek mogelijk probeert…
Hoe origineel verkleed met carnaval? TipsHoe origineel verkleed met carnaval? TipsElk jaar barst carnaval weer los in vooral het zuiden van het land. Tijdens carnaval is het een traditie dat je verkleed…
Verbrede landbouw: BoerenwinkelVerbrede landbouw is een groeiende trend in Nederland. De activiteiten die naast de hoofdtak, de boerderij, worden uitge…

Als je kind bij je ex gaat wonenEen scheiding brengt behalve een heleboel gevoelens en emoties, ook een hoop praktische zaken met zich mee. Je moet wenn…
Ouderschap na scheiding, hoe pak je dat aan?Ouderschap na scheiding, hoe pak je dat aan?Tijdens, maar ook na een echtscheiding kunnen ouders nogal eens verschillen van mening over bijvoorbeeld de verzorging v…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 19-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.