Coachen met paarden

Coachen is een proces waarbij de ontwikkeling van een persoon, team of organisatie op professionele wijze wordt begeleid. Een coach doet dit door te observeren, vragen te stellen, te confronteren en te spiegelen. Een paard is een kuddedier en in de groep volledig afhankelijk van een goede leider. Hierdoor zijn de zintuigen van een paard heel gevoelig en kan een paard de lichaamstaal van andere dieren perfect lezen. Het paard weerspiegelt feilloos jouw gedrag en de achterliggende intenties. Coachen met paarden geeft mensen inzicht in hun (onbewust) gedrag en biedt hun de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

Wat is coachen?

Bij coaching draait het om de relatie tussen de coach en de coachee. De coach faciliteert het leer– en ontwikkeltraject van de coachee. Het uiteindelijke doel van coachen is, om de professionaliteit van de coachee te vergroten. Coachen vindt plaats door middel van coachinggesprekken. Het coachinggesprek is gericht op de vragen van de coachee. De coach kan hier op verschillende manieren een bijdrage aan leveren:
  1. Door persoonsgerichte coaching: de coach neemt waar en ondersteunt vanuit het perspectief van de coachee.
  2. Door inzichtgerichte coaching: de coach probeert het inzicht in de eigen vragen en problemen van de coachee te vergroten.
  3. Door probleemgerichte coaching: de coach helpt de coachee met de aanpak van problemen.
  4. Door oplossingsgerichte coaching: de coach biedt de coachee ondersteuning bij het vinden van oplossingen.

Het coachen is opgebouwd uit verschillende stappen:
  • Het intake gesprek en het sluiten van een contract: dit is van belang om te bepalen of er een klik is tussen de coach en coachee en of de vraag van de coachee aansluit bij de coach als persoon.
  • Voorbereiding op het gesprek: het is verstandig blanco het gesprek in te gaan, zodat je je volledig op de coachee kan richten. Bepaal wel van te voren of je aantekeningen wilt maken,
  • Inrichting van het gesprek: bepaal waar het gesprek zal plaats vinden. Kies een positie schuin tegenover elkaar in een rustige kamer met goede stoelen en prettig licht.
  • Tijdens het gesprek: start met een open vraag, zodat je de coachee de gelegenheid geeft zijn/haar verhaal te doen. Luister aandachtig, gebruik de lichaamstaal van de coachee. Maak gebruik van spiegelen, samenvatten, concretiseren en het reflecteren van gevoel van de coachee.
  • Sluiten van het coachingcontract: doelen stellen, onderwerpen bepalen, aanpak en methodieken bespreken. Tijdafspraken maken en de manier van toetsen of evalueren bespreken om de beoogde effecten te monitoren.

Coachen met paarden

Paarden zijn prooidieren die leven in een kudde. Om te kunnen overleven in het wild is een paard volledig afhankelijk van de kudde. Hiervoor is een sterke leider onontbeerlijk. Paarden zien mensen als roofdieren. Zij communiceren via lichaamstaal. Als een paard in contact komt met mensen, zoekt hij leiderschap om zijn overlevingskansen te vergroten. Een paard herkent direct authentiek gedrag. Hij voelt feilloos of jouw gedrag past bij jouw gevoel. Paarden spiegelen zonder te oordelen jouw kwaliteiten en valkuilen.

Een coach kan voor het coachen van mensen gebruik maken van paarden. Het paard geeft, als hij in contact komt met de coachee, direct diens kwaliteiten en valkuilen aan door het gedrag van de coachee te spiegelen. De coach observeert het paard en de coachee en krijgt hiermee heel veel informatie over de coachee. Vervolgens kan de coach in gesprekken met de coachee werken aan de problemen van de coachee.

Om als coach gebruik te leren maken van paarden voor coachingstrajecten kun je een opleiding volgen. Je hoeft niet persé veel verstand van paarden te hebben, maar het is wel een pré. Tijdens deze opleiding leer je zowel coachingsvaardigheden als het gebruik van paarden voor coaching.

Coachingsvaardigheden van coach richting coachee:
  • Contact maken
  • Diagnose stellen
  • Zelfsturend leren
  • Interventies met de hulp van paarden
  • Communicatieve vaardigheden
  • Vertaling van paardengedrag voor de coachees

Vaardigheden gebruik paarden:
  • Observeren en interpreteren van het gedrag van het paard in de kudde
  • Gebruik karakter van het paard
  • Eigenschappen van het paard leren gebruiken voor persoonlijke groei van de coachee
  • Een goed coachpaard leren kiezen
  • Grondwerk leren verrichten met het paard
  • Veilig leren werken met paarden
  • Het leren interpreteren van paardengedrag in relatie met de coachee

De mooiste combinatie voor een paardencoach is, om beroepsmatig coach te zijn en paarden als hobby te hebben. Ben je altijd al met paarden hobbymatig bezig, dan is het prachtig om deze indrukwekkende dieren te kunnen gebruiken voor het coachen van mensen. Paarden zijn puur en authentiek. Zij bieden een mens de mogelijkheid om het beste in zichzelf naar boven te halen.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De effectiviteit van coachingDe effectiviteit van coachingHoewel coaching sterk in opmars is, is het voor velen nog niet duidelijk welke aspecten van coaching nu exact zorgen voo…
Kenmerken van coachenKenmerken van coachenCoachen is gericht op de toekomst van de cliënt. Iedereen heeft namelijk een toekomstperspectief. Coachen richt zich op…
Het verschil tussen supervisie en coachingHet verschil tussen supervisie en coachingWat is coaching en wat is supervisie? Deze twee vormen van begeleiding liggen zeer dicht bij elkaar. Het doel is het hel…
Valkuilen bij gesprekstechnieken van effectief coachenValkuilen bij gesprekstechnieken van effectief coachenHet hanteren van de juiste vraagtechnieken is van groot belang, zelfs essentieel, bij coachen. Hoewel deze technieken en…

Wat houdt het veiligheidscertificaat VCA in?Wat houdt het veiligheidscertificaat VCA in?Bij beroepen waarbij de werknemers een verhoogde kans hebben op fysiek letsel is het noodzakelijk dat het personeel ten…
Hoe schrijf je een goed POP? Het Persoonlijk OntwikkelPlanHoe schrijf je een goed POP? Het Persoonlijk OntwikkelPlanHet Persoonlijk OntwikkelPlan, ook werl kort POP genoemd, rukt op. Niet alleen in HBO- of universitaire opleidingen maar…
Bronnen en referenties
  • Erik de Haan/Yvonne Burger; 2011; Coachen met collega's; Assen; Koninklijke Van Gorcum BV
  • http://paardencoachingopleiding.nl/
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.