Wat houdt het veiligheidscertificaat VCA in?

Wat houdt het veiligheidscertificaat VCA in? Bij beroepen waarbij de werknemers een verhoogde kans hebben op fysiek letsel is het noodzakelijk dat het personeel ten aanzien van veiligheid goed is opgeleid. Men moet op de hoogte zijn van de risico’s op de werkplek, maar ook hoe men moet reageren indien er een gevaarlijke omstandigheid voordoet. Het biedt zekerheid omtrent de te volgen procedures en hoe te handelen op een riskante werkplek. Wat is de noodzaak van het VCA certificaat en waartoe kan het dienen?

Veiligheidscertificaat VCA


Het dragen van verantwoordelijkheid

Weet wat je moet doen om op een verantwoorde manier om te gaan met je eigen dagelijkse taken, zorgt ervoor dat men op iedere plek goed de taken kan uitvoeren. Ook al betreft het een gevaarlijke werkplek men moet veilig blijven werken. Denk aan een gasveld winningssite, opslag van gevaarlijke stoffen, hoogbouw, enzovoorts. Men moet weten hoe op een gedegen manier de veiligheid in acht wordt genomen, waardoor ieder personeelslid veilig is. Daarnaast moet men weten hoe te handelen bij calamiteiten.

Verplichting veiligheidskleding

Waarom is het van belang om veiligheidskleding te dragen op een werkterrein? Het komt wel vaker voor dat er iets van boven valt. Om het hoofd, de ogen, oren en voeten optimaal te beschermen dient speciale veiligheidskleding te worden gebruik. Denk aan de helm, oog- en oorbeschermers, eventuele gasmaskers, schoenen met stalen neuzen en opvallende werkkleding. Het zorgt ervoor dat bij mogelijke calamiteiten er geen fysieke schade optreedt om daarmee de levensverwachting te verlengen danwel om lichaamsproblemen te voorkomen. Van de noodzaak van het dragen daarvan word je uitvoerig geïnstrueerd.

Procedures voor zekerheid

Om veiligheid goed te kunnen waarborgen dienen procedures te worden gevolgd, zodat bepaalde omstandigheden worden voorkomen. Het aanleren van procedures houdt in dat je op een automatische manier handelingen verricht om zo fouten uit te sluiten. Het gaat er daarbij om dat je op blijft letten op wat je doet en wat er met de omgeving gebeurt. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je op een professionele manier werkt binnen de potentieel gevaarlijke omgeving.

Noodsituaties en gevaarlijke stoffen

Voorbereiding en weten wat er moet worden gedaan is essentieel om schade en overlijden te voorkomen. Snel reageren en adequaat handelen zorgt ervoor dat je een bepaald pand snel kunt verlaten, danwel kun je ingrepen doen waarmee de schade juist wordt beperkt. De cursus VCA geeft op verschillende niveaus handreikingen en adviezen, zodat je goed kunt reageren. Dit is van belang omdat bij noodsituaties gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen of er bestaat de kans op explosiegevaar. Wat moet je doen bij het uitbreken van een brand? Wees voorbereid door daartoe het certificaat te behalen.

Preventief reageren

Vaak weet de organisatie binnen een werkgebied waar de risico’s liggen. Dat houdt eveneens in dat men daarop kan inspelen door daaraan speciale aandacht te geven. Door binnen de cursus speciale aandacht te geven aan onderdelen van de dagelijkse activiteiten kunnen personeelsleden optimaal worden geïnstrueerd. Daardoor kan men een preventief beleid voeren op de werkvloer om ongelukken en risico’s te vermijden. Dat houdt in dat schade en letsel wordt voorkomen. Dit is goed voor zowel werknemers als de werkgever omdat ellende en onkosten uitblijven.

Hoe het veiligheidscertificaat VCA behalen?

Om het certificaat te verkrijgen dient men een basiscursus te volgen, waarmee algemene veiligheidsaspecten binnen het werk en taken wordt aangeleerd. Deze zijn van groot belang om werknemers op een verantwoorde manier te laten werken op het beveiligde terrein. Na theoretische toelichting volgt daarop een toets waarbij 40 vragen worden getoetst. Daarvan dienen minimaal 28 vragen juist beantwoord te worden. Daarmee word je voorbereid op de meest gevaarlijke omstandigheden. Heb je dit behaald dan mag je het certificaat dragen en mag je dan pas het werkterrein betreden. Let wel dat er aanvullende eisen kunnen worden gesteld aan de veiligheid waartoe een zwaardere certificering benodigd kan zijn. Laat je daartoe informeren door je werkgever aangaande wat je allemaal moet weten.
© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het veiligheidscertificaat Stichting Veilige PaardensportHet veiligheidscertificaat Stichting Veilige PaardensportOp initiatief van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie), de FNRS (Federatie Nederlandse Ruitersport…
Stichting veilige paardensport (SRR)Er zijn in Nederland heel veel paardenbedrijven. De een heeft alles netjes voor elkaar terwijl de ander er een zootje va…
Reisverzekering & calamiteiten: calamiteitenfondsReisverzekering & calamiteiten: calamiteitenfondsUw vakantieplezier kan behoorlijk worden verpest door een burgeroorlog of natuurramp. Voor dit soort onvoorziene gebeurt…

Hoe bestrijd je of vermijd je een middagdip?Hoe bestrijd je of vermijd je een middagdip?Je kent het wel. Je zit na de middagpauze achter je computer en je ogen vallen steeds maar toe. Wat je ook doet, je blij…
Coachen met paardenCoachen is een proces waarbij de ontwikkeling van een persoon, team of organisatie op professionele wijze wordt begeleid…
Bronnen en referenties
  • http://www.vca.nl/home/homepage.aspx
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.