Cyberpesten, pesten over het internet

Pesten is van alle tijden. Vooral onder schoolkinderen wordt er al sinds jaar en dag gepest. Soms onschuldig, soms ook met desastreuze gevolgen. Echter met de komst van moderne communicatievormen is ook de vorm van pesten veranderd. Cyberpesten is de nieuwe trend, en dat is veel gevaarlijker dan de meeste mensen denken.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten, ook wel digitaal pesten of digipesten genoemd, is pesten via het internet of SMS. Het ontvangen van pestmails, het uit gescholden worden via SMS of MSN. Kinderen die onder jouw naam andere mensen uitschelden over het internet, bijvoorbeeld door je MSN-account te hacken of uit jouw naam (via een speciale site) mailtjes te sturen naar anderen, valt allemaal onder cyberpesten. Andere mensen kunnen foto’s, filmpjes of persoonlijke informatie van jou op sites plaatsen waar je ze niet wilt hebben. Ook worden kinderen via internet of GSM vaak gestalkd. Dit is het constant lastig worden gevallen door dezelfde pesters. Je hebt tegenwoordig ook veel treitersites, sites die speciaal ontworpen zijn om te treiteren of pesten, of sites die hiervoor heel makkelijk gebruikt kunnen worden.

Voorbeeld van Cyberpesten

Waarom is cyberpesten zo gevaarlijk?

Er zijn verschillende redenen waarom cyberpesten zo gevaarlijk is.
  • Kinderen zitten thuis achter internet. Thuis is je veilige haven. Als je op school wordt gepest, kan je altijd nog veilig naar huis. Voor cyberpesten ben je ook thuis niet veilig.
  • Doordat de pesters vaak anoniem blijven tijdens het pesten, durven ze veel meer. De bedreigingen en pesterijen zijn dus vaak veel ernstiger.
  • Doordat ouders en leerkrachten vaak minder bedreven zijn met het internet, komen ouders en leerkrachten er vaak niet achter dan hun kind/leerling wordt gepest, of zelf een pester is. De pesterijen houden langer aan.
  • Cyberpesten is niet terug te draaien. Gegevens die eenmaal op het internet staan, blijven daar ook staan. Hierdoor kunnen de gevolgen voor het slachtoffer veel langer doorwerken.

Cijfers

  • 98% van de kinderen gebruiken internet, waarvan 88% dagelijks
  • 27% van de kinderen op de basisschool zegt wel eens gepest te worden
  • 1 op de 5 kinderen die wel een chatten, zegt last te hebben van pesten of schelden tijdens het chatten
  • 1 op de 10 kinderen krijgt te maken met seksuele opmerkingen tijdens het chatten

Wat kun je eraan doen?

  • Gebruik altijd schuilnamen als je aan het internetten bent. Gebruik nooit je eigen naam en geef nooit persoonlijke gegevens weg.
  • Vul nooit zomaar je e-mail adres ergens in op internet. Zorg dat alleen mensen die je persoonlijk kent en vertrouwd je e-mail adres heeft.
  • Accepteer alleen mensen op je MSN die je kent en vertrouw.
  • Blokkeer de persoon die je pest meteen op MSN.
  • Houdt je wachtwoorden geheim, zo maak je het een ander moeilijk om je account te hacken.
  • Als je wordt gepest, bewaar dan alles. Maak zoveel mogelijk printjes, zodat je bewijs hebt van dat en hoe je wordt gepest, of sla het op op je harde schijf.
  • Praat erover. Vertel je ouders of leerkracht erover. Soms begrijpen volwassenen niet altijd hoe het internet werkt, maar leg het ze dan uit. Laat ze de printjes zien, dan begrijpen ze je beter.

Wat kun je eraan doen als ouder?

  • Hoe toezicht op je internettend kind. Zorg dat je ziet op welke sites ze komen en met wie ze chatten.
  • Maak afspraken met uw kind. Afspraken over hoe lang ze internetten, maar verzin ook samen een nickname (schuilnaam) die uw kind kan gebruiken bij het internetten. Maar ook duidelijke afspraken over wat ze wel en niet mogen doen, en leg ook uit waarom.
  • Leer zelf over het internet. Hoe meer je zelf weet, hoe beter je je kind kunt beschermen en helpen.
  • Als het kind al wordt gepest, praat met uw kind, en probeer er achter te komen wie de pester is. Het bewaren van de pesterijen is hierbij erg belangrijk.
  • Licht de leerkracht in, deze kan u wellicht helpen bij het uitzoeken wie de dader is.
  • Pesten alleen is niet strafbaar, maar bedreigen, discrimineren en intimidatie wel. Schakel in dat geval de politie in. Deze kan in deze gevallen nog makkelijker de identiteit van de pester achterhalen.
  • Weet u wie de pester is? Neem contact op met de ouders van de pester en laat hen het bewijsmateriaal zien. Is de pester een volwassene? Schakel meteen de politie in.

Pesten.startpagina.nl
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyberpesten: Digitaal pesten via het internetCyberpesten: Digitaal pesten via het internetPesten is een serieus probleem. Wanneer iemand langere tijd herhaaldelijk door anderen het leven onmogelijk wordt gemaak…
Pesten, wat doet dit met een kindPesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepes…
Cyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenCyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenPesten is bekend gedrag dat je overal tegenkomt: op school, op de werkvloer en tegenwoordig ook online. Vrijwel iedereen…
Cyberpesten op schoolCyberpesten op schoolPesten is vaak onzichtbaar op school. Maar cyberpesten is nog veel onzichtbaarder. Ongeveer een op de drie kinderen is w…

Schoolmaatschappelijk werk in RotterdamDe werkdruk van leerkrachten is hoog en daarnaast beschikken leerkrachten niet altijd over de benodigde deskundigheid om…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.