Cyberpesten: Digitaal pesten via het internet

Cyberpesten: Digitaal pesten via het internet Pesten is een serieus probleem. Wanneer iemand langere tijd herhaaldelijk door anderen het leven onmogelijk wordt gemaakt door te worden genegeerd, te worden geslagen of publiekelijk voor schut te worden gezet, heeft dit grote gevolgen voor de gepeste persoon. In het digitale tijdperk waarin we tegenwoordig leven, heeft pesten een nieuwe, andere vorm aangenomen, namelijk het cyberpesten. Wat is cyberpesten? Welke vormen van cyberpesten zijn er? Hoe vaak komt het voor? Wie zijn het slachtoffer? En wat kun je ertegen doen?

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is een vorm van pesten dat plaatsvindt via het internet, de tablet of de telefoon. Social media speelt hierin een grote rol. Wanneer een bericht op social media wordt geplaatst, is dit voor veel mensen zichtbaar en ook is het moeilijk of zelfs onmogelijk om eenmaal geplaatste berichten en foto’s weer volledig van het internet te verwijderen. Een groot verschil ten opzichte van niet-digitaal pesten, is dat je er zo goed als niet aan kunt ontsnappen. Als je wordt gepest op school of op het werk, stopt het pesten als je eenmaal thuisgekomen bent. Met cyberpesten is dit niet het geval. Dit kan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week doorgaan.

Cyberpesten, hoe gaat dat dan?

Er zijn talloze manieren van cyberpesten te bedenken. Alles waarbij iemand het leven zuur wordt gemaakt door middel van het gebruik van het internet, valt onder deze noemer. Een aantal voorbeelden is:
  • Het plaatsen van kwetsende teksten op openbare internetfora
  • Het delen van foto’s en video’s van iemand anders op het internet
  • Het verspreiden van privégegevens van iemand anders via internet
  • Dreigende teksten naar iemand versturen via bijvoorbeeld WhatsApp of Messenger
  • Het belachelijk maken van iemand op Facebook

Wat cyberpesten zo erg maakt, is dat de verzonden gegevens blijven bestaan. De gepeste persoon kan jaren nadat de pesterij heeft plaatsgevonden nog steeds worden geconfronteerd met teksten of beelden die zijn verstuurd.

Hoe vaak komt cyberpesten voor?

Uit cijfers van het CBS is gebleken dat circa een op de tien jongeren tussen de vijftien en achttien jaar te maken heeft met gepest worden op het internet. Van mensen tussen de achttien en vijfentwintig jaar is dit zo’n zeven procent. Onder de volwassenen tussen de vijfentwintig en vijfenzestig jaar kamt ongeveer vijf procent met deze vorm van pesterijen en zelfs onder bejaarden bedraagt het percentage een procent. Laster is de manier die veruit het meest voorkomt, gevolgd door stalken, bedreigingen en chantage.

Wie zijn het slachtoffer?

Zoals uit de bovenstaande statistieken blijkt, is cyberpesten niet enkel en alleen iets dat onder de jeugd plaatsvindt. Iedereen, jong of oud, kan hiermee te maken krijgen. Iedereen die gebruik maakt van het internet, social media en applicaties waarmee berichten, foto’s of video’s kunnen worden gedeeld kan een potentieel slachtoffer zijn voor het zogenaamde cyberpesten.

Wat kun je doen om cyberpesten te voorkomen of tegen te gaan?

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is privégegevens privé houden. Deel dus nooit je telefoonnummer, adres en volledige naam via het internet. Houd ook je inloggegevens voor jezelf, om te voorkomen dat mensen onder jouw naam berichten kunnen plaatsen. Je zou een nickname kunnen gebruiken in plaats van je eigen naam bij het chatten. Wanneer je vervelende berichten ontvangt, negeer deze dan en blokkeer de persoon van wie het bericht afkomstig is. Zorg wel dat je de nare berichten bewaart, zodat je bewijsmateriaal hebt mocht je aangifte willen doen. Verder is het belangrijk om erover te praten, net zoals dat bij de niet-digitale vorm van pesten het geval is. Gepest worden heeft een grote impact op het leven van de gepeste persoon. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Mocht het echt uit de hand lopen, doe dan aangifte! Zaken als afpersing, chantage en bedreiging zijn immers strafbaar.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektronisch pesten: welkom in de 21e eeuw!Iedereen is natuurlijk heel erg blij met de komst van internet en mobiele telefonie. Helaas is met de komst van internet…
De (nadelige) gevolgen en invloed van social mediaDe (nadelige) gevolgen en invloed van social mediaSocial media hebben de wereld in een rap tempo overgenomen. In 1971 werd de eerste mail verstuurd, en nu leven we met mi…
Pesten, wat doet dit met een kindPesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepes…
Zet niet alles op social media!Social media maakt tegenwoordig een belangrijk deel uit van onze samenleving. Zeker de jongere bevolking van Nederland m…
Lichamelijke problemen bij ouderen; de ouderdomLichamelijke problemen bij ouderen; de ouderdomMensen worden steeds ouder en krijgen daardoor te maken met problemen die gewoonlijk worden geassocieerd met het bereike…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 14398, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesten_(gedrag)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyberpesten
  • http://www.ouders.nl/artikelen/cyberpesten
  • http://www.pesten.nl/cyberpesten/
  • http://cyberpesten.be/info/
  • http://www.cjg.nl/puber/opvoeding-en-gedrag/lastig-gedrag/pesten/cyberpesten
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/jongeren/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3862-wm.htm
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.