Trouwen: De trouwkaarten

Trouwen: De trouwkaarten Trouwkaarten zijn er in veel verschillende soorten. Het is een hele zoektocht voor je de juiste kaart gevonden hebt die bij jullie past. Na het bestellen, de proefdrukken en het schrijven van de enveloppen gaan de kaarten vaak naar de ceremoniemeester die deze voor jullie op de post zal doen. In dit artikel lees je over het hele proces van trouwkaarten zoeken tot het moment van versturen. Ook worden er een aantal nuttige tips gegeven.

Hoe te beginnen

Je kunt trouwkaarten via internet bestellen of bij een drukker en deze laten drukken daar. Het voordeel van een drukker is dat je persoonlijk je wensen door kunt geven en na de proefdruk nog wijzigingen door kunt geven tot de kaart helemaal naar wens is. Ga eens langs bij een aantal drukkerijen om te kijken naar het assortiment dat ze in de (vele) albums hebben liggen. Een afspraak maken is niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen en de albums bekijken. Vaak mag je ook een paar albums lenen om ze thuis even rustig nog eens door te bladeren. Het is verstandig om bij meerdere drukkerijen te kijken en er nog eens een nachtje over te slapen voor een definitieve keuze wordt gemaakt.

Bestellen

Als jullie een definitieve keuze hebben gemaakt over welke kaart het zal worden gaat de drukker deze bestellen. Geef aan de drukker het aantal kaarten dat je wilt hebben door. Het is verstandig om een aantal extra kaarten direct mee te bestellen. Zal je net zien dat je toch iemand bent vergeten of je maakt een schrijffout tijdens het schrijven van de enveloppen. Dan is het handig dat je er nog een aantal op voorraad hebt liggen.
Als jullie kaarten in bestelling zijn bij de drukker geeft dit jullie de ruimte om de tekst voor op de kaarten te bedenken of nog aan te passen als jullie deze al klaar hebben. Veel mensen laten twee verschillende teksten drukken: een voor de daggasten en een voor de avondgasten.
Wanneer jullie de tekst klaar hebben kun je deze naar de drukkerij sturen die er dan een proefdruk van gaat maken. Wanneer de kaarten binnen zijn gekomen bij de drukker en deze een proefdruk heeft gemaakt kun je langskomen om de kaart te bekijken of de drukker stuurt de proefdruk op. Je kunt nu nog wijzigingen aanbrengen en een tweede of derde proefdruk laten maken. Het is een tijdrovende klus, de tekst(kleur) en vooral de lay-out van de tekst zal waarschijnlijk een aantal keren veranderd moeten worden. Al deze proefdrukken kunnen wel een aantal weken duren voor het goed is. Houdt hier in je planning dus voldoende rekening mee. Als de proefdruk uiteindelijk is gelukt en alles is naar wens gaat de drukker de kaarten drukken, dit duurt ongeveer een week voor je ze op kunt halen.

Adressenlijst

Terwijl de drukker bezig is de kaarten te drukken kunnen jullie alle adressen bij elkaar zoeken en eventueel controleren of de adressen nog kloppen. Zodra de kaarten binnen zijn kun je direct beginnen met het schrijven van de enveloppen.

Naar de ceremoniemeester

Zodra alle enveloppen geschreven zijn en de kaarten eventueel gevouwen kun je de (open!) enveloppen en kaarten aan de ceremoniemeester geven. Zorg ervoor dat je stapels hebt gemaakt zodat het voor de ceremoniemeester duidelijk is wie de daggasten zijn en wie alleen op jullie receptie en/of feest komen. De ceremoniemeester kan nog een briefje in de enveloppen stoppen met de oproep iets leuks te maken als verrassing voor jullie en zal daarna de kaarten naar het postkantoor brengen.

Naar het postkantoor

Laat (de ceremoniemeester) de enveloppen wegen op het postkantoor zodat je zeker weet dat er genoeg port is betaald. Bij het postkantoor kun je speciale postzegels krijgen voor trouwkaarten welke evenveel kosten als gewone zegels maar het geheel net dat beetje extra geeft. Doe de trouwkaarten niet in een gewone rode brievenbus omdat trouwkaarten net als rouwkaarten speciaal afgehandeld worden bij het postkantoor waardoor de kans dat een trouwkaart niet aankomt bij de geadresseerde kleiner wordt.

Tips

  • Controleer tijdens de proefdruk zelf een aantal keren jullie tekst op (spel)fouten.
  • Laat de tekst door iemand anders lezen om de fouten er uit te halen en te kijken of het duidelijk is voor degene die de kaart krijgt hoe laat deze waar aanwezig moet zijn.
  • Trek ruim voldoende tijd uit voor de zoektocht naar de juiste kaart en het hele proces van bestellen en proefdrukken maken. Er gaat vaak meer tijd inzitten dan je zou verwachten. De kaarten gaan ongeveer 2 maanden voor jullie trouwdag op de post dus begin ongeveer 4 maanden voor de trouwdag met het hele proces en stel het niet uit.
© 2012 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwkaarten BruiloftEindelijk is het dan zover, je hebt je partner ten huwelijk gevraagd en hij of zij heeft ja gezegd! Of die ander is voor…
Hoeveel kost een bruiloft?Hoeveel kost een bruiloft?Als je gaat trouwen, komt hier een heleboel bij kijken. Niet alleen de jurk, de ringen en de taart, maar nog véél meer.…
Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Hij ligt in de bus: de uitnodiging voor een bruiloft. Of er nu vrienden, familieleden of kennissen gaan trouwen, er is o…
Trouwtradities en een originele bruiloftTrouwtradities en een originele bruiloftJe bruiloft is als het goed is één van de mooiste dagen van je leven. Natuurlijk kun je je bruiloft vieren zoals iederee…

Help, een relatiedip!Help, een relatiedip!Nagenoeg iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Je relatie sukkelt een beetje door en plots heb je het in de gat…
Karakterverschillen binnen een relatieKarakterverschillen binnen een relatieEr wordt vaak gezegd dat mensen zich aangetrokken voelen tot partners die een heel ander karakter hebben dan zij zelf. M…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.