Help, een relatiedip!
Nagenoeg iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Je relatie sukkelt een beetje door en plots heb je het in de gaten of een van de twee partners mist iets in de relatie. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die het dan buiten de relatie gaan zoeken, maar als je daar niet voor kiest – of althans niet in eerste instantie – wat zijn dan de mogelijkheden?
Ieder z’n eigen relatieproblemen
De relatietherapeut komt vaak pas in een later stadium in beeld als de relatie echt op knappen staat. Soms eigenlijk al te laat, maar soms kan de relatietherapeut nog wel “repareren”. Het is evident dat hoe eerder je “aan de bel trekt” hoe beter het is. Toch sluipt het er soms in, voordat je het in de gaten hebt. En wat er dan in sluipt, is in iedere relatie weer anders, want waar de een het herkenbare en terugkerende prettig vindt, vindt de ander het sleur. Maar het kan ook over tijd gaan die ontbreekt voor elkaar en waar de ene partner het prima vindt een beperkte “kwaliteittijd” te hebben, ziet een ander het als een struikelblok in de relatie.
Aan je relatie werken
Spreek het uit en ben duidelijk in je woorden
Het gegeven dat je ongenoegen of dreigende ongenoegen naar elkaar uitspreekt is al een belang aspect, want menigeen spreekt het niet of te laat naar elkaar uit. Een van de belangrijkste redenen dat relaties vastlopen, is het gegeven dat er niet of nauwelijks gesproken wordt. Althans niet over zaken die er echt toe doen, zaken die het hart raken. Redenen te over, maar we zijn er allemaal goed in te denken voor de ander en waar de een denkt door te praten een zeur te zijn, denkt de ander dat hij/zij hem/haar toch niet zal begrijpen en daarom maar de mond dicht houdt.
De grootste fout die je kunt maken, je zit namelijk beide in een volwassen periode van je leven en bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Als je iets dus als dom, gek of zeurderig ervaart of je snapt echt niet waar de ander het over heeft, dan spreek je dit uit.
Waar het om gaat is dat je in woorden uitdrukt wat je hart voelt. Maak daar je partner maar deelgenoot van en probeer zo de dialoog aan te gaan. Niet gezegd dat het altijd werkt, want het kan zijn dat de partner nog niet zover is om te ontvangen. Echter, dat weet je pas echt als je het een kans geeft. Blijven proberen is zinloos en frustreert, want degene die ontvangt reageert of reageert niet en is dus zover om een dergelijk gesprek aan te gaan of niet.
Spreken is ook duidelijk zijn in je taalgebruik, want verkapte zinnen komen vaak niet aan (meer vrouwen dan mannen passen ‘verkapt spreken’ toe). Het mag duidelijk zijn dat bij meer mannen dan vrouwen dergelijk taalgebruik niet aankomt en dat is geen fabel maar een feit. Als je iets als vervelend ervaart dan zeg je dat niet in bedekte termen, maar gewoon zoals het is.
Gemeenschappelijke zaken
In een relatie moet je een aantal gemeenschappelijke zaken hebben. Naast zaken die je voor jezelf doet, zijn er dus zaken die je samen doet, als prettig ervaart en/of ontdekt. Zoek die gemeenschappelijke deler weer eens op en kijk of de passie die voor beide geldt of minimaal gold, er nog is en of deze aanzet tot dat prettige gevoel wat het je oplevert als je samen ergens van kunt genieten.
Vier successen samen
Als je iets leuks is overkomen, je hebt een zakelijk succes gehaald en/of je hebt iets ongelooflijks beleefd, deel dit dan met je partner. De passie die van een succes afstraalt mag je partner best voelen. Deel naast de vervelende momenten (al is het maar om je verhaal kwijt te kunnen) dus ook de leuke dingen. Niet alleen om te weten wat er buiten je gezamenlijke leven nog meer afspeelt, maar ook om te voelen wat dat voor en met iemand doet. Gun het hem/haar en voel vervolgens of en zo ja, wat dat dan weer met jou doet.
Het is zoals het is
Een relatie kent verschillende fases en sommige mensen willen voor eeuwig verliefd zijn. Dan kan je twee dingen doen, of je relatie verbreken en op zoek gaan naar een ander, als je voelt dat de verliefdheid over gaat in de volgende fase. Of je omarmt de volgende fase die in een containerbegrip als “houden van” betiteld wordt. En het “houden van” uit zich bij iedereen net weer even anders, maar we weten allemaal wat het is. Die vlinders worden vervangen rond vrolijk zoemende bijen of gezellig rondscharrelende egeltjes of een lief aaibaar hondje. Maar hoe het vervolg ook is, iedere relatie kent verschillende fases. Het houden van is heel mooi, maar kan soms ook als een sleur ervaren worden, meer van hetzelfde etc. Iedere relatie kent even een minder moment en krampachtig aan de slag gaan heeft dan geen zin. Alert zijn en aan de bel trekken als het te lang een “minder” gevoel geeft, is dan weer wel belangrijk. Timing is in deze belangrijk, maar als je beide serieus in de relatie zit en er normaal over spreekt, kan je er ook iets mee.
Tot slot
Een relatie is niet iets wat altijd maar vanzelf gaat, zeker in een druk bestaan moet je soms echt tijd maken om je partner voldoende te zien, leuke dingen te doen etc. Maar dat maakt een relatie nou net zo leuk.