Trouwtradities en een originele bruiloft

Trouwtradities en een originele bruiloft Je bruiloft is als het goed is één van de mooiste dagen van je leven. Natuurlijk kun je je bruiloft vieren zoals iedereen dat doet, maar je kunt er ook een extra speciale dag van maken. In ieder land zijn er andere trouwtradities die toegepast worden op vrijwel iedere bruiloft. Hoe origineel je ook denkt te zijn, vaak maak je wel gebruik van één of meerdere tradities. Sommige onderdelen komen nu eenmaal op iedere bruiloft terug. Dat is natuurlijk prima, maar dan is het wel zo leuk om er iets origineels van te maken.

Trouwtradities

Ieder land kent andere trouwtradities. Zoals wij gewend zijn om een huwelijk te vieren, gaat het niet overal. In Nederland zijn trouwringen, een witte jurk en een bruidsboeket bijvoorbeeld echte tradities die je op iedere bruiloft terug ziet komen. Het bruidsboeket wordt in ons land naar de vrijgezelle dames op de bruiloft gegooid. In Brazilië doen ze dat anders, daar gooien ze en pluche versie van de traditionele heilige van de katholieke kerk. Op een bruiloft eten wij vaak een stukje bruidstaart. In Tsjechië eet het bruidspaar echter noodlesoep, want dit zou geluk brengen. Zo verschillen de gebruiken per land.

Naast de bruidstaart, trouwjurk en het bruidsboeket is er nog een aantal onderdelen dat eigenlijk op iedere Nederlandse bruiloft wel voorbij komt. Willen jullie je toch onderscheiden van de rest? Dan is het misschien een leuk idee om hier iets origineels van proberen te maken.

Trouwkaarten

Een originele bruiloft begint natuurlijk al bij de trouwkaarten. Je kunt een standaard kaart sturen met alle informatie erop, maar het kan ook anders. Maak je kaart bijvoorbeeld van een leuke foto van jullie zelf. Dit kan een foto zijn van het aanzoek als jullie dit hebben, maar ook een andere romantische foto. Sommige stellen doen een verlovingsfotoshoot. Op deze manier kunnen ze vast wennen aan de fotograaf en bovendien komen hier vaak leuke foto’s uit die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de trouwkaart.

Maar je hoeft natuurlijk niet perse een foto te gebruiken voor de trouwkaart. Je kunt op veel meer manieren laten weten dat jullie gaan trouwen. Als je in het buitenland gaat trouwen, is het bijvoorbeeld leuk om je uitnodiging in de vorm van een paspoort te maken. Of maak een poster als uitnodiging, zo kondig je jullie bruiloft groots aan.

Ringen

De perfecte trouwring kun je gewoon bij de juwelier kopen, maar het is natuurlijk veel leuker er origineler om je eigen trouwring te maken. In enkele plaatsen in Nederland is het mogelijk om als stel je eigen zilveren of gouden trouwringen te ontwerpen en vervaardigen. Ben je bang dat het resultaat zal tegenvallen? Wees niet bang, je wordt altijd geholpen door een professional waardoor je de juiste begeleiding krijgt om een prachtige ring te maken.

bruid weggeven

De bruid weggeven is een oude traditie die door de vader wordt gedaan. Hij komt samen met de bruid binnen lopen op het moment dat alle gasten in de zaal zitten. Dit hoeft natuurlijk niet op deze manier te gebeuren. Je kunt net zo goed samen met je echtgenoot door het gangpad lopen of stoer in je eentje. Helemaal origineel is het om dansend binnen te komen. Wat zullen de gasten verrast zijn!

Bruiloft diner

Het is handig als de gasten tijdens het bruiloft diner weten waar ze kunnen gaan zitten. Dit kun je aangeven door middel van naambordjes. Deze naambordjes kun je op allerlei leuke manieren maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een bloem op ieder bord met een kaartje eraan? Of koop voor iedere gast een fotolijstje met zijn of haar eigen foto er in en zet deze foto op het bord. Dit is helemaal leuk wanneer je gekke, spontane foto’s van alle gasten hebt.

Openingsdans

Traditioneel gaat het bruidspaar hun huwelijk in met een gezamenlijke dans. Vaak wordt een openingsdans gedaan op rustige, romantische muziek. Maar waarom zou je je gasten niet eens verrassen door deze muziek over te laten lopen in een modern nummer, waarop jij en je echtgenoot(e) een hippe dans doen. Het is helemaal spectaculair wanneer je een aantal vrienden in je plannetje betrekt en jullie spontaan beginnen te dansen. Zo krijg je iedereen op de dansvloer!

Gastenboek

Bij een bruiloft hoort natuurlijk een gastenboek. Je kunt een normaal simpel gastenboek nemen waar vragen in staan die de gasten kunnen beantwoorden, maar je kunt het ook origineler aanpakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een videogastenboek? Alle gasten kunnen een videoboodschap opnemen voor de bruid en de bruidegom. Thuis kun je de opnames vervolgens bekijken en op een dvd zetten.
© 2015 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Hij ligt in de bus: de uitnodiging voor een bruiloft. Of er nu vrienden, familieleden of kennissen gaan trouwen, er is o…
Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitWaarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitEen bruiloft kent veel tradities. Een voorbeeld van zo'n traditie is het in de lucht gooien van het bruidsboeket. Dit ri…
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…

Hoe te leven met een narcistische partnerHet advies aan mensen die, vaak na een hoop moeilijkheden, erachter zijn gekomen dat hun partner lijdt aan een narcistis…
De emotionele gevolgen van een scheidingDe emotionele gevolgen van een scheidingWanneer mensen gaan scheiden spelen allerlei emoties een rol. Vaak zorgt woede voor een groot probleem, waardoor de zake…
Bronnen en referenties
  • www.bruiloftinspiratie.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 28-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.