Hoeveel kost een bruiloft?

Hoeveel kost een bruiloft? Als je gaat trouwen, komt hier een heleboel bij kijken. Niet alleen de jurk, de ringen en de taart, maar nog véél meer. Alles wat je wilt kopen en regelen voor je bruiloft, kost geld. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil, maar het is wel handig als je een richtlijn hebt qua bedragen waar je ongeveer rekening mee moet houden.

De jurk

Trouwjurken zijn er vanaf ongeveer €500, tot aan bedragen van vele duizenden euro’s. Een gemiddelde bruidsjurk jurk kost ongeveer €3000. Op de trouwjurk kun je besparen door deze te huren. Het huren van een trouwjurk kost tussen de €250 en €500 voor een dag.

De visagist en kapper

Als je je haar en make-up door professionals wil laten doen, kost dit samen rond de €200. Als je hier zelf goed in bent of een vriend of familielid, kun je hier goed op besparen.

Het pak

Ook bij het pak van de bruidegom zijn er hele uiteenlopende prijsklassen. Als je speciaal materiaal wil, of een pak van een duur merk, of een pak dat speciaal voor jou wordt gemaakt, gaat de prijs snel omhoog. Een gemiddeld trouwpak voor een man kost €700. Ook op het pak kun je besparen door dit te huren voor een dag, dit kost ongeveer €100.

De ringen

Trouwringen kun je ook zo duur maken als je zelf wil en deze zijn er in alle prijsklassen. Gemiddeld betaal je voor een paar trouwringen ongeveer €1500.

Het boeket

Een gemiddeld bruidsboeket kost €100. Hoe groter je het boeket wil, hoe duurder dit natuurlijk wordt. Als je hier echt op wil besparen zou je een bruidsboeket makkelijk zelf kunnen maken met bloemen die je koopt bij de bloemenwinkel, of zelfs bloemen die je hebt geplukt.

De notaris

De notaris die het trouwen vastlegt, moet je ook betalen. Deze prijzen verschillen erg per notaris, maar je betaalt hier zeker €400 voor.

De auto

Als je in een mooie auto wil aankomen op je bruiloft en je hebt deze zelf niet, kun je deze huren. Dit verschilt per auto maar hiervoor betaal je ongeveer €500.

Het eten en drinken

Voor het diner, eventuele hapjes tussendoor en drinken moet je zeker €40 per persoon rekenen. Een buffet is vaak goedkoper dan een speciaal menu. Bij het drinken kun je vaak kosten besparen door af te spreken welke dranken er geschonken worden, en welke merken.

Het gemeentehuis

Als de huwelijksvoltrekking plaatsvindt in het gemeentehuis, kost dit ongeveer €500. Deze tarieven verschillen per gemeente en per dag in de week. In bijna iedere gemeente in Nederland zijn er één of meerdere dagen in de week waarop je op een bepaald tijdstip gratis kunt trouwen.

De taart

Voor een bruidstaart wordt vaak per persoon een prijs berekend, meestal is dit ongeveer €4 per persoon voor een standaard bruidstaart. Hoe exclusiever je de taart wil, hoe meer dit natuurlijk gaat kosten. Op de taart kun je besparen als je iemand kent die mooie taarten kan maken, dit is een stuk goedkoper dan bij een bakker.

De trouwkaarten

Gemiddeld kost het ontwerpen, laten maken en versturen van trouwkaarten €250. Hier kun je op besparen door goed te zoeken naar aanbiedingen, of door bij de adressen in de buurt de kaarten zelf af te leveren. Voor de kaarten geld vaak: hoe meer je er besteld, hoe goedkoper ze per stuk zijn.

De decoratie

Decoratie kun je ook zo gek maken als je zelf wil, maar je bent hier al gauw zo’n €300 aan kwijt. Op decoratie kun je goed besparen door indien mogelijk dingen zelf te maken of een bekende te vragen je te helpen.

De locatie

Als je een locatie wil huren om te trouwen of voor het diner of feest, kost dit ongeveer €3000. Vaak kun je hier goed over onderhandelen, of je krijgt voor dit geld bijvoorbeeld bediening of schoonmakers erbij. Bij de locatie kan het vaak enorm in de prijs schelen als je voor het afspreken van de prijs niet verteld dat je gaat trouwen. Vaak is het namelijk zo dat een locatie ineens veel duurder wordt als deze wordt gebruikt als trouwlocatie.

De fotograaf

Als je trouwfoto’s wil laten maken door een professionele fotograaf die ook nog foto’s tijdens de bruiloft zelf maakt, betaal je hiervoor ongeveer €1200. Als je een bekende hebt die goed kan fotograferen en een goed fototoestel heeft, kun je hier heel veel geld op besparen.

De muziek

Als je iemand wil inhuren die muziek draait op het bruiloftsfeest, betaal je voor iemand met een goede geluidsinstallatie rond de €1000. Hier wordt vaak op bespaard door muziek te laten draaien door een bekende.

De bedankjes

Als je iedereen een bedankje wil meegeven na de bruiloft, kost dit ongeveer €150. Hier kun je op besparen door zelf creatief te zijn en iets te maken, of door iemand te vragen dit voor je te doen.

De huwelijksnacht

Als je na de bruiloft de huwelijksnacht in een luxe hotel wil doorbrengen, kost dit ongeveer €300.

De huwelijksreis

De prijs van de huwelijksreis is heel erg afhankelijk van de bestemming en de duur van de reis. Als je op huwelijksreis wil naar een wat exclusievere bestemming, ben je voor een huwelijksreis van een week al gauw €2500 kwijt. Op de huwelijksreis kun je simpel besparen door korter te gaan, of door voor een andere bestemming om een minder luxe hotel te kiezen.

Het totaal

Voor alle kosten behalve de notaris en het gemeentehuis geldt dat je dit natuurlijk zo duur kan maken als je zelf wilt. Niet iedereen geeft een uitgebreid feest, of gaat op een luxe huwelijksreis. Als je alle bovenstaande dingen graag wil, is er toch wel een minimaal bedrag waar je rekening mee kunt houden.
 • Jurk: €3000
 • Visagist en kapper: €200
 • Pak: €700
 • Ring: €1500
 • Boeket: €100
 • Notaris: €400
 • Auto: €500
 • Eten en drinken: Bij 30 personen €1200
 • Gemeentehuis: €500
 • Taart: Bij 30 personen €120
 • Trouwkaarten: €250
 • Decoratie: €300
 • Locatie: €3000
 • Fotograaf: €1200
 • Muziek: €1000
 • Bedankjes: €150
 • Huwelijksnacht:€300
 • Huwelijksreis: €2500
 • Totaal: €15920
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope bruiloft vierenGoedkope bruiloft vierenEen bruiloft kost vaak veel geld. U kunt het natuurlijk zo duur maken als u zelf wilt. Het is een dag die u normaal gesp…
Bruiloft plannenHet plannen van een bruiloft kan beangstigend zijn. Het is de dag grootste dag van je leven en je wilt dan ook niets lie…
Trouwen op eigen wijzeTrouwen op eigen wijzeEen standaard bruiloft zit vaak vol tradities en gebruiken. Het vergt veel voorbereiding, het kost vaak duizenden euro’s…
Geld lenen voor een bruiloftAls je wilt trouwen en een feest geeft word je geconfronteerd met behoorlijk wat kosten. Je trouwt maar een keer in je l…
Wat is mediation en wat kost het?Wat is mediation en wat kost het?Wat is mediation? Mediation is een vorm van bemiddeling die bij allerlei conflicten kan worden gebruikt. De kern is dat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kgorz, Pixabay
 • http://www.theperfectwedding.nl/artikelen/92/wat-kost-trouwen
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.