Wat is seksisme?
Seksisme is zo’n term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar wat is het nou precies? Hier aandacht voor feminisme en seksisme en voor subtiel en onbedoeld seksisme. En zijn feministen ook seksisten?
Seksisme en Feminisme
In het kort is seksisme discriminatie op basis van gender en de stereotypen, houding en culturele elementen die deze discriminatie in stand houden. Daarbij speelt voor feministen macht een belangrijke rol, seksisme gaat om meer dan alleen vooroordelen. Doordat eeuwenlang mannen in een machtspositie hebben verkeerd (en grotendeels nog steeds verkeren) is die samenhang van vooroordelen en de scheve machtsverhoudingen erg belangrijk. Uiteraard kunnen vrouwen ook bevooroordeeld zijn ten opzichte van mannen, maar doordat de machtsverhoudingen in het voordeel van de man zijn hebben de uitingen van mannen meer kracht.
Subtiel Seksisme
Wie aan seksisme denkt zal waarschijnlijk een Neanderthaler voor ogen krijgen die vindt dat het recht van de vrouw het aanrecht is. Zo’n type is heel duidelijk, maar het is vooral subtiel seksisme waar vrouwen vandaag de dag veelal mee te maken hebben. Vaak gaat het zelfs om dingen die vrouwen op het eerste gezicht in een positief daglicht stellen. Hierbij gaat het vaak om het idee dat vrouwen puur zijn, en moeten worden beschermd en gesteund. Dit beeld echter laten vrouwen als zwak zien, waarmee ze het meest geschikt zijn voor de traditionele rollen als moeder en huisvrouw. Een man die een vrouw op die manier op een voetstuk plaatst zal dat zelf als positief zien, maar het is daarentegen beklemmend. Dit subtiele seksisme is echter een zeer belangrijk element in het totaal en zorgt ervoor dat veel vrouwen zich in hun rol schikken. Net als veel mannen, zien zijzelf die ‘typisch vrouwelijke’ rol ook als positief. Het wordt vaak niet eens als seksisme gezien, maar als een ‘natuurlijke’ vrouwelijke of mannelijke rol.
Onbedoeld Seksisme
Veel seksisme vindt onbedoeld plaats. Desgevraagd zal het merendeel van de mannen vinden dat vrouwen niet minder zijn dan zijzelf. Maar iedereen ziet de wereld door zijn of haar eigen filter, gevormd door ervaringen, sociale omgeving, afkomst, etc. En dit kan leiden tot onbedoeld seksisme omdat in onze wereld nog steeds veel seksisme voorkomt. Seksisme wordt gevormd door het resultaat, niet door de bedoeling. Wanneer iemand bijvoorbeeld de neiging heeft omdat te denken dat er weinig vrouwen in hogere functies te vinden zijn doordat vrouwen minder gedreven zijn om carriere te maken is dat een seksistisch standpunt. Daarbij wordt voorbij gegaan aan de moeilijkheden die vrouwen op hun weg tegen komen om daadwerkelijk carriere te maken. De persoon in kwestie mag het niet seksistisch bedoelen, het is wel een seksistisch standpunt.
Feministen zijn Seksisten?
Vaak wordt uitgesproken dat feministen seksistisch zijn omdat ze zich vrijwel overwegend met vrouwenzaken bezig houden. Hierbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat de rol van mannen de meeste feministen niet koud laat. En het belangrijkste is dat er wordt uitgegaan van een situatie waarin de rollen gelijk verdeeld zijn. Terwijl de machtsverhoudingen nog steeds scheef zijn. Weinig feministen zullen zeggen dat mannenzaken niet van belang zijn, maar er wordt mannen niets in de weg gelegd om zich met die zaken bezig te houden. Feministen zijn geen omgekeerde seksisten, ze komen slechts op voor een groep die nog steeds niet dezelfde machtspositie heeft als mannen.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oprah's eigen wijsheidBill Adler schreef het boek 'Oprah's eigen wijsheid'. Het boek is eigenlijk door Oprah Winfrey zelf geschreven omdat het…
Altijd de waarheid sprekenWe liegen allemaal enkele keren per dag. Geen grote zware leugens die andere mensen kwaad doen, maar gewoon kleine dinge…
Bronnen en referenties
- http://finallyfeminism101.wordpress.com