Altijd de waarheid spreken
We liegen allemaal enkele keren per dag. Geen grote zware leugens die andere mensen kwaad doen, maar gewoon kleine dingen die tussen de bedrijven door gebeuren. Je hebt het vaak zelf niet eens in de gaten. Een Nederlandse studente heeft in de Verenigde Staten een onderzoek gedaan onder jong volwassenen.
Het onderzoek
Frappant dat de meeste deelnemers aangaven een hekel te hebben aan liegen, en het dus nooit te doen. De praktijk moet uitwijzen of dit ook het geval is en dat is al lastig genoeg. Maar de deelnemers worden getraind op het alert zijn op eigen uitspraken en gedachten. Dat dit niet honderd procent is, is evident. Toch kan het een goed beeld geven van hoe eerlijk we altijd zijn. Er zijn 200 jong volwassenen geselecteerd, waarbij de man vrouw verdeling gelijk is. Verder zijn er een aantal net afgestudeerd en werk zoekende of zojuist aan een baan begonnen. Een andere groep zit richting het afstuderen. De meeste komen uit een milieu waar ouders kun kinderen kunnen laten studeren en een kleiner gedeelte (1/4) jong volwassenen die na de middelbare school direct aan het werk zijn gegaan of momenteel zonder werk zitten.
Resultaten
Uit de resultaten blijkt dat nagenoeg iedereen wel eens ergens over liegt. Niet zwaar aangezet, maar niet de waarheid spreken is nu eenmaal liegen.
Uiterlijk
Wat direct opvalt in de resultaten, is dat onder de vrouwen de groep groot is die onbewust of half bewust iets roept over het uiterlijk van een andere vrouw. Wat ze zeggen is positiever dan ze bedoelen. Typisch dat de meeste vrouwen zeggen kleding, kapsel of make-up mooi te vinden, terwijl ze dit niet vinden. Dit soort leugentjes is om de ander niet te kwetsen, maar eerlijk zeggen dat ze iets niet mooi vinden, gebeurt niet. Bij mannen is dit geen opvallende uitkomst als het om mannen onderling gaat, slechts weinig mannen zeggen iets mooi te vinden als dat niet zo is. Als het richting een vrouw is, wordt het wat anders. Ruim de helft liegt wel eens over het uiterlijk van de vrouw (in positieve zin).
Werk
In de werksfeer wordt er regelmatig gevraagd hoe het gaat en zowel de mannen als vrouwen reageren dat het goed gaat, ook als dit niet het geval is. Daarbij zegt overigens 20% van de vrouwen wel eerlijk dat het niet goed gaat, als dit zo is.
Te laat op het werk (of op school) wordt slechts door 15% eerlijk beantwoord. De meest exclusieve smoezen schuiven over tafel. Typisch, want het heeft geen invloed op het vervolg. Overigens is het aantal mannen wat te laat komt, beduidend hoger dan de vrouwen (vier mannen t.o.v. een vrouw)
Eten
Dit is weer een gevoeliger puntje bij vrouwen. Vrouwen zeggen minder te eten dan ze doen, behalve degene die echt weinig eten. Twee deelnemers zijn anorexia patiënten en geven aan de hele dag te (moeten) liegen over het eten. Deze twee dames zijn niet echt relevant voor het onderzoek. Maar onder de deelnemers blijken beduidend meer vrouwen tussendoortjes weg te laten, zeker als ze mopperen over overgewicht en je vraagt wat ze eten. Bij mannen ligt dit beduidend lager. Alleen bagatelliseren ze daar nog wel eens het alcoholpercentage. Maar liefst de helft van de jong volwassen mannen liegt zo nu en dan over het alcoholgebruik.
Televisie
We kijken allemaal televisie, de een meer als de ander. Toch zijn we over het aantal uren per dag ook niet altijd eerlijk. We verlagen het aantal massaal, dit geldt voor mannen en vrouwen in gelijke mate. Er wordt minimaal een uur afgesnoept van het daadwerkelijke aantal televisie-uren. Verder liegen we ook over de programma’s die we kijken. Praatprogramma’s zijn in en we kijken geen van allen naar reallifeprogramma’s. Toch zijn deze programma’s booming en dan blijkt dat meer vrouwen dan mannen ook nog wel eens naar reallifeprogramma’s kijken. De jongere groep vrouwen is hier eerlijker over dan de vrouwen die iets ouder zijn.
’Nee’ bedoelen ‘ja’ zeggen
Dit wordt massaal met voeten getreden, want op een of andere manier willen we pleasen en dat wil zeggen dat we massaal dingen doen die we liever niet doen. Binnen relaties zegt de man meer ongewenst ‘ja’ en buiten relaties is het de vrouw die meer ongewenst ‘ja’ zegt. Binnen de relatie ligt dit op 60%, maar kan deels ook te maken hebben met het geven en nemen. Je bent immers niets voor niets samen en dan doe je ook wel eens iets wat je minder leuk vindt, als dit dan ook maar voor beide partners geldt.
Buiten de relatie zie je het veel onder vriendinnen en op de werkvloer. Een op drie vrouwen past het met enige regelmaat toe.
Tot slot
Het zijn zaken die niet wereldschokkend zijn, maar deze deelnemers bleken wel geschrokken van het aantal leugentjes (soms om eigen bestwil) op een dag. Of ze het blijven doen? Wie zal het zeggen.