Een echtscheiding: de samenleving met uw partner beëindigen

Een echtscheiding: de samenleving met uw partner beëindigen Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je als man en vrouw het huwelijk willen ontbinden. Echtscheidingen zijn meer geïntrigeerd tegenover vroeger wanneer mensen bij elkaar bleven terwijl ze niet gelukkig waren met elkaar. Een echtscheiding gebeurt niet van de ene dag op de andere en eist veel papierwerk en vooral veel samenwerking van beiden partijen, zeker wanneer er kinderen zijn.

Een echtscheiding aangaan

Een echtsheiding is nooit niet gemakkelijk en er komt altijd een heleboel bij kijken. Een echtscheiding aangaan betekent dat jullie huwelijk ontbonden zal worden door juridische procedures waarbij beslist zal worden door een rechter over de kwesties van verdeling van de eigendommen, ondersteuning na scheiding en als je samen eventueel ook kinderen hebt de alimentatie en
voogdij over kinderen.

Om over deze kwesties een overeenkomst te vinden wordt er daarom ook meestal door beiden partijen een advocaat genomen waarbij overlegt zal worden over de afspraken die zullen worden nageleefd na de echtscheiding waardoor de rechter deze alleen hoeft te bekrachtigen.

Meeste redenen waarom er een echtscheiding wordt aangegaan:
  • Een van de twee partners is verliefd geworden op iemand anders
  • Een van de twee partners is vreemdgegaan
  • Teveel ruzie in het gezin
  • Gezondheidsproblemen
  • Geldproblemen
  • Seksuele problemen
  • Uit elkaar gegroeid

Kinderen en scheiding

Samen kinderen hebben en in een echtscheiding zitten maakt de situatie helemaal delicaat. De kinderen zullen altijd het slachtoffer zijn en tussen twee vuren inzitten. Daarom is het belangrijk je kinderen voldoende voor te bereiden op de echtscheiding en ze achteraf met beiden goed op te vangen en te begeleiden. Het is daarom ook belangrijk dat je altijd het best zo vriendschappelijk mogelijk uit elkaar gaat zonder al te veel ruzies en complicaties, en dat er veel gepraat en geluisterd wordt naar het kind zelf.

Hoe breng ik dit over aan mijn kinderen?

Voor een kind kan je niks verbergen en ze zullen snel opmerken dat er iets mis is waardoor ze met allerlei vragen zullen zitten. Daarom leg je best zo snel mogelijk uit aan je kind wat er aan de hand is en vooral dat het niet zijn of haar schuld is dat jullie uit elkaar gaan.

Bescherming van het kind

Sinds 2009 heeft de kamer een nieuwe wet van kracht gezet genaamd 'bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding' waarbij de ouders verplicht zijn om samen een ouderschapsplan op te stellen waarin de opvoeding en verzorging van het kind door beiden ouders worden blijven uitgeoefend. Beide ouders zullen hierbij moeten zorgen dat het kind voldoende opgevoed wordt en niks te kort komt.

Alimentatie

Alimentatie wilt zeggen dat er na een echtscheiding door één van beide partners (meestal de man) alimentatiegeld zal moeten worden betaald aan de ex-partner en aan het kind als die er is. Dit gebeurt om de levensstandaard die er geweest was tijdens het huwelijk te blijven behouden.

Alimentatie is verplicht en kan samen op papier worden gezet als beiden partners goed overeenkomen over de voorwaarden en de duur, meestal gebeurt dit in samenspraak met de advocaten. Wanneer er geen overeenkomst tussen beiden partners komt zal de rechter uitspreken wie alimentatie zal moeten betalen en voor hoelang. De duur van de alimentatie hangt van verschillende factoren af en kan tot maximum 12 jaar duren. De alimentatie tegenover de ex-partner stopt als deze overlijdt, trouwt of gaat samenwonen met een andere partner die hem of haar kan onderhouden. Ook de rechter kan beslissing teniet doen maar ook verlengen van deze partneralimentatie afhankelijk van de omstandigheden waarin beiden partners leven.

Kinderalimentatie is een heel ander verhaal, hierbij ben je verplicht alimentatiegeld te betalen tot het kind maximum 21 jaar is tenzij het vanaf zijn 18de al zijn eigen inkomsten heeft of als deze zelf beslist dit niet meer nodig te hebben. Hierbij worden de kosten vergoed voor onderhoud en studiegeld die er voor het kind nodig zijn.

Na de scheiding

Eens de echtscheiding is uitgevoerd en alles is geregeld moet je zeker niet bij de pakken blijven zitten en geen tijd verspillen met spijt. Het leven gaat voort en op een moment zal je beseffen dat je nog een heel leven voor je hebt. Er zullen altijd moeilijke momenten zijn waar je jezelf over moet zetten, maar daarvoor kan je praten met vrienden en familie of eventueel ook je kinderen. Plan wat je wilt doen in je leven en streef naar dat doel. Ga erop uit en leer nieuwe mensen kennen.
© 2012 - 2023 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheiding van tafel en bedScheiding van tafel en bedWanneer een stel het niet meer ziet zitten, maar eigenlijk niet wil scheiden, zal men overgaan tot een scheiding van taf…
Gescheiden verderNaast koppels die gaan trouwen, zijn er helaas ook veel echtparen die uit elkaar gaan en scheiden. Dit wordt ook wel een…
Echtscheiding begeleiding, aanvragen & kostenEen scheiding is een stressvolle periode in je leven. Hoe zorg je ervoor dat alles goed wordt geregeld? Kies je voor pro…
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…

Wat is seksisme?Seksisme is zoín term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar wat is het nou precies? Hier aandacht voor feminisme e…
Vijf financiële redenen om niet te gaan scheidenEmotioneel is een scheiding zwaar, maar de financiële schade moet u ook niet onderschatten. U blijft mogelijk nog jaren…
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.