Verliefdheid: Het complete dossier

Verliefdheid: Het complete dossier Verliefdheid is een vonk die overslaat, een gelukzalig gevoel, een duizelingwekkende verslaving en een regelrechte kick. Door velen beschreven als een van de allerbeste emoties die er zijn, is verliefdheid een must die je ten minste eenmaal in je leven moet hebben ondervonden. Wat zijn de kenmerken van verliefdheid, hoe weet je of de ander verliefd op je is, en hoe maak je iemand verliefd op jou? Verliefd op een ander, je collega, je hulpverlener of zelfs je ex... Lees alles over verliefd zijn! 'Was I ever in love?
I called it love
I mean - it felt like love
There were moments when...
Well, there were moments when...'
~ uit: Past, present & future - Agnetha Fältskog

Verliefdheid is een vonk die overslaat

'Sometimes the heart sees what is invisible to the eye.'
Al eeuwenlang wordt het subtiele gevoel van verliefdheid beschreven als een van de beste en mooiste gevoelens die er bestaan. In de eerste plaats is er meestal een fysieke aantrekkingskracht, hoewel dat niet een voorwaarde is. Omgekeerd kan ook: Je voelt je lichamelijk tot iemand aangetrokken, maar bent toch niet verliefd. Verliefdheid is namelijk een optelsom van meerdere dingen: Het is een overslaande vonk die het spirituele, emotionele als ook het fysieke verbindt. Pas als deze 'chemistry' tussen twee personen duidelijk voelbaar wordt, is er sprake van een beginnende verliefdheid. Een expressie van intense gevoelens. Verliefdheid wortelt daarom diep in de 'mind', en soms ben je er zelf niet eens bewust van dat het gebeurt. Omdat je het niet verwachtte, of omdat je jezelf niet begrijpt. Precies die emoties horen erbij. Men zegt dan: 'het gebeurde gewoon', bijna alsof de emoties buiten jezelf omgaan.

Verliefdheid brengt geluk

'Love is the master key that opens the gates of happiness.'
Verliefdheid voelt als een sterke band tussen jou en degene op wie je verliefd bent. Je voelt je bijzonder plezierig en opgewonden in de nabijheid van die persoon, zoekt diegene steeds op en wordt zelfs nog verliefder als de ander de verliefdheid bevestigt. Dat hoeft niet met woorden te gebeuren, het kan ook een gebaar zijn, bijvoorbeeld een bepaalde blik, een knik met het hoofd of zelfs een stilte. Als de verliefdheid zich nog verder ontwikkelt zul je merken dat het werkt als drugs. De wereld ziet er opeens stukken beter uit, het optimisme viert hoogtij, je voelt je zielsgelukkig en wordt ook voor je omgeving een alleraardigst persoon. Omdat het gevoel tamelijk uniek is en het allerbeste in je naar boven haalt, moet iedereen dit ten minste eenmaal in zijn leven meemaken. Fysiologische studies lieten zien dat er vele neurochemische stoffen en hormonen een rol spelen bij het verliefd worden. Dit proces vernauwt iemands bewustzijn zodanig dat je de ander als mooier en beter gaat zien dan hij/zij werkelijk is. 'Liefde is blind' berust ook op dat principe.

Verliefdheid op het eerste of tweede gezicht

'We sometimes encounter people, even perfect strangers, who begin to interest us at first sight, somehow suddenly, all at once, before a word has been spoken.'
Verliefdheid kan grofweg op twee manieren ontstaan. Het kan zijn dat het object van verliefdheid een vriend of vriendin is, die je al heel lang goed kent. Langzaam merk je dat je behalve de gebruikelijke vriendschapsgevoelens een ander soort gevoel voor die persoon begint te krijgen. En op een dag besef je dat je verliefd bent. De andere manier is 'liefde op het eerste gezicht'. Je ziet een persoon voor de allereerste keer en 'weet' intuïtief dat je op hem of haar verliefd kunt worden. Ontmoet je de persoon vaker, dan is de verliefdheid inderdaad al gauw een feit. Verliefdheid is niet tegen te houden. Het is er of het is er niet. Het is wel zo dat je zelf de keuzes maakt wat je met je verliefdheid wilt doen. Verliefdheid is ook niet te bestellen. Je kunt het niet zoeken, forceren of creëren. Het is vergelijkbaar met een chemische reactie die wel of niet gebeurt. En meestal gebeurt het maar enkele malen in je leven.

Symptomen van verliefdheid

'You know you're in love when you don't want to fall asleep because reality is finally better than your dreams.'
Iedereen kent wel het gevoel van 'vlinders in de buik', trillende handen, blozen en transpiratie. Maar dat is deels door nervositeit, als gevolg van de spanning die door het lichaam raast. Er zijn veel meer tekenen van verliefdheid, die overigens stukken leuker zijn:
  • Aan de ander denken. Het bekendste symptoom van verliefdheid is dat je hele tijd aan het object van je liefde denkt. Je denkt terug aan de leuke momenten of verlangt naar een volgende ontmoeting. Je fantaseert over nog meer leuks en kunt je slecht concentreren op je werk. Ben je samen met anderen, dan dwalen je gedachten steeds af. Soms brengt zo'n gedachte een glimlach op je gezicht.
  • Je ziet de ander 'overal'. Wie verliefd is, wordt in het dagelijks leven steeds weer aan die ander herinnerd. Je relateert elke handeling die je doet, of iets dat je ziet, aan degene die je hart snel doet kloppen. Zo worden zelfs de stomste routineklusjes nog leuk, omdat alles 'gekleurd' is door de verliefdheid.
  • Aandacht voor uiterlijk. Als je verliefd bent wordt je uiterlijk opeens veel belangrijker. Je wilt je aantrekkelijk maken voor de ander, en bekommert je meer dan ooit om je kleding en haarstijl. Ook zie je er als vanzelf beter uit, omdat je lijkt te stralen.
  • Immuun voor andere mensen. Een fikse verliefdheid zorgt ervoor dat je anderen nauwelijks nog ziet staan. Ook vind je verder niemand anders aantrekkelijk. De wereld wordt klein en draait enkel om het object van de verliefdheid. Exen verbleken of worden radicaal vergeten.
  • Muziek, maar nu anders!. Je hebt de behoefte naar bepaalde muziek te luisteren. Romantische muziek ligt voor de hand, maar dat hoeft niet per se. Het kan ook zijn dat je -alleen of samen- een nummer zoekt dat op jullie beiden slaat, en deze voor nu en altijd associeert met de verliefdheid.
  • Fantaseren over de toekomst. Ben je zwaar verliefd dan denk je eraan hoe het is om met de ander te trouwen, in een huis te wonen en kinderen te krijgen. Vrouwen hebben dit toekomstbeeld vaker en eerder voor ogen dan mannen.
  • Vergeten van tijd, plaats en geld. Dimensies als tijd en plaats raken naar de achtergrond. Het maakt niet meer uit hoe laat het is, waar je bent en of iets geld kost. Wie zwaar verliefd is, leeft in een wereld die een stuk zonniger is dan de harde realiteit!
  • Interesse in ander. Ben je verliefd, dan wil je alles over die ander weten Je pluist de persoon uit op internet, en kan urenlang praten over alles dat met de ander te maken heeft. Je wilt elk detail uit het leven van de ander weten en wilt de dingen doen die de ander ook doet.
  • Uitspitten horoscopen. Sommigen doen het, het uitzoeken van elkaars compatibiliteit via de astrologie. Is er een liefdesmatch op basis van sterrentekens, hoe zit het met de planeten (Venus als liefdesplaneet) van de ander in context met die van jou? Ook is het mogelijk dat je verliefd en wel, de dag- en maandhoroscopen gaat lezen. Hoe verloopt de nabije toekomst? Zaken waar je dolgraag antwoorden op wilt.
  • Inhoud gesprekken vergeten. Ben je - smoorverliefd - in gesprek met de ander, dan kan het desondanks zijn dat je alles vergeet waar jullie over spreken. Gesprekjes tussen twee verliefden gaan meestal nergens over. Het is 'het bij elkaar willen zijn' wat telt. Niet de precieze inhoud van de gesprekken.Hoe weet je of een man verliefd op je is?

'I met in the street a very poor young man who was in love. His hat was old, his coat worn, his cloak was out at the elbows, the water passed through his shoes. And the stars through his soul.'
Het is een bekend gegeven, mannen laten niet altijd het achterste van hun tong zien. Als het gaat om verliefdheid of liefde, dan zijn mannen niet zo eenvoudig te begrijpen. Maar vrouwen snakken ernaar te weten of de man van hun dromen net zo verliefd is als zij. Wachten op het moment dat een man zegt dat ie verliefd is, hoeft echter niet. Er zijn signalen die erop wijzen dat een man verliefd is, zo niet smoorverliefd. Hieronder de tekenen:
Verlangen naar connectie. Een man is verliefd op je als hij meer tijd met je wil doorbrengen. Als hij bij jou is, lijkt het erop alsof hij niet genoeg van je kan krijgen. Hij gaat tot het uiterste om zelfs maar een paar minuten met je te kunnen doorbrengen. Zelfs zijn favoriete bezigheden laat hij schieten. Het tegenovergestelde doet zich voor als een man zich steeds excuseert over het feit dat jullie elkaar niet kunnen zien. In dat geval is er geen sprake van verliefdheid.
De wil om het leven te delen. Als een man verliefd op je is, wil hij niet enkel met jou in bed liggen, maar er juist op uit. Hij wil dat jullie nieuwe dingen beleven, dagjes uit, uitgaan, vakanties, van alles. Heb je een man te pakken die vooral geïnteresseerd is in zoenen en seksen dan voelt hij zich wel lichamelijk tot je aangetrokken, maar hoeft hij niet verliefd te zijn.
Geld spenderen. Als een man bereid is om geld aan je te besteden, dus de kosten betaalt in restaurants, bars, attracties, etc. dan is dat een teken dat hij zich emotioneel verbonden voelt en waarschijnlijk verliefd is of wordt. Heb je juist een man die altijd klaagt dat er geen geld is en/of rekeningen door jou laat betalen dan is hij niet verliefd!

Zo maak je een man verliefd op jou

'Do I love you because you're beautiful, or are you beautiful because I love you?'
Tease him! Geef de man een stukje van het beste wat je in huis hebt. Verdeel je persoonlijkheid hiervoor in drie delen, 'de lieve vrouw', 'de hot girl' en de 'echte jij'. Wissel af zodat hij verschillende aspecten van het vrouw zijn op zijn bord krijgt. Belicht je aardige, warme en gevoelige kant, ga op een onverwacht moment over op de 'hottie' in jou en vergeet niet om altijd weer terug te keren naar hoe je diep van binnen werkelijk bent. Mannen houden van dit soort spontane acties.
Zie er fantastisch uit. Mannen zijn visueel ingesteld dus uiterlijk telt meer dan je denkt. Zorg ervoor dat je kleding up-to-date is, dat je haar en make-up in orde is en dat je er - op jouw manier - sexy genoeg uitziet. En ja het werkt nog steeds, lage truitjes, hoge hakken, korte rokjes en rode lippen ;).
Praat niet over relaties. Maak de boel niet stuk voordat het is begonnen, praat dus niet over mislukte relaties, exen, zoeken naar relaties, enz. Als de man doorheeft dat je een relatie wil, dus binding, dan zijn de meeste al vertrokken voordat je uitgesproken bent. Niet doen!
Wees in trek! Een vrouw die een man op haar verliefd wil maken moet het spel goed spelen. Hoe? Doe alsof je plenty mannelijke belangstelling hebt, maar dat je alle mogelijkheden openhoudt. Laat 'm voelen dat je alleen voor het allerbeste gaat, maar gooi daarmee niet de deur naar zijn hart dicht. Doe alsof hij bij jou wel degelijk een kansje maakt...
Femme fatale in bed. Verliefd als je bent in zijn bed gesprongen? De uitgelezen plek om hem smoorverliefd te maken. Treed uit jezelf en wordt de vrouw waar elke man van droomt. Omarm de onontgonnen aspecten van je persoonlijkheid en hij zal dat ook doen.

Wat hem niet verliefd maakt!

'A man chases a woman until she catches him.'
Hieronder de don'ts als je wilt dat een man verliefd op je wordt.
Hem behagen. Klinkt tegenstrijdig, maar wie een man behaagt krijgt wel even wat aandacht, tot de verveling toeslaat. Een man wil altijd het idee hebben dat hij ergens voor gewerkt heeft. Hij wil geen slaaf. Dus als je aan het daten bent: kook niet voor hem, doe zijn was niet, maak zijn huis niet schoon en last but not least, ren nooit en te nimmer naar hem toe juist omdat hij zich 'in de mood' voelt.
Je uiterlijk voor hem veranderen. Wees precies diegene die je op de eerste date was. Vindt hij dat je andere kleren/ander haar/andere make-up moet dragen, doe dat dan vooral niet. Want wat je ermee aangeeft is dat je gemakkelijk gemanipuleerd kan worden. Mannen houden daar niet van, ze willen een vrouw met een 'mind of her own'. Verander niets!
Hem achter zijn vodden zitten. Geen man die ervan houdt, zo'n vrouw die zich gedraagt als zijn moeder. Bel hem dus niet steeds op, vraag hem niet waar hij uithing en wees niet bezorgd over de regen of kou waar hij in moet.Hoe weet je of een vrouw verliefd op je is?

'If you press me to say why I loved him, I can say no more than because he was he, and I was I.'
Hier kunnen we kort over zijn. Een vrouw die verliefd is zal er alles aan doen om dat niet te laten merken. Maar de man op wie ze verliefd is, 'voelt' de subtiele - niet te beschrijven - signalen aan.

Zo maak je een vrouw verliefd op jou

'The art of love... is largely the art of persistence.'
Zie er piekfijn uit. Het blijft de beste binnenkomer. Zie er goed en fatsoenlijk uit, niet alleen in het uitgaansleven, maar overal. Want soms ontstaan romances op een bushalte, op het werk of een club. Heb je een vrouw op het oog, dan houd je je natuurlijk aan de 'dress to kill' code.
Slaapkamerogen. Oogcontact is zeer belangrijk. Focus op het object van je verliefdheid, ook al komen er nog tientallen andere vrouwen voorbij. Vrouwen kicken op aandacht van een sexy vreemdeling, maar die moet wel gemeend zijn. Staar naar verschillende delen van haar gezicht, dus geen 'piercing eyes', glimlach en denk aan hoe het zou zijn om met haar...
Praat over gevoelens. Weinig mannen die het beheersen, maar het is essentieel om een vrouw verliefd op je te laten worden. Probeer haar emoties voorzichtig te ontluiken door gevoelige vragen te stellen. Een simpel voorbeeld is: 'Hoe voel je je daar over?', in reactie op iets wat ze vertelt. Praat niet over feiten, maar kies emotioneel geladen onderwerpen en ze zal je vroeg of laat in vertrouwen nemen.
Bestudeer haar humeur. Vrouwen hebben frequente stemmingswisselingen, dus houd daar rekening mee. Speel in op haar 'mood' en pas je helemaal aan! Een vrouw die doorheeft dat je dit voor haar over hebt, is al half van jou.
Geef een cadeautje. Een ouwe klassieker die het nog steeds doet: koop een klein cadeautje voor haar. Om te starten zijn bloemen altijd goed, maar probeer ook iets origineels te vinden. Wat dat is kan het beste aansluiten op waar zij van houdt. Misschien een pakje in haar lievelingskleur? Een vrouw laten zien dat je moeite voor haar gedaan hebt doet haar hart smelten.
Vraag haar uit. Soms vraagt het wat moed, maar dan heb je ook wat. Neem haar ergens mee naar toe en betaal altijd zelf de rekening. Verantwoordelijkheid en zekerheid zijn eigenschappen waar vrouwen graag voor vallen.
Lach! Door de zenuwen vergeten veel mannen het, maar blijf lachen. Probeer ook in jezelf te lachen, zodat de vrouw ziet dat je goed in je vel zit. Probeer dingen die om jullie heen gebeuren op een grappige manier te interpreteren, kortom, gooi er humor in. Niet teveel, niet te weinig.
Maak haar speciaal. De belangrijkste is een gouwe ouwe. Geef haar het gevoel dat ze speciaal is. Een complimentje hier en daar is een absolute must, maar waak ervoor om glad over te komen. Laat haar zien dat je het al fantastisch vindt om in haar gezelschap te zijn.

Wat haar niet verliefd maakt!

'If you want to be loved, be lovable.'
Hieronder de dont's als je wilt dat een vrouw verliefd op je wordt.
'Ik hou van jou' zeggen. Een eersteklas killer is 'ik hou van jou' als je elkaar amper kent of nog maar net in de verliefdheidsfase zit. Het klopt niet, voelt niet goed en wekt irritatie in de hand. Pas er dus voor op. Liefde moet je niet hoeven zeggen, de ander moet het voelen!
Praten over jezelf. Sommige mannen hebben er een handje van. Ze praten urenlang over zichzelf, hun auto, carrière, exen, geld, je kunt het zo gek niet bedenken. Hoe kan een vrouw zich zo ooit speciaal voelen?
Sorry's uitspreken. Lijkt juist een goeie daad, maar als je iets verkeerds hebt gedaan dan is er vaak al veel verloren. Zorg er dus voor dat je nooit in een positie komt dat je je verontschuldigingen moet maken.
Gladde praatjes. Opschepperij, slijmerij, slinkse smoezen... het maakt een vrouw enkel op haar hoede. En de waakstand is nu eenmaal niet de 'verliefdheidsmodus'.
Wegloperij. Heb je de belangstelling van een vrouw gewekt, zorg er dan als de donder voor dat ze van je woorden op aan kan. Met de noorderzon vertrekken past daar dus niet bij, een vrouw moet je nooit in onzekerheid laten.
Praten over andere vrouwen. Ook al zwermen er meerdere vrouwen om je heen of moet je met veel vrouwen werken of samen zijn, dan nog houd je je mond over deze dames. Als je wilt dat ze verliefd op je wordt, dan is zij 'the one and only', en dat laat je haar dus ook voelen.Verliefd op een ander

Meestal wordt gedacht dat als je verliefd wordt op een ander, dat er dan wel iets mis zou zijn met de relatie. Het ironische is dat er met de relatie totaal niets mis hoeft te zijn, maar wel met je leven. Gebeurt het je dat je verliefd wordt op een ander, denk dan goed na welk gevoel je nu wel hebt, en eerst niet. In alle gevallen is een buitenechtelijke affaire een les. De ander voorziet in een weggestopte behoefte, en dat hoeft helemaal niets met liefde of seks te maken te hebben. Is het waardering, aandacht, een luisterend oor, romantiek, plezier, intellectuele erkenning, humor, begrip, vrijheid of spanning en sensatie? Verliefdheid op een ander is niet enkel gevaarlijk, maar juist ook effectief. Het dwingt je te graven in je eigen ziel. En daarbij moet je pijnlijk eerlijk zijn. Want vaak is het zo dat je door de verliefdheid een verborgen kant in jezelf ontdekt. Dit kan bijv. gaan om een ondernemende, grappige, intelligente of vrouwelijke/mannelijke kant. De ander fungeert als spiegel die je ware wensen en behoeften laat zien. Geen keus dus tussen minnaar of partner, maar kiezen voor jezelf.

Verliefd op de baas

Wie verliefd is op de baas, moet oppassen. Verklaar nooit je liefde aan iemand die je positie op het werk in gevaar kan brengen. Want wordt je afgewezen, dan is het uit met de harmonie en eventuele flirts. Tot en met het zoeken naar een andere baan aan toe. Is de verliefdheid van twee kanten, dan kun je het initiatief het beste aan de baas overlaten, de tijd nemen en later afspreken hoe het verder moet op het werk. Doet je baas geen serieuze toenaderingspoging, dan weet je dat hij niet daadwerkelijk in je geïnteresseerd is. Wees dus altijd terughoudend. Je baas moet desgewenst het risico lopen om afgewezen te worden, niet jij. Vrijwel altijd kun je het beter houden bij een 'stille verliefdheid'.

Verliefd op je collega

Liefde viert hoogtij op de werkvloer en het is ook een ideale plek om anderen te leren kennen. Ben je zelf niet verliefd op een collega, dan is een ander het waarschijnlijk wel op jou. En niet zo vreemd, want als collega's maak je samen van alles mee. Successen vieren, deadlines halen, problemen oplossen, waardering geven, enz. Een jarenlange band is zo gesmeed. Natuurlijk is het zaak om te weten of je collega bezet is of niet. Is de ander vrij, dan kun je je verliefdheid uitbouwen en vroeg of laat je baas inlichten. Maar tegen die tijd zullen de andere collega's allang weten wat er aan de hand is. Mogelijk is het in een later stadium verstandig als een van de twee elders gaat werken, of ten minste op een andere afdeling. Want dat er over jullie geroddeld gaat worden, is honderd procent zeker.

Verliefd op een getrouwde man

Maar liefst één op de drie single vrouwen wordt ooit verliefd op een gebonden man. Tachtig procent van hen weet zelfs zeker dat hun minnaar uiteindelijk voor hen gaat kiezen, maar niks van dat al: Slechts anderhalve procent van de getrouwde mannen gaat scheiden voor hun liefje. Wat je hiervan leert? Simpel. Wegwezen voor het te laat is! Want tranen, leegte, boosheid, een tweederangspositie en eenzaamheid zullen je deel zijn. Waarom kiest iemand eigenlijk voor een getrouwde man? Welnu, dat is een confrontatie met jezelf. In vrijwel alle gevallen gaat het om vrouwen die net uit een relatie zijn gestapt, of om andere redenen nog niet klaar zijn voor een nieuwe relatie. Verliefd worden op een 'onbereikbaar' persoon lijkt dan ineens wel heel aantrekkelijk. Hoe los je het op? Plaats de verliefdheid in het juiste perspectief. En besef dat je het waard bent om iemand voor jezelf te hebben, iemand die alleen van jou houdt. Pas als je je zelfrespect op orde hebt, kun je de verliefdheid loslaten.

Verliefd op je ex

My oh my! Lees: Hoe je je ex terugkrijgt

Verliefd op een beroemdheid

Typisch voorbeeld van een 'one way love'. Dromen deel uit te maken van het leven van een celebrity, dichtbij die 'perfecte persoon' te zijn en zelfs heimelijk hopen dat het op een dag wederzijds is... het gebeurt volop, vooral bij tienermeisjes die in hun favoriete zanger/filmster/sporter hun prins op het witte paard zien. De verliefdheid bestaat uit zwijmelen, fantaseren over het onbereikbare, en soms pogingen om de ster tegen het lijf te lopen. Iconisering van beroemde mensen is universeel, en komt waarschijnlijk door het feit dat deze sterren een succesvol leven vertegenwoordigen. Beroemdheden worden door iedereen geweldig gevonden. Ze komen regelmatig op tv en in bladen, waar je ze ziet stralen, praten over datgene waar ze fantastisch in zijn, zich leuk gedragen en opvallend gekleed gaan. De verliefdheid is dan ook zuiver gericht op een ideaalbeeld. Een veilige verliefdheid die ook weer over gaat omdat het niet beantwoord wordt.

Verliefd op twee mensen

Hoewel beweerd wordt dat verliefd zijn op twee mensen tegelijk mogelijk is, bedoelt men toch iets anders dan wat men normaal gesproken onder verliefdheid verstaat. Het is namelijk onmogelijk om op twee mensen tegelijk erg verliefd te zijn. Dit omdat een significant kenmerk van verliefdheid is, dat juist die ene persoon heftige gevoelens oproept. Wel kun je van twee mensen tegelijk houden, of op de een verliefd zijn en van de ander houden. Ook is het mogelijk dat men met de verliefdheden een lustgevoel bedoelt, of enkel een aangenaam gevoel in de nabijheid van beide personen. De prettige emoties worden dan ten onrechte vertaald in verliefdheid.

Verliefd op hulpverlener

Het is een veelvoorkomend fenomeen dat men meent verliefd te zijn op een hulpverlener. Het heet 'overdrachtsgevoelens', die gek genoeg weinig met echte verliefdheid te maken hebben. Verliefd op je therapeut, je dokter, je psychiater, je psycholoog, je tandarts, noem maar op... In alle gevallen is het een ongelijkwaardige situatie waar een groot machtsverschil heerst. Doordat je informatie over jezelf blootgeeft ben je in een afhankelijkheidspositie, maar omgekeerd is dat niet zo. Wist je dat het voor de hulpverlener bij de wet verboden is om een relatie met je aan te gaan terwijl je onder zijn of haar behandeling bent? Mocht je toch je avances in de strijd gooien dan zou de hulpverlener gebruik kunnen maken van zijn 'macht' en zijn professionaliteit ernstig in twijfel trekken. Wil je werkelijk zo iemand? Haal jezelf niets in je hoofd en ga op tijd weg als je dit soort gevoelens voelt opkomen!

Verliefd op internet

Geniet ervan! Zie: De allure van een cyberaffaire

Hoe lang duurt verliefdheid?

'I seem to have loved you in numberless forms, numberless times, in life after life, in age after age forever.'
Verliefdheid duurt maximaal een jaar en is een uitgekiend chemisch proces. Tijdens de verliefdheid worden er in het lichaam stoffen aangemaakt die een gelukzalig, oppeppend, verslavend gevoel geven. In de eerste plaats is dat fenylethylamine, een oppepper. In de tweede plaats is er een grote hoeveelheid endorfines die je een opgewekt gevoel geven. Een derde hormoon is amfetamine, te vergelijken met 'speed', dat je hart sneller doet kloppen een algemeen gevoel van welbehagen geeft. Dopamine ten slotte stimuleert de stof oxytocine waardoor je wilt knuffelen. Na een tijd gaan de hormoonniveaus naar beneden en wordt de verliefdheid minder, helaas ook als je dat niet wilt. Twee dingen kunnen gebeuren: Een break-up omdat gedacht wordt dat de koek op is, of 'houden van' wat een leven lang kan duren...

'...Oh, kiss me beneath the milky twilight
Lead me out on the moonlit floor
Lift your open hand
Strike up the band and make the fireflies dance
Silver moon's sparkling
So kiss me...'
~ uit: Kiss me - Sixpence none the richer
© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de ander verliefd op jou?Is de ander verliefd op jou?Jij bent verliefd, maar is de ander ook verliefd op jou? Wil je weten of hij of zij jou leuk vindt? Hoe ontdek je of de…
Ben ik verliefd?Ben ik verliefd?Verliefd zijn is waarschijnlijk het allermooiste gevoel van de wereld. Het is niet voor niks dat de meeste nummers die j…
Kenmerken verliefdheidKenmerken verliefdheidBen jij verliefd? Wil je zeker weten dat je inderdaad verliefd bent? Welk effect hebben de verliefde emoties van zowel d…
Een vaste relatie, maar verliefd op een anderEen vaste relatie, maar verliefd op een anderHet kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verl…

Mythische Merovingen vrouwen: de Engel en de DuivelinMythische Merovingen vrouwen: de Engel en de DuivelinZe stonden hun mannetje, deze vrouwen gedurende de regering van de Merovingen van 450 tot 750. Wat is er over hen bekend…
Magnetische aantrekkingkracht: echt, of illusie?Magnetische aantrekkingkracht: echt, of illusie?Magnetische aantrekkingskracht. Is het een illusie? Is het een hersenspinsel voor zwijmelaars? Of komt er nog weleens ie…
Bronnen en referenties
Reactie

Hlafwah, 24-06-2013
Het is zo simpel, ja of nee, kan even duren maar het bestaat! voorwaarde 2 personen die al veel hebben meegemaakt en verlangen naar de ware en gezien hebben hoe verrot de realiteit kan zijn, het kan je gewoon ineens overkomen. peace and love Reactie infoteur, 13-01-2016
"You fall in love with the most unexpected person at the most unexpected time."

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 16-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.