Wat drijft oudere vrouwen die met jonge mannen daten?

Oudere mannen die een relatie met een jonge vrouw aangaan: het is een al lang bekend fenomeen. Maar hoe zit het met oudere dames die een jonge man aan de haak slaan? Cougared.com hield in de tweede helft van 2009 een enquête waarin het fenomeen nader onderzocht werd en waaruit bleek dat het voor vele dames niet enkel om one-night-stands draait of louter seksueel gerichte relaties.

De uitgangspunten

Cougared.com is een site waarop ‘cougars’ (panters), rijpere dames, op zoek gaan naar jongere mannen voor een relatie. De dating site schreef een rapport over de standpunten, voorkeuren en het gedrag van deze moderne vrouwen, steunende op een enquête waarbij meer dan honderd vrouwen werden betrokken. Zij kregen een gedetailleerde vragenlijst voorgeschoteld betreffende de elementen die hun keuze bepalen. Daaruit bleek onder andere dat het fenomeen stilaan evolueert naar een soort van relatievorming die niet enkel meer is toegespitst op het seksuele.

Leeftijd en burgerlijke stand

Meer dan de helft van de cougars zijn ouder dan veertig en een kwart zelfs meer dan vijfig jaar oud. De jongste vrouwen zijn iets ouder dan dertig en worden ‘katjes’ genoemd (in het Engels ‘kittens’ van CITs, Cougars In Training, panters in opleiding). Zij maken zowat 13% uit van het totale aantal, terwijl 6% 60+‘ers is. Drie kwart is gescheiden of alleenwonend terwijl 15% nooit getrouwd is geweest. De overige panters zijn weduwe of zoeken iets extra’s naast hun huwelijk. Twee derde datete reeds geruime tijd jongere mannen. Voor hen is het een echte levensstijl geworden.

Leeftijdsverschil

Vrijwel de helft van de vrouwen geeft de voorkeur aan mannen tussen de 24 en 29 jaar. Jonger dan 24 is not done voor de meesten: op die leeftijd zijn de mannen, naar eigen zeggen, nog te zacht gekookte eitjes. De andere helft zit tussen de dertig en de veertig jaar. Het leeftijdsverschil situeert zich voor een kleine dertig procent op 10-15 jaar. Nog 30 procent vrouwen opteert voor een verschil dat van 15 tot 20 jaar oploopt. 11% had een relatie waarbij de man meer dan 20 jaar jonger was. Bij de overigen varieerde het verschil omdat ze met talloze mannen uitgingen.

Contactmogelijkheden en verloop

Het internet is het populairste medium langs waar er contacten gelegd worden, vooral langs dating sites of socialenetwerksites. Bars en nachtclubs waren voor 42% van de ondervraagde vrouwen de meest aangewezen plek om elkaar ‘in het echt’ te ontmoeten. Een kleine bedenking is wel dat de enquête op een site werd afgenomen wat een wezenlijke invloed op de resultaten moet hebben uitgeoefend.

Een derde vond haar gading op het werk terwijl iets meer dan een vierde op vrijetijdsactiviteiten (sportclubs en boekenleesclubs) kennismaakten. Andere ontmoetingsplaatsen waren in een winkel, op staat, op trein en bus of bij vrienden en familie.

De eerste date gebeurde het vaakst op restaurant voor een klassiek dinertje met zijn twee of in een bar of nachtclub, maar meestal werd niet naar een specifieke activiteit verwezen omdat het afhankelijk was van de kerel met wie ze afspraken. Op meer dan de helft van de afspraken werd de rekening gedeeld door de twee partijen, maar 4 op 10 dames vond dat de heer diende te betalen omdat dat nu eenmaal traditie is, terwijl slechts 8% van de vrijgevochten dames eraan hield zelf te betalen om hun playboy te verwennen.

Het waarom

Voor een kwart van de vrouwen was het simpelweg de positieve ingesteldheid die hen voor een jonge man deed zwichten. Iets meer (29%) dames werden ook aangetrokken door de betere seks die de jongere exemplaren hun boden. Precies één vijfde van de pantervrouwen voelde zich een heel stuk jonger worden in het gezelschap van een adonis. Andere reden voor hun eigenzinnige keuze waren de humor en party’s. De redenen waarom oudere dames ophielden mannen van hun leeftijd te daten waren uiteenlopend: meer dan de helft vond de emotionele bagage die oudere mannen meeslepen en hun sérieux te zwaarwegend.

Een tweede hoofdreden was hun luiheid en hun gebrek aan beweging en fysieke paraatheid. Daarenboven vonden cougars het de hoogste tijd om de rollen eens om te draaien en de oudere heren die aan jonge dames de voorkeur geven eindelijk een koekje van eigen deeg te geven.

Bedoeling

Bijna twee derde van de dames wenst een klassieke verhouding met een jongere man. De anderen zijn verdeeld in twee groepen: zij die geen verplichtingen wensen en zij die slechts een korte relatie nastreven.

Op de vraag of een cougar het zou zien zitten om een een leven op te bouwen met een jonkie antwoordt niet minder dan 84% positief: daarvan ziet 62% het echt zitten terwijl 22% met het idee speelt. 9% zou het wel willen maar vindt het onrealistisch. Slechts 7% ziet ervan af en beschouwt zo’n soort van relatie enkel als een aangenaam tussendoortje, een spel. Een derde van de geënquêteerden ziet zich nooit nog met een man van hun leeftijd uitgaan, maar de overige twee derde laat dit open.
© 2010 - 2020 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cougardating is hotCougardating is hotIn de Verenigde Staten zijn oudere vrouwen die daten met jonge mannen al een tijdje in. Maar er is een evolutie in de ‘c…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Vind de juiste dating websiteElke dag gaan er meer en meer mannen en vrouwen online in de hoop dat ze daar de liefde van hun leven gaan tegenkomen, o…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…

Het geheim van een goede relatie: Blijf steeds jezelf!We willen allemaal graag gezien worden om wie we zijn, maar net daar wringt vaak het schoentje. Want een relatie beteken…
TransseksualiteitSommige mensen zijn niet tevreden met zichzelf. Sommigen zijn zelfs ongelukkig met wie ze zijn. Een deel daarvan voelt z…

Reageer op het artikel "Wat drijft oudere vrouwen die met jonge mannen daten?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mamamia, 24-08-2017 18:24 #8
Ikzelf ben 42 en val op jongere mannen tussen 25 en 35. Ik vind de meeste mannen van mijn eigen leeftijd of ouder 45/50 saai! Ze hebben hun leventje gehad en het zijn net opa's, geen zin om nog lekker wild te doen. Te laat, teveel volk, teveel lawaai… ze gaan liever om 22u een wijntje nemen in een restaurant en dan recht naar huis! Ik wil nog feesten tot in de vroege uurtjes. Veel mannen van 45/50 vind ik ook minder aantrekkelijk, uitgezakt gezicht, een ton ipv een buik, sorry maar dat is niet aantrekkelijk. Ik ben ook niet meer fris en fruitig maar verzorg me en heb nog steeds de taille van 20 jaar geleden.

Karel, 14-12-2016 21:21 #7
Ik ben 24 en val ook op oudere vrouwen, dat doe ik al van jongs af aan. Ik vind oudere vrouwen (lees 15 tot 40 jaar ouder dan mijzelf) zo ontzettend mooi, tuurlijk het ligt wel aan het soort vrouw. Niet dat het mij alleen gaat om de leeftijd natuurlijk maar dat is hetzelfde als bij jonge vrouwen.

Ik weet niet wat het precies doet, misschien is het wel omdat oudere vrouwen vaak geen spelletjes spelen, geen doekjes eromheen winden.Of dat ze veel volwassener gedrag vertonen. Ik voel mij ook veel lekkerder in gezelschap van een oudere vrouw.

Ik heb nu een relatie met een lieve vrouw die 42 is en het voelt zó goed dat ik mijn droom heb kunnen laten uitkomen. Wanneer ik over straat hand in hand met haar loop voelt dat zó goed! En gelukkig voelt zij zich hetzelfde daarbij :)

Ik zal nooit meer een relatie willen met een vrouw die onder de 40 is denk ik, maarja dat kun je natuurlijk nooit met zekerheid zeggen. Ik ben ook wel is verliefd geweest op een vrouw die toendertijd 38! jaar ouder was dan ik, helaas zij niet op mij… Heb heel lang gedacht, ik wou dat ik gewoon is een keer met haar kon tongzoenen gewoon één keer. maarja die gedachte heb ik gelukkig niet meer! Ik heb nu een fantastische vriendin.

Anoniem, 20-12-2015 17:50 #6
Omg, komt het woord cougar weer om de hoek kijken. Cougars die op zoek gaan naar een jongere man? Ga helemaal niet op zoek; ze komen vaak bij mij aan de deur en bieden zich als het ware aan. Ik vind cougar toch een beetje een scheldwoord en tja, dat sommige mensen nu niet met hun tijd meegaan, daar kan ik niets aan doen. Het is ook niet voor elke vrouw weggelegd om met een jongere man om te gaan. Daarbij moet ik ook zeggen dat ik alleen op knappe jongens val, zowel van buiten als van binnen en minimaal een HBO-diploma op zak hebben.

Met een 18-jarige zou ik nooit daten, wat ik hieronder zie staan, maar de ene 18-jarige is de andere niet.

Overigens vind ik het woord cougar ook niet zo op mij van toepassing, want ik heb al vanaf mijn achtentwintigste relaties met jongere mannen. Een cougar vind ik meer iemand die er na haar veertigste "instapt". Ik zet er ook altijd een punt achter. Een jongere man is veel dynamischer/levenslustiger en cougar vind ik echt zo'n woord waar het alleen om seks zou gaan, wat bij de meesten pertinent niet waar is. Uiteraard speelt het ook een rol dat jongens/mannen tussen de 21 en 29 nog niet zoveel negatieve bagage met zich meedragen, maar fysiek gezien vind ik veel mannen van boven de 30/35 toch echt geen lekkere dingen en vaak gaan bij hen de mannelijke eierstokken rammelen.

Owl, 29-08-2015 12:50 #5
Altijd een normale zoon-moeder relatie gehad, daar ligt het niet aan.
Wel altijd mij aangetrokken gevoeld door mollige vrouwen van halverwege zestig. Als je onder de 30 ben zal dat moeilijk zijn, wel af en toe een one night met vrouwen in die leeftijd.
Toen ik 31 was een soortement van relatie gehad van 4 jaar met een vrouw die 34 jaar ouder was. Toen haar dochter erachter kwam eindigde het omdat het teveel toestanden voor haar gaf.
Daarna 12 jaar kortstondige los- vaste relaties gehad met aardig wat van deze vrouwen tot dat ik (ik was toen 47) een begripvolle mollige vrouw van 68 ontmoette die helemaal aan mijn wensen beantwoordde. Over 2 1/2 jaar hopen wij te vieren dat wij 12 1/2 jaar bij elkaar zijn!

Anoniem, 08-08-2014 18:16 #4
Ik heb sinds kort een relatie met een 15 jaar jongere man. Ik ben 33 hij is 18.
We leerden elkaar kennen via een familielid van hem, en er was meteen een klik.
Ik heb hem duidelijk gezegd datb het niet makkelijk zal gaan worden. Mensen zullen oordelen, opmerkingen maken, en het niet begrijpen. Ze zullen hem voor gek verklaren (ik heb al grote kids) en mij ook. Maar hij houdt vol het er voor over te hebben en samen te willen zijn.
Ik heb ook totaal niet het gevoel met een veel jonger persoon te zijn, hij is erg verstandig voor zijn leeftijd, geen uitgaanstype ofzo, drinkt en rookt niet, en wil graag settelen.
Ik durfde eerst niet goed. Maar ik kan niets doen aan wat ik voel en wat hij voelt, en wil het toch zeker een kans geven.

Harry, 04-11-2012 21:57 #3
Ik heb (nog) geen relatie met een oudere dame gehad, zoek wel, maar kan niet vinden.
Wat mij drijft? Jongere vrouwen zijn in mijn ogen nog niet rijp, ik vind oudere vrouwen o.a. mooier. Ook hun houding (levenservaring) is beter, kortom ik ervaar het als zeer prettig.
Daar komt nog bij (niet onbelangrijk trouwens) dat oudere vrouwen zich veel meer durven laten gaan met sex. Ze zijn vaak veel geiler als jonge(re) vrouwen.

Peter, 22-03-2012 15:19 #2
Mijn vriendin is 28 jaar ouder dan ik. Ik ben 43 en zij 71 en qua liefde en warmte is het beter dan een jongere vrouw.

Trudy, 13-02-2012 00:21 #1
Wat maakt het uit of je man jonger is mijn man is 19 jonger. Wij hebben er helemaal geen erg in. Wij zijn happy. Tuurlijk hebben wel eens wat. Maar dat is normaal.

Infoteur: Vosje
Laatste update: September 2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Reacties: 8
Schrijf mee!