Wat drijft oudere vrouwen die met jonge mannen daten?

Oudere mannen die een relatie met een jonge vrouw aangaan: het is een al lang bekend fenomeen. Maar hoe zit het met oudere dames die een jonge man aan de haak slaan? Cougared.com hield in de tweede helft van 2009 een enquête waarin het fenomeen nader onderzocht werd en waaruit bleek dat het voor vele dames niet enkel om one-night-stands draait of louter seksueel gerichte relaties.

De uitgangspunten

Cougared.com is een site waarop ‘cougars’ (panters), rijpere dames, op zoek gaan naar jongere mannen voor een relatie. De dating site schreef een rapport over de standpunten, voorkeuren en het gedrag van deze moderne vrouwen, steunende op een enquête waarbij meer dan honderd vrouwen werden betrokken. Zij kregen een gedetailleerde vragenlijst voorgeschoteld betreffende de elementen die hun keuze bepalen. Daaruit bleek onder andere dat het fenomeen stilaan evolueert naar een soort van relatievorming die niet enkel meer is toegespitst op het seksuele.

Leeftijd en burgerlijke stand

Meer dan de helft van de cougars zijn ouder dan veertig en een kwart zelfs meer dan vijfig jaar oud. De jongste vrouwen zijn iets ouder dan dertig en worden ‘katjes’ genoemd (in het Engels ‘kittens’ van CITs, Cougars In Training, panters in opleiding). Zij maken zowat 13% uit van het totale aantal, terwijl 6% 60+‘ers is. Drie kwart is gescheiden of alleenwonend terwijl 15% nooit getrouwd is geweest. De overige panters zijn weduwe of zoeken iets extra’s naast hun huwelijk. Twee derde datete reeds geruime tijd jongere mannen. Voor hen is het een echte levensstijl geworden.

Leeftijdsverschil

Vrijwel de helft van de vrouwen geeft de voorkeur aan mannen tussen de 24 en 29 jaar. Jonger dan 24 is not done voor de meesten: op die leeftijd zijn de mannen, naar eigen zeggen, nog te zacht gekookte eitjes. De andere helft zit tussen de dertig en de veertig jaar. Het leeftijdsverschil situeert zich voor een kleine dertig procent op 10-15 jaar. Nog 30 procent vrouwen opteert voor een verschil dat van 15 tot 20 jaar oploopt. 11% had een relatie waarbij de man meer dan 20 jaar jonger was. Bij de overigen varieerde het verschil omdat ze met talloze mannen uitgingen.

Contactmogelijkheden en verloop

Het internet is het populairste medium langs waar er contacten gelegd worden, vooral langs dating sites of socialenetwerksites. Bars en nachtclubs waren voor 42% van de ondervraagde vrouwen de meest aangewezen plek om elkaar ‘in het echt’ te ontmoeten. Een kleine bedenking is wel dat de enquête op een site werd afgenomen wat een wezenlijke invloed op de resultaten moet hebben uitgeoefend.

Een derde vond haar gading op het werk terwijl iets meer dan een vierde op vrijetijdsactiviteiten (sportclubs en boekenleesclubs) kennismaakten. Andere ontmoetingsplaatsen waren in een winkel, op staat, op trein en bus of bij vrienden en familie.

De eerste date gebeurde het vaakst op restaurant voor een klassiek dinertje met zijn twee of in een bar of nachtclub, maar meestal werd niet naar een specifieke activiteit verwezen omdat het afhankelijk was van de kerel met wie ze afspraken. Op meer dan de helft van de afspraken werd de rekening gedeeld door de twee partijen, maar 4 op 10 dames vond dat de heer diende te betalen omdat dat nu eenmaal traditie is, terwijl slechts 8% van de vrijgevochten dames eraan hield zelf te betalen om hun playboy te verwennen.

Het waarom

Voor een kwart van de vrouwen was het simpelweg de positieve ingesteldheid die hen voor een jonge man deed zwichten. Iets meer (29%) dames werden ook aangetrokken door de betere seks die de jongere exemplaren hun boden. Precies één vijfde van de pantervrouwen voelde zich een heel stuk jonger worden in het gezelschap van een adonis. Andere reden voor hun eigenzinnige keuze waren de humor en party’s. De redenen waarom oudere dames ophielden mannen van hun leeftijd te daten waren uiteenlopend: meer dan de helft vond de emotionele bagage die oudere mannen meeslepen en hun sérieux te zwaarwegend.

Een tweede hoofdreden was hun luiheid en hun gebrek aan beweging en fysieke paraatheid. Daarenboven vonden cougars het de hoogste tijd om de rollen eens om te draaien en de oudere heren die aan jonge dames de voorkeur geven eindelijk een koekje van eigen deeg te geven.

Bedoeling

Bijna twee derde van de dames wenst een klassieke verhouding met een jongere man. De anderen zijn verdeeld in twee groepen: zij die geen verplichtingen wensen en zij die slechts een korte relatie nastreven.

Op de vraag of een cougar het zou zien zitten om een een leven op te bouwen met een jonkie antwoordt niet minder dan 84% positief: daarvan ziet 62% het echt zitten terwijl 22% met het idee speelt. 9% zou het wel willen maar vindt het onrealistisch. Slechts 7% ziet ervan af en beschouwt zo’n soort van relatie enkel als een aangenaam tussendoortje, een spel. Een derde van de geënquêteerden ziet zich nooit nog met een man van hun leeftijd uitgaan, maar de overige twee derde laat dit open.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cougardating is hotCougardating is hotIn de Verenigde Staten zijn oudere vrouwen die daten met jonge mannen al een tijdje in. Maar er is een evolutie in de ‘c…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Vind de juiste dating websiteElke dag gaan er meer en meer mannen en vrouwen online in de hoop dat ze daar de liefde van hun leven gaan tegenkomen, o…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…

Het geheim van een goede relatie: Blijf steeds jezelf!We willen allemaal graag gezien worden om wie we zijn, maar net daar wringt vaak het schoentje. Want een relatie beteken…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 14-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.