Zoeken naar de ideale man

Zoeken naar de ideale man De ideale man bestaat, maar waar? Doet het er nu werkelijk niet toe hoe hij eruit ziet? Is humor echt genoeg? Wat vinden vrouwen belangrijker lengte, hersens, geld of leeftijd? De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen. Met enkele min of meer verrassende uitkomsten. Vrouwen vallen op uiterlijk, geld, geur, lengte en tenslotte toch op humor.

Inhoud


Uiterlijk doet er wel toe

Vrouwen vallen op lange mannen, in ieder geval op langere mannen. Mannen die in contactadvertenties schrijven ‘lang’ te zijn, krijgen meer reacties dan mannen die dit nalaten. Vrouwen vallen daarnaast op gespierde mannen, brede schouders en smalle heupen. Maar dit moet niet té gespierd zijn. Mannen denken dat vrouwen uit de kluiten gewassen opgeblazen spierbundels willen en dit is niet zo. Littekens in het gezicht, er zijn echt weinig vrouwen die daar op afknappen. Dat gezicht moet dan wel een stevige kaaklijn hebben. De verklaring voor al deze aandacht voor ‘mannelijkheid’? Testosteron en een beetje ovulatie. De keuzes van vrouwen voor mannen lijkt bepaald door eeuwen van evolutie.

Vrouwen zijn op zoek naar het perfecte genenpakket voor het nageslacht. Aantrekkingskracht heeft veel te maken met reproductie, vrouwen willen krachtige vaders voor de kinderen? Juist tijdens de meer vruchtbare ovulatieperiode lijken vrouwen te vallen voor bovengenoemde mannen. Een trucje van Moeder Natuur is dat vrouwen in de meest vruchtbare periode vallen voor de mannen met de gezondste genen. Na de ovulatie worden de eisen weer iets minder en is gespierdheid en lengte niet meer zo belangrijk.

Het is MHC?

Tijdens de ovulatie gaan vrouwen beter ruiken, zelfs of een man de geschikte match is. Vrouwen lijken tijdens de ovulatie een stof te kunnen ruiken die MHC heet, Major Histocompatibility Complex. Dit is een groep cellen die virussen en bacteriën weet te weren. Het MHC is persoonlijk en iedereen heeft een andere serie cellen. Onderzoek liet zien dat vrouwen mannen met een ander MHC aantrekkelijker vinden dan mannen met een vergelijkbaar MHC. Ook dit werd deels verklaard door de zoektocht naar de beste genen. Twee verschillende soorten MHC geven eventuele nakomelingen een beter immuunsysteem.

Dit is de ideale man

De ideale man is gespierd (maar niet té), heeft een ‘mannelijk’ gezicht, een ander MHC, is lang en een enkele beschadiging in het gezicht kan geen kwaad. Tot nu toe gaat het vooral om hormonen en nageslacht en het gaat nog verder. Mannen met diepe stemmen zijn aantrekkelijker voor vrouwen, vooral vrouwen in hun vruchtbare periode gaan voor de mysterieuze donkere stemmen. Lichaamsbeharing wordt niet altijd als aantrekkelijk gezien, alleen de Britse vrouwen gaan voor een matige borstbeharing.

Toch is dit beeld van de ‘ideale’ man wisselend. Vooral tijdens de ovulatie, lijken gespierde mannen in het voordeel, daarna neemt hun aantrekkelijkheid iets af.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Intelligentie en humor in de ideale man

Hoewel het voorgaande het lijkt tegen te spreken, intelligentie en humor doen er wel toe! Het is een vrij simpele optelsom. Intelligente mannen lijken beter in staat om kinderen op te voeden en te onderhouden dan de eerste de beste o zo aantrekkelijke tarzan die langskomt. Daarnaast kun je veronderstellen dat een beetje van die intelligentie in de genen is meegestuurd.

Humor lijkt de sleutel in vrijwel alle relaties. Mannen vinden vrouwen aantrekkelijk die hun grappen leuk vinden en er ook om moeten lachen. Vrouwen houden van mannen met humor. Humor is belangrijke voor lange-termijn relaties en one-night stands. Lachen brengt een ontspannen en positieve sfeer in een relatie. Verder is humor ook één van de kenmerken van een intelligente man.

De ideale man heeft geld

Nee, maar het helpt wel. Misschien is het idee dat jonge vrouwen met oudere rijke mannen trouwen alléén om het geld achterhaald. Geld lijkt naast allerlei andere factoren een goed afrodisiacum. Een relatie is nu eenmaal eenvoudiger wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over de volgende rekening die binnenkomt en of de kinderen wel op zomerkamp kunnen. Daarnaast zijn rijke mannen vaak ook succesvolle mannen en de kwaliteiten die daarvoor nodig zijn willen vrouwen graag doorgeven aan de nakomelingen.

De zoektocht naar de ideale man

Vrouwen hebben verschillende manieren om de perfecte match te vinden. Het is zichtbaar, krachtige mannen, daar houden vrouwen van in hun vruchtbaarste periodes. Daarnaast kunnen vrouwen de ideale man ruiken op het moment dat dit, genetisch gezien, het belangrijkst is. Het lijkt meer op het zoeken van de perfecte zaaddonor? Dit is niet helemaal waar. Op den duur worden intelligentie en humor steeds belangrijker en neigen vrouwen meer waarde te hechten aan die kwaliteiten dan aan andere. Blijkbaar gaan vrouwen toch voor karakter.
© 2010 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Getrouwd en verliefd op andere man of vrouwGetrouwd en verliefd op andere man of vrouwGetrouwd zijn en toch verliefd op een andere man of vrouw. Het komt vaker voor dan je denkt. Het kan een probleem gaan v…
De ideale man: zijn eigenschappenmijn kijk opDe ideale man: zijn eigenschappenVeel vrouwen vragen zich regelmatig af wat nu eigenlijk de ideale man is. Als jong meisje heb je er wel een bepaald beel…
Online Dating Tips voor mannen die een vrouw zoekenOnline Dating Tips voor mannen die een vrouw zoekenMannen die een vrouw zoeken via online dating raken nogal eens ontmoedigd. Voordat je jouw dating profiel op datingsites…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…

AlimentatieplichtTegenwoordig scheidden mensen even makkelijk als ze trouwen. In de meeste gevallen zal dan een van de partners aan een a…
Het einde van de lange relatieIn het laatste nummer van 2009 van het weekblad Knack maakt het tijdschrift een balans op van de huidige situatie van he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.dailymail.co.uk/femail/index.html
  • http://www.sensualism.com/love/index.html
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
Reactie

Anna, 28-08-2010
Hallo,

Ik weet niet of ik hier goed zit maar ik zou graag wat advies hebben over contact dat ik op dit moment met een jongen heb. We hebben al een paar maanden via internet en telefoon contact en we weten inmiddels heel veel van elkaar. We zijn via dat contact eigenlijk min of meer verliefd geworden op een persoon die we niet zien.
Sinds een aantal weken is het contact wat minder intensief, ik heb toen voorgesteld elkaar te ontmoeten.
Hij was voor en we prikten een datum voor twee maanden daarna. (daarvoor zaten we steeds vol) Ik hoorde tijdens die twee maanden niets van hem en een dag voor de date mailde hij dat hij niet zou komen. Hij bood zijn excuses aan. Hij had flinke problemen zei hij. Zijn ouders lagen in scheiding, op school ging het niet best en zijn oom lag in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ik baalde dat hij zo laat reageerde en stuurde vervolgens even niets terug. Toen ik uiteindelijk terugmailde reageerde hij heel snel met nogmaals excuses en dat hij een date nog wel zag zitten maar dat hij nu erg op zichzelf was.
Ik stuurde toen terug dat hij zelf moest aangeven wanneer het beter met hem ging en hij wilde meeten en wenste hem sterkte. Dit is nu twee maanden geleden.
Ik zit absoluut niet verlegen om een man maar wil hem wel graag een keer ontmoeten. Hoe krijg ik het voor elkaar dat we elkaar een keertje echt kunnen zien? Ik ben namelijk ontzettend nieuwsgierig geworden!
Omdat ik de laatste mail stuurde wil ik niet achter zijn kont aanlopen en weer een mail sturen, maar nog langer in onzekerheid zitten heb ik al helemaal geen zin in!

Nu heb ik deze mail voor hem klaar staan:
---------------------

Hoi Peter,

Ruimde mails op en kwam deze oude tegen, bijna vergeten.
Het gaat dus nog steeds niet goed met je? das balen. Geef me een update, ben benieuwd.
Ik vertrek over drie maanden voor langere tijd naar het buitenland, dus als je inderdaad van plan bent die afspraak nog plaats te laten vinden zal het binnen die tijd moeten. Anders zijn we weer een maanden verder, dan heb ik er geen zin meer in.

Wil je niet onder druk zetten, dus kijk maar.
------------------

Ik hoop dat jij goede adviezen hebt om hem te laten instemmen met een afspraak.
Alvast bedankt!

Groeten Anna Reactie infoteur, 04-09-2010
Nou, de ideale man, dat weet ik niet zo, meer een geval van bindingsangst (ook een artikel over). Met die brief is denk ik niet zoveel mis maar ben geen expert. Mailen en afwachten, wel die zin over 'vergeten' weghalen. Je kunt natuurlijk ook zonder afspraak gaan, wanneer je hem echt heel graag wilt ontmoeten moet je misschien zelf het initiatief nemen.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 18-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.