Waar of niet waar? De grootste misverstanden over liefde
Hoe mooi kan "liefde" en "verliefd zijn" toch zijn. En toch bestaan er over het thema liefde ontzettend veel vooroordelen, halve waarheden, mythen en fabels. Wat te denken van deze bijvoorbeeld: “liefde en jaloezie horen onlosmakelijk bij elkaar”, “er kan er maar één de ware liefde zijn”, en “tegenpolen trekken elkaar aan”, om maar enkele vooroordelen te noemen. Welke opvattingen zijn waar en welke zijn niet waar?
De ware liefde kom je maar één keer in je leven tegen
Als aan de eerste intense, innige relatie een eind komt, gaat daarmee voor velen ook de hoop op nieuw geluk verloren. Dat is natuurlijk begrijpelijk, de gedachte dat er maar één grote liefde bestaat. En het is altijd triest en heftig op het moment dat zo’n
relatie eindigt. Maar er kan zich iets nieuws aandienen. Na verloop van tijd staat men weer open voor de liefde.
De roze wolk moet blijven, anders klopt er iets niet
Nog niet zo lang geleden was alles nog koek en ei, harmonieus en eenvoudig. Maar doet dan plotseling de sleur van alledag zijn intrede en zet de partner niet meer vrijwillig en zonder morren het huisvuil buiten? Wel, er zijn veel stellen die springen van verliefdheid naar verliefdheid, omdat ze geloven dat die toestand van '
hormonale besmetting' essentieel is voor liefde. Maar als die besmetting nalaat, dan gaat verliefdheid over in liefde. Zie die fase als een pauze. Leer om de ander lief te hebben en laat hem/haar de ruimte voor een andere invulling van je relatie.
Als er problemen zijn, is er ook een schuldige
Wel, doorgaans is dat niet waar. Een zeer groot deel van de conflicten ontstaat door gezamenlijke interactie en niet omdat een van beiden iets verkeerd heeft gedaan: “waar er twee vechten, hebben ook twee schuld”. Relatietherapeuten zijn van mening dat men een relatie als een kleine eigen organisatie kan zien. Niet “jij hebt dat gedaan” of “ik heb dat gedaan”, maar de interactie moet centraal staan.
Elke vrije minuut moet samen worden doorgebracht
De tijd samen doorbrengen is prachtig. Daar bestaat geen twijfel over. Maar constant aan mekaar kleven houdt ook gevaren in: men raakt op elkaar uitgekeken. Er is niets nieuws meer, men heeft zich alleen nog maar hetzelfde te vertellen omdat men hetzelfde heeft meegemaakt. Ga ook eens alleen op pad of zoek een eigen hobby. En de “hoe was je dag vandaag?”-gesprekken verlopen meteen een stuk spannender.
“Tegenpolen trekken elkaar aan” of “soort zoekt soort”
Eigenlijk zijn beide stellingen niet helemaal waar. Te weinig overeenkomsten zijn misschien spannend in een affaire of een korte relatie. Maar voor de lange termijn kunnen volstrekt van elkaar verschillende instellingen, belastend zijn voor een relatie. Een vergelijkbaar opleidingsniveau en gelijkluidende toekomstverwachtingen bijvoorbeeld, zijn van belang voor een goed functionerende relatie.
Echte liefde is altijd liefde op het eerste gezicht
Niet waar! Gevoelens die ontstaan wanneer men elkaar een eerste keer ontmoet, kunnen uiteraard vlinders in de buik bezorgen, maar echte en langdurige liefde moet groeien. Want wat heb je nu als je iemand een allereerste keer ziet? Alleen één beeld. En het is waar, dat kán uitgroeien tot liefde natuurlijk, maar het enthousiasme kan ook na de eerste paar woorden van de ander al bekoeld zijn. Diepe gevoelens en échte liefde moeten ook een tweede, derde, vierde, ... blik standhouden.
Wie écht liefheeft, is niet jaloers
Jaloezie houdt verband met de innerlijke angst om de partner niet aan je te kunnen binden en hem te verliezen. En jaloezie kan bizarre vormen aannemen. Van het controleren van mobieltjes tot het bespioneren van alle contacten en afspraken. Een
jaloers iemand gebruikt veel manieren om de partner te behouden. En die voelt zich daardoor vaak beperkt. Dus dan maar geen enkele emotie tonen wanneer de overdreven aardige collega de vriendin voortdurend in beslag neemt? Wel, zo simpel ligt het ook weer niet. Volledig ontbreken van enige jaloezie kan door de partner ook worden begrepen als een gebrek aan belangstelling. In hun extreme vorm zijn beide altijd ongunstig. Zowel overdreven jaloezie als volledig ontbreken van jaloezie, kunnen gevaarlijke gevolgen hebben voor een relatie.
Liefde kan zonder woorden
Niet waar. Eén diepe blik in de ogen van de ander, en het is al duidelijk is wat die wil. Immers, wie zich al langer kent, kan zich inleven in de gevoelens van de ander. Maar ook in een langdurige relatie, is het belangrijk om de dialoog te zoeken. Want alleen zo komen problemen boven tafel en kan men ze uit de wereld helpen. Als er nooit over conflicten wordt gesproken, kan dat niet goed zijn. De gedachte dat paren elkaar begrijpen zonder woorden, kunnen ze hooguit benaderen.
Liefde is eeuwige trouw
Trouw betekent voor iedereen wat anders. Waar begint ontrouw? Bij flirten met vreemden, kussen, of pas bij de duik in een vreemd bed? En volstaat het dan al als dat eenmalig was of telt alleen een langer durende affaire? Als een relatie al meerdere deuken heeft opgelopen, kan één misstap natuurlijk het einde betekenen. Maar zo een misstap kan ook een kans betekenen: om over problemen te praten, om een uitweg te vinden en samen te werken aan de relatie en een gezamenlijke toekomst.
In de liefde heb je geen geheimen voor elkaar
Nou ja, eerlijkheid is belangrijk en je partner moet je geen leugens vertellen. Maar hij/zij hoeft ook niet van alles en elk klein detail op de hoogte te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het avontuurtje met de hitsige Spanjaard op vakantie voordat je hem leerde kennen. Grote geheimen zou je niet voor elkaar moeten hebben, maar besef wel, absolute openheid betekent ook dat men onderling de kerstcadeau’s al verraadt.