Liefde of lust?

Liefde of lust? Hoe weet je of je echt verliefd bent op iemand en dat het dus niet alleen om een fysieke aantrekkingskracht, maar ook om andere factoren. Omdat liefde en lust abstracte begrippen zijn is het heel erg moeilijk om het verschil duidelijk aan te kunnen geven, maar hieronder vind je hopelijk meer duidelijkheid! Het is een vaak voorkomende vraag: 'Hoe weet ik dat ik verliefd ben?'. Dit verscheelt vaak heel erg per persoon, omdat de één heel snel zegt op iemand verliefd te zijn, terwijl iemand anders slechts enkele keren in zijn of haar leven echt verliefd is. Vooral voor tieners is dit een nieuw aspect in het leven en dit kan dan ook erg verwarrend zijn, want wat is liefde nou eigenlijk?, Waarom wil je wel een relatie aangaan met de één en niet met de ander? en waarom eindigt liefde?

Ook in de wetenschap zijn veel onderzoekers bezig met dit concept en het blijkt allemaal toch niet zo gemakkelijk te zijn.

Lust

Er is niet alleen liefde, er bestaat ook nog zoiets als lust. Lust is een heel krachtig en intens gevoel, fysieke aantrekkingskracht naar een andere persoon staat voorop, hierdoor is lust vooral een seksuele aantrekking. Lust gaat vooral uit naar mensen die we niet goed kennen, dit zijn mensen waar nog over kunnen fantaseren omdat we ons niet schuldig voelen.
Vooral de laatste tijd is het heel gemakkelijk om lust en liefde door elkaar te brengen, omdat seks en liefde in 1 pakket wordt geleverd door de muziekindustrie, maar zo zijn er nog wel meerdere industrieën te noemen die seks en liefde als 1 zien. Dit is dus niet zo.

Liefde

Liefde gaat om meer dan alleen fysieke aantrekkingskracht. Natuurlijk blijft aantrekkingskracht een belangrijke factor, maar bij liefde speelt veel meer een rol. Liefde is gebaseerd op medeleven, vriendschap, trouw en vertrouwen. Liefde voelt als het goed is als met je beste vriend(in) zijn en je er toch tot aangetrokken voelen. Liefde is een gevoel dat je deelt met iemand anders, je bent geïnteresseerd in het geluk van de ander. Liefde gaat absoluut niet over jaloersheid, conflicten en test. Liefde hoort een positief gevoel in je opwekken. Liefde kan het mooist worden omschreven met je hart aan iemand toevertrouwen met de veiligheid dat je weet dat die persoon het beter behandelt dan dat jij dat zou doen.

Ben ik wel of niet verliefd op een persoon?

Het is heel moeilijk om hier een goed antwoord op te geven, maar als je een aantal van deze vragen met 'ja' beantwoord zou het maar heel goed kunnen dat je echt verliefd op diegene bent!
  • Je weet dat de diepe gevoelens die je voor iemand hebt wederzijds zijn.
  • Degene over wie het nu gaat laat je goed en speciaal voelen.
  • Als je jaloers bent gaat dat snel over, omdat je weet dat je partner je niet zal verraden(door vreemd te gaan).
  • Niks maakt je zo blij als wanneer jij en je partner bij elkaar zijn.
  • Als je een meningsverschil hebt probeer je het zo snel mogelijk weer op te lossen en stem je ermee in dat niets belangrijker is dan een goed gesprek hebben over de gevoelens die je hebt over een bepaald onderwerp zelfs als dit voor meningsverschillen en kleine ruzietjes kan leiden.
  • Je partner vraagt je nooit om te kiezen tussen hem of haar en familie en vrienden.
  • Je bent meer jezelf dan dat je dat bij iemand anders bent.
  • Als seks een deel is van de relatie wordt je daar nooit toe gedwongen, maar doe je het uit vrije wil.

Het blijft dus moeilijk om te zeggen of je echt van iemand houdt, maar als je veel van bovenstaande vragen met ja kan beantwoorden is er vast en zeker iets gaande tussen jullie. Veel plezier in de liefde!!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stille liefdes, stiekem verliefd op een anderStille liefdes, stiekem verliefd op een anderHeb jij wel eens een stille liefde gehad? Op iemand op wie we stiekem verliefd zijn? Zonder dat deze persoon dat weet? M…
Hoe weet je dat een jongen verliefd op je is?Hoe weet je dat een jongen verliefd op je is?Stel jij bent verliefd, hoe weet je dan of de persoon in kwestie ook verliefd op jou is? Je kan het natuurlijk gewoon vr…
Bang voor geweld bij het verbreken van je verkeringBang voor geweld bij het verbreken van je verkeringStel dat je je relatie met je vaste date of verkering wilt uitmaken en je bent bang voor een gewelddadige reactie als je…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…

Het verschil tussen verlovingsringen en trouwringenHet verschil tussen verlovingsringen en trouwringenLeer hier alles over het verschil tussen een trouwring en een verlovingsring. Hier kun je vinden aan welke hand en vinge…
Partnerkeuze,  hoe en waarom kiezen we een partnerPartnerkeuze, hoe en waarom kiezen we een partnerIn tegenstelling tot de meeste diersoorten, is het kiezen van een partner bij de mens niet enkel gelieerd aan de voortpl…
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.