Uit elkaar, hoe nu verder?

Uit elkaar, hoe nu verder? Als we verlaten worden, slaat het het verdriet van de scheiding vaak genadeloos toe. Het verlamt ons en maakt zelfs alledaagse dingen tot onoverkomelijke uitdagingen. Maar dat hoeft niet! Tien nuttige tips hoe je de pijn van een scheiding kan overwinnen.

Neem afstand van je ex

"Zullen we vrienden blijven?" Nee! Houd meteen na de scheiding afstand. Ongeacht hoeveel je je ex ook mist en ongeacht hoeveel je om hem treurt, je moet hem noch bellen, noch e-mailen of andere pogingen doen om opnieuw contact te leggen. Het maakt niet uit hoe wanhopig en verdrietig je ook bent: het enige wat je nodig hebt om de pijn van de scheiding te overwinnen, is tijd. Tijd voor jezelf om je gedachten te ordenen en weer met beide benen op de grond te komen.

Verwerk je verdriet zonder ex

"Hoe gaat het nu met je?" Krijg je deze vraag vaak van je ex te horen? Waarschijnlijk niet, want eigenlijk wil hij van je verdriet helemaal niet weten. Jou vragen hoe je je voelt, zou voor je ex alleen maar verlies opleveren. Gaat het je niet goed, dan knaagt dat misschien aan zijn slechte geweten. Antwoord je daarentegen dat het je nauwelijks beter kan gaan, dan heeft hij pas écht een rot gevoel.

Begin elke dag met een schone lei

Hoewel het verdriet van de scheiding elke dag aan je zal knagen, moet je je daardoor niet van je stuk laten brengen. Vermijd in deze fase om langere tijd vooruit te plannen, ook al zou je dat met je partner misschien wél hebben gedaan. Bekijk alles daarentegen van dag tot dag. Handel telkens één ding af dat je dringend achter de rug wil hebben en trakteer je vervolgens op iets waar je je goed bij voelt. Zo kun je dus elke dag opnieuw tevreden over jezelf zijn en tegelijk welkome afwisseling vinden.

De pijn van een scheiding met sporten verwerken

Doe aan sport! Het is niet direct nodig om meteen een Tour de France te voltooien, maar een beetje sporten, bij voorkeur dagelijks, zal je gegarandeerd goed doen en helpen bij je liefdesverdriet. Niet alleen je gezondheid maar ook je uiterlijk en daarmee je zelfvertrouwen, zullen profiteren van je activiteit.

Blijf aantrekkelijk

Laat jezelf in geen geval verslonzen! Zelfs wanneer het verdriet van de scheiding je zelfvertrouwen naar een absoluut dieptepunt brengt, moet je desondanks aandacht besteden aan je uiterlijk. Houd steeds voor ogen dat je niet voor je ex mooi en aantrekkelijk was, maar voor jezelf.

Hou je verre van alcohol en andere middelen die het verdriet van je scheiding ogenschijnlijk draaglijker maken. Ze doen precies het omgekeerde. Blijf sociaal “aan de bal” en ga juist nu van huis om af te spreken met vrienden en om nieuwe mensen te ontmoeten.

Hou je verdriet onder controle

Vermijd ongecontroleerde treurmomenten waarin je je verdriet de vrije loop laat. Je mag natuurlijk verdrietig zijn, maar probeer absoluut zelf te bepalen wanneer je toegeeft aan die gevoelens en wanneer het je ongepast lijkt. Zeg tegen jezelf: "Nee, nu ben ik op het werk, nu zal ik niet huilen. Dat kan ik ook later doen, als ik thuis ben!" Zoek troost bij familie en vrienden, maar niet bij vreemden of zelfs bij potentiële partners. Niets kan een ontluikende nieuwe relatie sneller in de kiem smoren dan wanneer je steeds opnieuw vertelt over je ex en het verdriet van jullie scheiding.

Onderneem iets met vrienden

Verlies niet de aansluiting met je sociale omgeving, want dat is juist nú belangrijk voor je. Ongeacht of je alleen maar met elkaar telefoneert of er samen op uit trekt, het is belangrijk om nauw contact te houden met familie en vrienden. Als alternatief kun je elders de nabijheid van mensen zoeken, zoals bij kook- en taalcursussen, de sportschool of misschien zelfs in een zelfhulpgroep voor mensen die verdriet hebben van hun scheiding.

Heb de moed om dingen te veranderen

Breng een frisse wind in je leven door je vertrouwde omgeving actief te veranderen. Versterkt de aanblik van de woninginrichting die je samen met je ex hebt uitgezocht de dagelijkse pijn van de scheiding? Download dan een digitale roomplanner en creëer een totaal nieuwe look! Zelfs kleine veranderingen kunnen je humeur verbeteren en bijdragen aan je welzijn.

Zoek een hobby tegen je verdriet

Trakteer jezelf op iets leuks en koop bijvoorbeeld wat nieuwe kleren, straal plezier uit in het leven of beoefen een leuke hobby. En had je nooit hobby's? Dan is het nu meer dan ooit tijd om er een te beginnen! Hoe zit het bijvoorbeeld met een vorm van sport? Of schaken? Koken? Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in een wereldwinkel? Er zijn veel manieren om jezelf en anderen actief een plezier te doen.

Zoek professionele hulp

Als je je zó verlamd voelt door de scheiding dat je geen van de eerder genoemde aanbevelingen kan uitproberen, moet je absoluut contact opnemen met een therapeut! Je hoeft je daarvoor zeker niet te schamen: vanwege verdriet over een scheiding naar een therapeut gaan, verschilt niet wezenlijk van naar je huisarts gaan met hoofdpijn.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwin liefdesverdrietOverwin liefdesverdrietJij bent verliefd, of je houdt nog veel van je ex partner, maar de ander houdt niet meer van jou. Liefdesverdriet als ge…
Wat te doen met liefdesverdriet?Wat te doen met liefdesverdriet?Het leiden aan liefdesverdriet is alles behalve leuk. Het voelt alsof je hart in stukken is gescheurd en het is bijna ve…
Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet… De meeste mensen krijgen hier minstens een keer in hun leven mee te maken. Wanneer een relatie wordt ve…

Een scheiding voorbereidenOp een moment valt de beslissing; We gaan scheiden. Wat dan? Er valt een hoop te regelen ieder samenlevend en getrouwd s…
Wat een relatie kan maken of brekenWat een relatie kan maken of brekenZowel iedere man als iedere vrouw, wil op een zeker moment in zijn of haar leven een stabiele relatie al dan niet om een…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.