Verliefd op je beste vriend of vriendin
Wanneer je een goede band met je beste vriend(in) hebt, bestaat de kans dat je na een tijdje andere gevoelens voor die persoon begint te krijgen. Je begint hem/haar toch wel heel erg leuk te vinden en je merkt dat je je anders gedraagt wanneer je samen bent. Verliefd worden op je beste vriend(in) komt vaak voor. Wat kun je in zo'n situatie het beste doen?
Inhoud
Wat begint met een vriendschap...
Je kunt spontaan verliefd worden op iemand die je voor het eerst ziet of pas net kent, maar het komt vaak voor dat een verliefdheid pas na een tijd begint op te spelen. Dit kan voorkomen bij je beste vriend of vriendin. Je kent hem of haar van school, werk, de vriendengroep of van sport en bouwt een speciale band met hem of haar op. Je voert diepgaande gesprekken, kunt met elkaar lachen en huilen, deelt de grootste geheimen met elkaar en je spreekt samen af om leuke dingen te doen.
Verandert in verliefdheid
Op een gegeven moment merk je dat je je beste vriend(in) steeds leuker begint te vinden en ineens besef je dat je verliefd bent op je beste vriend(in). Dit uit zich in verschillende dingen. Je merkt bijvoorbeeld dat je je in zijn of haar bijzijn schaamt als je iets stoms zegt of als je iets onhandigs doet. Als je hem/haar hebt gezien, denk je thuis aan hem/haar. Het liefst zou je je vriend(in) zo snel mogelijk weer zien. Je krijgt kriebels in je buik als je door je vriend(in) wordt aangekeken en doet meer moeite dan normaal wanneer je hem/haar gaat zien. Je staat net iets langer onder de douche en voor de spiegel en trekt je beste kleren aan.
Waarom is het zo lastig?
De band die je met je beste vriend(in) hebt opgebouwd is een waardevolle vriendschap. Je wilt deze vriendschap niet zomaar op het spel zetten door te vragen naar iets wat er misschien helemaal niet is. Je durft je vriend(in) niet naar de gevoelens voor jou te vragen en je onderneemt daardoor geen stappen om zo de vriendschap in ieder geval te behouden. De verliefdheid wordt echter groter en groter en het wordt steeds moeilijker om op een normale manier met je beste vriend(in) om te gaan. Daarnaast is het zo dat hoe langer je wacht met het ondernemen van stappen des te groter de kans wordt dat je vriend(in) verliefd wordt op een ander. Dan kom je misschien nooit te weten of de gevoelens die jij hebt ook wederzijds waren. Je zult je dan ook altijd afvragen wat er gebeurd zou zijn als je de stap gewaagd had.
Wat moet je doen
Het is een lastige situatie, maar het beste is om je beste vriend(in) te vertellen over je gevoelens om zijn of haar gevoelens te peilen. Je kunt proberen om met je vriend(in) te flirten. Raak hem of haar vaker en langer aan, maak meer oogcontact en geef vaker complimenten. Laat zien dat je hem of haar speciaal vindt door meer tijd met elkaar door te brengen en voor je vriend(in) klaar te staan. Maak tijdens die momenten er wel gebruik van om je beste vriend(in) diep aan te kijken en te laten weten dat je bijvoorbeeld speciaal voor hem/haar tijd hebt vrijgemaakt. Probeer als je het bijvoorbeeld over relaties of liefde hebt om te kijken hoe je vriend(in) reageert. Je kunt bijvoorbeeld vragen wie hij/zij het leukst vindt (van school, van werk etc.). Als jouw naam genoemd wordt, kun je hier mooi op inspelen. Wordt je naam niet genoemd, kun je zeggen: en mij zomaar overslaan? Afhankelijk van de reactie kun je je vriend(in) een keer vragen om samen iets leuks te doen. Probeer het luchtig te houden, stel hem/haar voor om samen naar de film te gaan, een terrasje te pakken of een wandeling te maken. Op deze manier kun je steeds een stap verder gaan door bijvoorbeeld te vragen naar een date of te vragen hoe hij of zij tegen meer dan een vriendschap aankijkt. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of hij/zij wel eens heeft nagedacht over hoe het zou zijn als jullie een relatie zouden hebben.
Niets doen en afwachten
Het is heel erg moeilijk om de eerste stap te zetten. Dit is sowieso niet makkelijk, maar helemaal niet bij iemand die je al lang kent en met wie je een fijne band hebt opgebouwd. Wanneer je iemand aanspreekt die je niet of nauwelijks kent en je wordt afgewezen, is dit minder erg. Je verliest zo niets. Wanneer de gevoelens die je uit naar je beste vriend(in) niet wederzijds zijn, loop je het risico dat je je vriendschap kwijtraakt of dat de vriendschap op een geforceerde manier wordt voortgezet. Je blijft vrienden omdat je je allebei min of meer verplicht voelt om de vriendschap te behouden, maar op den duur loop je het risico dat de vriendschap uiteindelijk toch verwatert omdat de vriendschap anders is dan daarvoor.
Geef elkaar in ieder geval de ruimte om de gevoelens te verwerken. Blijf in ieder geval praten en misschien valt de vriendschap toch te redden. Toch heb je wel duidelijkheid. Je weet in ieder geval of de gevoelens die je voor een heel speciaal persoon hebt (anders zou het niet je beste vriend(in) zijn) wederzijds zijn of niet. Probeer je niks, zul je je altijd met de vraag blijven zitten. Daarnaast zal ook dan de vriendschap niet meer zo zijn zoals het was. Je moet je immers inhouden, gaat minder met je vriend(in) delen omdat je bang bent dat je nog meer verliefd wordt en je zal er moeite mee hebben wanneer je vriend(in) andere mensen leert kennen waar ze verliefd op wordt of kan worden. Als je je gevoelens wel duidelijk maakt en de gevoelens zijn wederzijds, dan is dat het risico zeker waard geweest. Je kunt dan gaan werken aan een relatie met iemand die je door en door kent en bij wie je altijd jezelf hebt kunnen zijn, iemand met wie je kan lachen en huilen en iemand die er altijd voor je is. Als dat geen goede basis is...