Als partners wel of niet met ruzie gaan slapen

Als partners wel of niet met ruzie gaan slapen Het wordt nog wel eens gezegd dat je als partners niet met ruzie moet gaan slapen. Hoewel het soms niet anders kan, als bijvoorbeeld een van beide partijen weigert in gesprek te gaan, gaat het voor een groot aantal gevallen zeker op. Het is natuurlijk niet per definitie zaligmakend, maar om het beste resultaat te behalen zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe geef je er nu vorm aan?

Wel of niet met ruzie slapen?

Kleine woordenwisseling

Het begint met hoe erg je het zelf vindt om, als je een keer ruzie hebt met je partner, toch te gaan slapen. Het spreekt voor zich dat als je je er allebei het prettigst bij voelt, het helemaal niet per definitie verkeerd is om toch te gaan slapen en het de volgende dag uit te praten.
Als de ruzie van dien aard is dat het sop de kool niet waard is, en dit geldt voor allebei de partners, dan gaat er gewoon geslapen worden en de kans is groot dat het ogenschijnlijke probleem van gisteravond, de ochtend er na helemaal niet zo’n groot probleem meer is.

Vrouwen versus mannen

Het is ook een gegeven dan mannen en vrouwen over het algemeen heel anders in ruzies zitten. Vrouwen gaan veelal voor het gesprek, de redenen, de achterliggende gedachten. Zaken moeten boven tafel komen en dan lijkt de oplossing van ondergeschikt belang. Dit, terwijl veel mannen gaan voor de oplossing.

Hoe ervaren we ruzie

Daarnaast zijn er ook nog eens erg veel verschillen in wat men als “ruzie” ervaart. Het ene stel kent nauwelijks ruzie en als er al een ongenoegen is, dan wordt het direct uit de wereld geholpen en andere stellen hebben doorlopend woordenwisselingen en liggen er letterlijk en figuurlijk niet wakker van als er weer een woordenwisseling is.
Of en zo ja, in hoeverre het dus zinvol is om een woordenwisseling nog vóór het slapen gaan uit te praten, verschilt per stel. Soms kan juist niet direct in gesprek gaan maar het tijd te geven, je tot nieuwe inzichten brengen. Je kunt zaken mogelijk in een ander perspectief plaatsen. Je zit immers de volgende dag meestal niet meer in je verdriet of kwaadheid, althans dit ebt meestal weg of geeft je minimaal ruimte om alles toch in een breder kader te zien.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Toch oplossen
Echter, als we de grote lijn hanteren, is het voor de meeste stellen wel relevant. Amerikaanse psychologen hebben ontdekt dat het na een ruzie goed slapen is. De “voorwaarden” zijn in deze wel belangrijk, want de manier van “uitpraten” moet vooral oplossingsgericht zijn. Waar veel vrouwen het bij het “praten” houden en dit al voldoende zal zijn, is de man (of de mannelijke vrouwen) meestal toch meer oplossingsgericht bezig. Bovendien praten kan bij tegenstand leiden tot stemverheffing en dat geeft vervolgens weer meer moeite met in slaap komen.

Hoe kan je het constructief aanpakken?

Veilig

Als je in een conflict zit, is het altijd belangrijk dit uit te preken in een omgeving die men als “veilig” ervaart. Als stel weet je dat mogelijk wel van elkaar, maar bij twijfel altijd afstemmen. Het vergroot de kans de situatie goed op te lossen.

Voorkom ook dat er andere mensen bij betrokken worden, het is jullie ruzie! Zeker kinderen voelen het snel als een keuze tussen de ouders te moeten maken. Maar dit geldt ook voor andere familieleden of goede vrienden. Een goede vriend consulteren wat als een soort spiegel kan fungeren is één, hem of haar bij de ruzie betrekken, is een stap verder.

Communicatie

Duidelijke communicatie spreekt voor zich. Maar zorg er ook voor dat je vanuit de ik-vorm spreekt “Ik ervaar dat …” en zorg dat het concreet is. Je kunt er alles bijhalen, maar kom to-the-point.
Doe dit vervolgens op een rustige wijze. Als je kalm bent, kom je zelf het beste uit je woorden én komt hetgeen de ander zegt, op een zo zuiver als mogelijke manier binnen.

Het is van belang dat wat de ander zegt, duidelijk is en vat het desnoods samen, voordat je verder gaat met je eigen standpunten. Dit heeft bovendien als extra aspect, dat de kans dat je je kunt verplaatsen in het standpunt van de ander groter wordt.

Oplossing

Als je beide je “verhaal” hebt gedaan is het goed te kijken waar je je elkaar kunt naderen, om vervolgens over te gaan naar mogelijke oplossingsrichtingen. Hierbij moet ruimte zijn voor “het gesprek” wat veel vrouwen als prettig ervaren en “de oplossing” wat veel mannen als prettig ervaren. Ook hier geldt dat je met compromissen het meest ver komt ... en vergeet niet dat soms een welgemeend “sorry” zeggen, veel goed kan doen.

Tot slot

Voor iedereen is de situatie weer anders en dat is prima, maar er zijn altijd wat “regels” die uniform zijn. Denk aan de wijze van communiceren, elkaar respecteren qua mening en zeker niet in de reden vallen. Tot een oplossing komen en dit alles zoveel mogelijk samen en zonder mensen die dichtbij staan er direct bij te betrekken. Dreigt het toch te escaleren? Probeerde situatie dan iets meer ruimte te geven, door het naar een andere dag te verplaatsen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Wel of geen ruzie in bed?Wel of geen ruzie in bed?De uitvinder van het bed zou zichzelf in z’n graf omdraaien. Het bed is om in te slapen, lekker in te knuffelen of seks…
Kenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkKenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkWelke kenmerken kent een ongelukkige relatie of huwelijk tijdens het ruzie maken? Welke factoren kunnen er op wijzen dat…
Ruzie met je exRuzie met je exWanneer een relatie wordt verbroken, is dat helemaal geen leuke gebeurtenis in je leven. Maar ruzie met je ex kan voor e…

Verliefd op je beste vriend of vriendinVerliefd op je beste vriend of vriendinWanneer je een goede band met je beste vriend(in) hebt, bestaat de kans dat je na een tijdje andere gevoelens voor die p…
5 belangrijke kenmerken van een goede relatieEen ‘goede relatie’ kan voor elk koppel iets anders betekenen. Toch zijn er 5 elementen die in elke relatie terugkomen e…
Bronnen en referenties
  • http://www.idee-pmc.nl/relaties/relaties_ruzie.html
  • Psychologie Magazine: nr. 7/8 2015 / Longitudinal relations between constructive and destructive conflict and couples sleep. (Family Psychology).
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.