Trouwen in Pakistan voor Nederlanders
Het is echt niet zeldzaam meer, Nederlanders die verliefd worden op iemand in Pakistan, en besluiten naar Pakistan af te reizen om daar te gaan trouwen. Er zijn al meerdere items in de media over geweest en op verschillende fora wordt er druk met elkaar gesproken over ervaringen en wordt informatie uitgewisseld. Maar ook al zijn er je al meerdere mensen voorgegaan, je zult toch zelf de informatie moeten hebben over hoe je dit regelt. Het is niet altijd even makkelijk om de goede informatie te vinden, zeker in een land als Pakistan waar behulpzaamheid van officiële instanties ver te zoeken is. Goed voorbereid naar Pakistan vertrekken om te trouwen is wel essentieel om alles goed te laten verlopen.
Trouwen in Pakistan kan je zo moeilijk of makkelijk, en duur of goedkoop maken als je wilt. Houd er wel rekening mee dat alles wat geregeld moet worden waarschijnlijk gedaan moet worden door jouw toekomstige Pakistaanse echtgenoot of echtgenote, vooral als je westers bent, de taal niet spreekt en/of niet eerder, of een enkele keer in Pakistan bent geweest. In Pakistan gaat alles op een heel unieke manier. Verder zal je schoonfamilie ook een grote factor zijn in de beslissingen. Laat je partner je in ieder geval goed op de hoogte houden van alles wat er daar gebeurt en wees duidelijk over jouw wensen. Ook al is het in Pakistan het gebruik dat een bruiloft een drie dagen durend groots feest is (minstens een dag met honderden gasten), jij hebt daar misschien wel helemaal geen behoefte aan, tussen al die mensen die je niet kent. Deze tekst gaan vooral over de officiële gedeelten van het huwelijk, maar weet dat er ceremonieel ook heel wat bij kan komen kijken.
De voorbereiding
Om te trouwen heb je in Pakistan vrij weinig papieren nodig. Soms volstaat alleen een paspoort, maar neem ook zeker een geboorteakte mee en een bewijs dat je niet getrouwd bent (een uittreksel GBA is genoeg, daar staat je burgerlijke staat op). Laat je partner tijdig informeren naar de eisen, dit kan nog al eens veranderen. Verder heb je pasfoto’s nodig, die je in Nederland of Pakistan kan maken.
Tijdens je huwelijk ga je een huwelijkscontract tekenen, in Pakistan heet dit de Nikkah Namah. Dit is in eerste instantie een standaard contract die door de man wordt ingevuld. Bespreek dit vooraf goed door, want tijdens de ceremonie vult de bruidegom het contract in, de bruid is afwezig. Het is dus heel belangrijk dat je van te voren bespreekt wat er in het contract moet staan. Belangrijk om te weten voor Nederlanders, het recht om te scheiden is in Pakistan niet vanzelfsprekend, zet dit er dus expliciet in! De Nikkah Namah is naast Urdu ook beschikbaar in het Engels (ook handig voor verdere stappen) dus zorg dat deze van te voren wordt aangeschaft (minstens dire!) en kijk er even goed naar. Wellicht zijn er dingen die je samen wilt regelen die niet standaard in het contract staan? Alles is mogelijk! De bruidegom kan van alles bijschrijven. Overigens, wat je ook in je Pakistaanse contract regelt, eenmaal in Nederland geldt dit allemaal niet en val je onder de Nederlandse regelingen rondom het huwelijk. Wil je onder huwelijkse voorwaarden trouwen, dan zal je dit dus apart in Nederland moeten regelen.
Welke papieren krijg je na je huwelijk
De Nikkah Namah wordt door de bruidegom ingevuld en door de bruid, bruidegom, getuigen en advocaat en/of Imam getekend. Houd er rekening mee dat je als buitenlander voor de wet moet trouwen. Hoewel voor Pakistan trouwen voor alleen het geloof volstaat is dat in jouw geval niet zo. Zorg dus dat er een advocaat aanwezig is en dat deze het huwelijk bij de rechtbank inschrijft als je niet al in de rechtbank trouwt. Laat minstens drie huwelijkscontracten maken. Eentje blijft in het register van de rechtbank, eentje neem jij mee naar Nederland en eentje blijft bij je partner in Pakistan.
In Pakistan is het verplicht dat een vrouw een verklaring tekent dat ze vrijwillig trouwt: de Avidafit. Zorg dat de bruid absoluut dit papier tekent en krijgt tijdens je huwelijk en dat alle informatie klopt. In Nederland kennen we dit fenomeen niet en is het dus ook niet van waarde, maar in Pakistan is dit formulier wel heel belangrijk, niet alleen om je huwelijk daar in te schrijven maar ook in de toekomst, als je bijvoorbeeld een verblijfskaart of bijzonder visum voor Pakistan aan wilt vragen.
Wat moet je doen als je het huwelijk ook in Nederland wilt inschrijven?
Ga je naar Nederland terug en wil je je huwelijk ook in Nederland inschrijven (dat is vaak wel aan te raden als je Nederlander bent) dan ben je na het trouwen nog niet klaar. Je bent officieel getrouwd in Pakistan, maar dat betekent niet dat Nederland je huwelijk ook automatisch accepteert. Om dit waar te maken moet je nog wat stempels en informatie verzamelen.
Allereerst moet je zorgen dat je partner een internationaal uittreksel geboorteakte heeft. Omdat dit in Pakistan niet altijd makkelijk is is het belangrijk dat je partner dit al van te voren regelt, zodat je zeker weet dat je de akte mee naar Nederland kan nemen. Zorg dat alle informatie ook in het Engels op de akte staat zodat Nederlandse overheidsinstellingen deze accepteert.
Alle officiële documenten uit het buitenland die je wilt gebruiken voor officiële gelegenheden in Nederland moeten voorzien zijn van een appostille of legalisatie. Omdat Pakistan niet aangesloten is bij het appostille verdrag is het in dit geval dus een legalisatie. Deze haal je bij de Nederlandse ambassade, maar voordat je daar terecht kan heb je eerst een legalisatie van het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken nodig. Beide instanties zitten in Islamabad. Het ministerie van buitenlandse zaken weten de meeste taxi chauffeurs in Islamabad wel te vinden. Je gaat daar eerst naar het postkantoor en vraag om legalisatie zegels. Deze plak je op de documenten (Nikkah Namah en geboorteakte). Daarna ga je naar het loket (als vrouw kan je in een veel kortere rij voor vrouwen) en vraag je om de legalisatie. Documenten worden aangenomen en een paar uur later haal je ze op met de benodigde stempels. Hierna ga je naar de Nederlandse ambassade (zorg dat je van te voren een afspraak maakt, en checkt of er geen nieuwe regelingen zijn). Hier lever je opnieuw de documenten in met de mededeling dat je een legalisatie nodig hebt voor de documenten. Na het betalen van de leges worden de legalisatie stickers en de nodige stempels geplaatst en zijn de documenten klaar voor de procedure in Nederland
Dan ben je er nog niet helemaal, er zijn nog wat extra gegevens nodig. Zorg ten eerste dat je een aantal pasfoto’s en kopieën van het paspoort van je Pakistaanse partner hebt. Ook de gegevens van de ouders van je Pakistaanse partner (volledige naam, geboortedatum, etc) heb je waarschijnlijk nodig. Zorg altijd dat je op de hoogte bent van de meest actuele eisen, en bedenk ook alvast wat jullie hierna gaan doen. Wil jouw partner bijvoorbeeld in Nederland komen wonen, dan zullen jullie daarvoor ook door een strenge procedure moeten. Check ook hiervoor de vereisten en laat een aantal kopieën van jouw paspoort bij je Pakistaanse partner achter.
En dan ben je er klaar voor. Wil je meer weten over de inschrijving van je huwelijk in Nederland? Zoek dan op de website van je gemeente of ga op zoek naar informatie over de M46 procedure.