Wat is Polygamie?

Wat is polygamie? Men spreekt van polygamie als iemand, meestal een man, met meerdere partners tegelijk getrouwd is. Door de eeuwen heen is er veel kritiek uitgeoefend op polygamie. In de meeste culturen is polygamie verboden maar er zijn een aantal uitzonderingen. Ook in Nederland is polygamie verboden bij wet.

Wat is Polygamie?

Wat is Polygamie? Men spreekt van polygamie als iemand, meestal een man, met meerdere partners tegelijk getrouwd is. Mannen die met meerdere vrouwen getrouwd zijn wordt ook wel polygynie genoemd. Als een vrouw met meerdere mannen getrouwd is spreekt men van polyandrie. Polygynie komt vaker voor dan dan polyandrie. Veel mensen verwarren het begrip polygamie met vrije liefde of losse contacten. Wanneer iemand meerdere of wisselende sekspartners heeft buiten een normaal huwelijk spreekt men niet van polygamie.

Door de eeuwen heen is er veel kritiek uitgeoefend op polygamie. In de meeste culturen is polygamie verboden. Tegenwoordig komt polygamie nog slechts in een paar culturen en landen voor. Voorbeelden hiervan zijn de Islam (alleen polygynie), Marokko, Egypte, Pakistan en India. In de meeste landen is polygamie verboden.

Polygamie in Nederland

Zoals in een hoop andere landen is polygamie in Nederland bij wet verboden. In het Burgerlijk Wetboek staat: "Een persoon kan tegelijkertijd slechts met een andere persoon door het huwelijk verbonden zijn" (Boek 1, artikel 33). Het Wetboek van Strafrecht (artikel 237) maakt het voor een gehuwde strafbaar om ook nog met iemand anders te trouwen; ook trouwen met een partner wetend dat die al getrouwd is is strafbaar. In beide gevallen is de maximale gevangenisstraf 4 jaar (6 jaar indien de huwelijkse staat voor de tweede partner is verzwegen). Voor meer informatie hierover raadpleeg deze link.

Polygamie in de Islam

Zoals eerder in dit artikel verteld, is polygamie niet verboden in de Islam. Wel hebben verschillende groeperingen binnen de Islam hier andere meningen over. Wanneer er polygamie plaatsvind binnen de Islam spreekt men altijd van polygynie (meerdere vrouwen bij 1 man). Hierover zijn wel strikte regels opgesteld die nageleefd moeten worden. Zo zal de eerst getrouwde vrouw altijd meer te vertellen hebben dan de later getrouwde vrouwen. Ook moet de eerst getrouwde vrouw met het huwelijk instemmen. Vele Islamitische vrouwen denken dan ook dat dit een beproeving is van Allah. Als zij deze periode van het delen van haar man doorstaat zal zij in het Paradijs komen.

Feiten over Polygamie

  • Polygamie is toegestaan in Marokko, Egypte, Pakistan en India.
  • In Nederland is polygamie bij wet verboden
  • Mocht iemand deze wet overtreden riskeert de persoon 4 tot 6 jaar gevangenisstraf
  • In veel landen was polygamie vroeger heel gewoon
  • Het verbod op polygamie bestaat al sinds 1804
  • Dit verbod was deels gebaseerd op de Franse Code Civil

Voor meer informatie over polygamie

Wilt u meer te weten komen over polygamie? Dan raad ik u aan een van de onderstaande link te raadplegen.
Samsam's pro-polygamie gejubel
© 2010 - 2020 VMusic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Polygamie: niet bevorderlijk voor de gelijkheid man-vrouwWanneer een persoon getrouwd is met meerdere partners geeft dit al snel verontwaardigde reacties. Polygamie is een leven…
Islam en menstruatieIslam en menstruatieEr zijn binnen de islam regels rondom de menstruatie. Zo mogen moslimvrouwen tijdens hun menstruatie enkele rituelen nie…
Zo voorkomt u verkeerde situaties tijdens uw vakantieWie in Thailand met de voet naar een persoon wijst, in India een kind over de haren strijkt of in Australië met uitgestr…
Mag een moslim orgaandonor zijnMag een moslim orgaandonor zijnOrgaandonatie is vaak een gevoelig onderwerp bij moslims. De regels rondom orgaandonatie binnen de islam zijn immers nie…

Psychologie: zelfinzicht bij schaamte en schuldgevoelPsychologie: zelfinzicht bij schaamte en schuldgevoelOmgaan met schuld en schaamte is vaak een lastig thema in relatie's tussen mensen. Welke relatie hebben schuld en schaam…
Drie zoenen bij nieuwjaar, begroeting of felicitatie is veelDrie zoenen bij nieuwjaar, begroeting of felicitatie is veelVroeger was het nog maar één kus, en inmiddels zijn we via twee smakkerds op drie zoenen gekomen met feliciteren, bij be…

Reageer op het artikel "Wat is Polygamie?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Fulaana, 31-08-2015 23:00 #4
Hoi,

Het is in de islam niet zo dat de eerste vrouw meer te zeggen heeft dan de andere vrouwen. Dit is onrechtvaardig en de man, alsook de eerste vrouw, zal hiervoor terechtgesteld worden op de dag des oordeels. De vrouwen hebben dus allemaal evenveel te zeggen. Het hoort niet zo te zijn dat de ene vrouw beter behandeld wordt of verheven wordt boven de andere vrouwen.

Het is zo in de islam dat alle vrouwen in het huwelijk gelijke rechten hebben. Wat aan de een besteden wordt aan geld bv. moet ook aan de ander besteden worden. Een ander voorbeeld is dat de tijd gelijk verdeeld moet worden. Een voorbeeld van de tijdsverdeling in het huwelijk van een man en twee vrouwen is elk 3 nachten en om de week 1 nacht extra. Bij omstandigheden waarbij de ene vrouw een keer een nacht extra nodig heeft moet er eerst toestemming gevraagd worden aan de andere vrouw(en) en het maakt hierbij dus niet uit of je nou de eerste, tweede, derde of vierde vrouw bent. Deze nacht dient ook ingehaald te worden door de man in de tijd van de vrouw welke een extra nacht heeft gekregen.

Ook is het niet zo dat de eerste vrouw in moet instemmen met het andere huwelijk van haar echtgenoot. Het is echter wel aangeraden en van goede karakter om zijn echtgenote vooraf op de hoogte brengt van zijn andere huwelijk en/of deze optie met haar te bespreken.

Groeten,

Fulaana

Janine, 26-08-2012 21:38 #3
In het christendom komt polygamie soms voor, vooral polygynie.
In de Bijbel zijn verscheidene verzen die polygamie reguleren (Exodus 21:7-10, Deuteronomium 21:15-17, 25:5-6 (als de man al getrouwd is; de leviraatsplicht)). Verscheidene bijbelse figuren hadden meerdere vrouwen: Lamech, Abraham, Jakob, Esau, Gideon, Saul, David, Salomo, Rechabeam, Elkana, Assur, Abia en Jojada.
Joseph Smith, stichter van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, praktiseerde sinds 1831 in het geheim polygamie en heeft zo'n 27 vrouwen getrouwd naast zijn formele echtgenote Emma Smith. Van 1852 tot 1890 was polygamie onder de mormonen officieel toegestaan. Onder leden van afsplitsingen van de mormoonse kerk wordt het hebben van meerdere vrouwen nog steeds geaccepteerd.

dus ook eigenlijk in de christendom is polygamie toegestaan.

Piet Petit, 15-02-2012 00:17 #2
Polygamie. Aangezien volgens Gods oorspronkelijke maatstaf voor de mensheid man en vrouw één vlees moesten worden, lag polygamie niet in de bedoeling, en in de christelijke gemeente is deze praktijk verboden.
Gen 2:24 Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en hij moet zich hechten aan zijn vrouw en zij moeten één vlees worden. 

Jenice, 16-06-2010 23:42 #1
Ik ben een beetje teleurgesteld. Ik dacht dat je het polygamie in verband zou brengen met het Jodendom, maar dat doe je voornamelijk met de Islam. Reactie infoteur, 17-06-2010
Beste Jenice,

Ik zal er nog even naar kijken dan ;)!

Infoteur: VMusic
Gepubliceerd: 14-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Reacties: 4
Schrijf mee!