Midlifecrisis bij de vrouw: confrontatie met indentiteit
Veel mensen denken dat een midlifecrisis alleen voorkomt bij mannen. Dat zij midden in de veertig zijn en ineens beseffen dat ze niet al hun dromen hebben waargemaakt en dat zij zich verstrikt voelen. Deze mannen gaan er vandoor met een veel jongere vrouw, kopen een dure sportauto en doen van alles aan hun uiterlijk. Toch hoeft een midlifecrisis niet altijd zo te verlopen. Het kan bij vrouwen net zo goed voorkomen als bij mannen. De vrouwelijke variant van een midlifecrisis verloopt vaak anders.
Wat is een midlifecrisis?
Een mens ervaart in iedere levensfase een confrontatie met zijn eigen identiteit, zo ook in de midlifefase. Je bent, zoals de naam als zegt op de helft van je leven. Er bestaan heel wat vooroordelen over de midlifecrisis. Zo denken veel mensen dat je in deze fase losbandig wordt, vreemd gaat, een dure sportauto koopt en dat iemand het roer helemaal omgooit. Niet voor iedereen hoeft dit te betekenen dat er een crisis komt. Meestal vindt het plaats bij mensen midden veertig, maar bij sommigen vindt het al in het begin van zijn dertiger jaren plaats en bij anderen pas wanneer ze vijftig zijn. Het is een periode waarin iemand zich de volgende vragen stelt:
- Is dit het nu?
- Wat is nu echt belangrijk in het leven?
- Wie ben ik eigenlijk?
- Wat maakt mij nu echt gelukkig?
- Het ik mijn dromen wel waargemaakt?
De midlifecrisis bij een vrouw
Sommige mensen denken dat het alleen voorkomt bij mannen, maar dat is niet waar. Ook vrouwen kunnen een midlifecrisis krijgen. De naderende overgang kan een rol spelen. Ook kan het te maken hebben dat kinderen uit huis zijn (het lege nestsyndroom) en moet er gezocht worden naar een nieuw doel. Bij een vrouw uit een midlifecrisis zich vaak anders als bij de man. Mannen gaan soms op zoek naar een jongere vrouw, kopen een dure auto en doen ineens meer aan hun uiterlijk. Een vrouw is geneigd haar relaties in haar leven uitgebreid onder de loep te nemen. Het gaat niet alleen om haar partner, maar ook om haar vrienden en familie. Zelfontplooiing kan ineens erg belangrijk zijn. Zo kan een vrouw ineens een cursus of opleiding willen doen, die niemand heeft zien aankomen.
Dromen niet waargemaakt
Vaak is midden veertig de leeftijd dat iemand een balans opmaakt van het leven. Dan komt het besef dat het al op de helft is, misschien al wel over de helft en dat kan een behoorlijke impact hebben. Vaak heeft iemand het besef dat hij niet de persoon is die hij had willen zijn, dat doelen die hij zichzelf op jongere leeftijd heeft gesteld niet zijn volbracht. De man of vrouw ontdekt dat er een kloof is tussen wat je zou willen zijn en de persoon wie je werkelijk bent. Sommige mensen raken als gevolg van een midlifecrisis depressief.
De symptomen
Iemand is midden veertig, heeft alles voor elkaar en dat komt het besef dat het leven voorbij is gevlogen. De vrouw vraagt zich onder andere af of ze wel een goede moeder is geweest en welke dingen ze anders wil doen dan haar eigen ouders. Er kan sprake zijn van een bepaalde heimwee naar vroeger, een gevoel van verstikking of een behoefte naar totaal iets nieuws. Er wordt afgevraagd of het leven wel succesvol genoeg is en wat het voorstelt. Veel voorkomende symptomen die horen bij een midlifecrisis zijn:
- Een nieuw uiterlijk willen
- Het nemen van impulsieve beslissingen
- Iets aanschaffen, bijvoorbeeld dure sieraden of kleding
- Elke avond van huis zijn
- Veel uitgaan
- Dromen in vervulling laten gaan
- Een nieuw levensdoel ontwikkelen
- Een verre reis willen maken
- Contact zoeken met vroegere vriendinnen
- Spiritueel worden
Het verloop
Een midlifecrisis kan jaren duren. Meestal is die van de vrouw een stuk korter dan die van de man. Het is niet gemakkelijk om een relatie te hebben met iemand die midden in een midlifecrisis zit. Een midlifecrisis verloopt in een aantal fases. Het begint met een ontkenningsfase, waarin iemand geneigd is zich te onttrekken van het gezinsleven en veel gaat piekeren. Daarna volgt er een fase dat iemand boos en geïrriteerd is. Iemand wordt met zichzelf geconfronteerd. Daarna kan iemand in een fase van depressieve gevoelens komen. Vervolgens komt er een bezinningsfase, begrijpt iemand wat er is gebeurd en wat de gevolgen zijn. Het eindigt in een acceptatiefase, iemand evalueert zijn leven en pakt het leven weer op.
De gevolgen
Het is geen fijne gedachte dat je misschien wel jarenlang last hebt van de symptomen van een midlifecrisis. Hoe heftig de verschijnselen zijn, is per persoon verschillend. Het kan een mild verloop hebben, maar het kan ook voor grote impact op je leven zorgen. Wanneer je het gevoel hebt van nu of nooit, kan het zijn dat je geen rekening houdt met anderen. Misschien vinden anderen je wel egoïstisch. Het kan zijn dat je zelfs je omgeving de schuld geeft en ziet als een belemmering van jouw ontwikkelingen. Het kan gevolgen hebben voor je gevoel voor je partner en leiden tot een relatiebreuk. Het kan zijn dat je in financiële problemen komt omdat je een baan verliest of je huis moet verkopen. Het is een identiteitscrisis waar je misschien wel tot zingeving komt van jouw bestaan. Je hoeft er niet altijd slechter uit te komen.
Voorkomen
Het is misschien niet altijd te voorkomen, maar je kunt er wel wat aan doen om de kans op een midlifecrisis zoveel mogelijk te beperken. Probeer je jezelf gedurende je leven belangrijke vragen te stellen. Dit kun je al doen als je in je twintiger of dertiger jaren bent, maar ook wanneer je al de veertig bent gepasseerd en nog geen last hebt gehad van een midlifecrisis. Je kunt jezelf het volgende afvragen:
- Ben ik gelukkig met mijn partner?
- Is mijn baan nog leuk genoeg?
- Heb ik nog doelen die ik wil halen?
- Wil ik nog een opleiding doen?
- Zijn er nog andere dingen die ik in mijn leven wil doen?
Probeer deze vragen voor jezelf te beantwoorden en wacht niet totdat je vijftig bent en dan ineens tot het besef komt dat je al je doelen niet hebt gehaald en in een grote identiteitscrisis terecht komt.
Lees verder