De Penopauze, wat beweegt mannen?

De Penopauze, wat beweegt mannen? Iedereen kent ze wel, de stereotype vijftiger met een jonge vrouw aan zijn arm die wegrijdt in zijn nieuwe sportwagen. Waarom willen mannen ineens van alles anders op een bepaalde leeftijd? Is het hormonaal, is het psychisch? Wat gebeurt er met de brave huisvader die ineens zijn eigen leven en daarmee dat van zijn gezin op zijn kop zet?

Menopauze

Wanneer een vrouw stopt met menstrueren noemt men dat de menopauze. Vrouwen gaan zich dan vaak ook anders gedragen onder invloed van hormonen. Het duurt enige tijd, soms zelfs een aantal jaar, voordat de vrouw hormonaal in rustiger vaarwater terecht komt. De verandering van de hormonale huishouding heeft ook blijvend invloed op het gedrag van de vrouw. Vrouwelijke hormonen maken een vrouw huislijk en moederlijk. Natuurlijk verandert iemands karakter niet totaal maar veel mannen zien toch dat hun vrouw na de menopauze meer aan zichzelf gaat denken en iets egoïstischer uit de bus komt. Hoe zit dat nu met de penopauze?

Penopauze

Tijdens de penopauze (eind veertig, vijftigers) maakt de man minder testosteron aan, maar dit is een zeer kleine hormonale verandering. Het is totaal niet te vergelijken met de hormonale verandering die bij vrouwen plaatsvindt. Toch komen veel mannen van veertig, vijftig jaar in een midlifecrisis terecht. Wanneer de verandering hormonaal niet duidelijk te verklaren is, kunnen we alleen maar concluderen dat de verandering psychisch is.

Waaruit bestaat de midlifecrisis dan precies?

Het leven komt in een rustiger vaarwater. De tijd van gedreven carrière maken is voorbij, de kinderen worden groter en vragen minder tijd en aandacht en veel mannen denken bij zichzelf Is dit nou alles? Is dit nou mijn leven? Gaat dit nou zo door totdat ik gepensioneerd ben? Is dit nou wat ik wil? Onrust en onvrede met hun saaie, voorspelbare leven steekt de kop op.

Vaak proberen mannen dan een verandering in hun leven te brengen. Ze gaan voor die droom die ze altijd al hadden. Die motor, boot of sportwagen. Ze gaan plotseling veel sporten om zich weer jong en dynamisch te kunnen voelen. Dat werkt meestal, want een getraind lichaam voelt ook jonger, kan ook meer. Ze gaan op zoek naar ander werk, vaak iets totaal anders dan dat ze de afgelopen jaren gedaan hebben. Ze hebben behoefte zich op een één of andere manier te ontwikkelen. Niet stil te staan, maar te veranderen zodat er weer wat beweging komt in hun leven. Iets om naar uit te zien, iets om s morgens tevreden voor uit bed te komen. Deze verandering kan natuurlijk ook een nieuwe vrouw zijn, open staan voor een nieuwe verliefdheid. Sommige mannen slaan helemaal door en gedragen zich tijdelijk als tieners. Volgens sommige deskundigen hebben deze mannen al hun leven lang last van hechtingsproblematiek, maar misschien voelen ze zich gewoon gehinderd in hun vrijheid en missen ze zelfwaardering en spanning in hun leven.

Tijdens de midlifecrisis is iedere verandering welkom. Vooral wanneer de veertiger/vijftiger geconfronteerd wordt met ziekte of sterfgevallen in zijn omgeving zal hij sterk het gevoel hebben dat hij wat meer van zijn leven moet maken. Dat hij wat meer moet doen en meemaken. Nu kan het nog. Vaak hebben mannen deze gevoelens sterker dan vrouwen. De midlifecrisis duurt bij mannen gemiddeld ook langer dan bij vrouwen. Echter, verandering geeft maar een kort impuls aan je leven en vaak komt de onvrede na verloop van tijd weer terug. Soms nemen mannen in deze tijd ook verkeerde beslissingen die helaas niet zijn terug te draaien en waarvan ze later spijt krijgen. Uiteindelijk volgt dan toch acceptatie. Het leven is nu eenmaal zo en je wordt inderdaad ouder. Dat wil niet zeggen dat je leven voorbij is.

Verandering

Af en toe veranderen maakt het leven boeiend en het kan heel verfrissend zijn om iets totaal anders uit te proberen. Het verschil tussen gewoon uitdagingen aangaan en de midlifecrisis is de reden waarom dit wordt aangegaan. Mannen (maar ook vrouwen) die tijdens de midlifecrisis veranderingen in hun leven aanbrengen doen dit uit onvrede en vaak na lang gepieker. Ze willen eigenlijk weer jong en vitaal zijn met alle keuzemogelijkheden nog open. Dit zorgt voor irrationele beslissingen en het najagen van vage dromen. Dat neemt niet weg dat verandering in je leven heel gezond is en je jong van geest houdt. Je moet dit alleen doen met de juiste motieven en niet omdat je wilt vluchten uit het leven wat je zelf gekozen hebt.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Penopauze, de overgang bij mannenEen verminderde libido, erectieproblemen, slaapproblemen, opvliegers en depressies kunnen vervelende klachten zijn van d…
Ook mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeOok mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeWaar bij vrouwen de menopauze het einde van een vruchtbare periode betekent, worden mannen niet onvruchtbaar tussen hun…
Hebben ook mannen last van hun hormonen?Hebben ook mannen last van hun hormonen?Een opgeblazen gevoel, lage rugpijn, prikkelbaarheid en emotionele huilbuien. Dat vrouwen geregeld last hebben van hun p…
Andropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeAndropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeIedereen kent wel de menopauze bij vrouwen maar de mannelijke tegenhanger, de andropauze, is bij veel mensen helemaal ni…

Effectief piekerenEffectief piekerenEen notoire piekeraar doet zichzelf (en soms ook zijn/haar omgeving) geen groot plezier, maar dat geldt feitelijk voor i…
Persoonlijkheidstest: Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)Persoonlijkheidstest: Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)De Myers-Briggs Type Indicator, afgekort MBTI, is één van 's wereld meest gebruikte persoonlijkheidstesten. Het wordt da…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.