Ouder worden en de invloed op het seksuele leven

Ouder worden en de invloed op het seksuele leven Als je ouder wordt, zul je je aanpassen aan leeftijdsgebonden veranderingen. Daarbij horen ook de veranderingen op seksgebied. Zo kunnen mensen last krijgen van minder libido of erectieproblemen. Toch is er wat aan te doen. Seksueel actief zijn op hogere leeftijd heeft een positieve uitwerking op de gezondheid. Zo heeft heeft het een gunstig effect op de weestand en het is goed voor het hart. Welke voordelen heeft dit en wat kan kun je doen om seksueel actief te blijven op latere leeftijd?

Aanpassen

Bij het ouder worden horen leeftijdsgebonden veranderingen, zowel lichamelijk als geestelijk. Toch hoeft ouder worden niet altijd een achteruitgang te betekenen. Het seksleven kan bij zowel mannen als vrouwen een totaal andere ervaring worden. Door fysiologische veranderingen zullen er wat aanpassingen gedaan moeten worden. Maar je hoeft het ouder worden niet je seksuele plezier te laten verpesten.

Waar seksueel actief zijn goed voor is

Seks heeft absoluut voordelen. Regelmatige en enthousiaste vrijpartijen bieden je een hele reeks aantoonbare lichamelijke voordelen. Misschien wel meer dan je ooit had gedacht. Het heeft een positieve uitwerking op je hormonen, weerstand, aanmaak van endorfine (dit zijn stoffen die je lichaam vrijmaken en waardoor je je goed voelt) en op je spierkracht. Verder heeft het nog veel meer voordelen:

Een langer leven

Mannen die veel orgasmen hebben gehad, leven langer dan mannen die minder vaak een orgasme beleefden.

Minder kans op hartklachten

Onderzoek wijst uit dat mannen die 3 of 4 x per week seksueel actief zijn, de helft minder kans lopen op hartklachten of een beroerte.

Je krijgt er lichaamsbeweging door

Tijdens een gewone vrijpartij verbrand je ongeveer 50 calorieën. Dit staat gelijk aan ongeveer een kwartier lopen op een loopband. Je moet seks niet in de plaats van andere vormen van lichaamsbeweging doen, omdat sporten andere voordelen biedt voor je lichaam.

Je voelt je goed

Tijdens de vrijpartij krijg je een hoger gehalte aan oxytocine (een hormoon) in je lichaam, en komt er endorfine vrij. Dat geeft je een prettig gevoel en die stoffen kunnen zelf pijn doen afnemen. Dat komt door de uitwerking van endorfine op de pijnreceptoren.

Je wordt minder vaak ziek

Mensen die wekelijks vrijen hebben meer immunoglobine A. Dit is een stof die belangrijk is wanneer je een infectie te lijf moet.

Ouder worden en de invloed op seks

Ouder worden hoeft niet gepaard te gaan met een minder grote seksuele behoefte. Veel mensen blijven zin houden in seks. Zolang er een partner is, is het hebben van seks net zo normaal als eerdere periodes in het leven. Helaas denken veel mensen dat als ze ouder worden, ze minder goed in seks worden door lichamelijke en psychologische factoren.

Als het niet meer lukt

Als de seksuele activiteit afneemt of zelfs helemaal verdwijnt, komt dit meestal niet meer doordat er geen behoefte meer is. Vaak komt het omdat het niet meer wil lukken. Mensen leggen zich er soms al snel bij neer. Mannen denken dat het onvermijdelijk is om blauwe erectiepillen te moeten gaan gebruiken. Vrouwen gaan er vaak vanuit dat ze na de menopauze geen zin meer hebben in seksuele activiteiten.

Fysieke veranderingen

Uit onderzoek blijkt dat mannen tot op hoge leeftijd een erectie kunnen krijgen. Mannen en vrouwen zijn beiden in staat om nog een orgasme te kunnen krijgen, ook al kan het voorkomen dat dit niet meer tijdens elke vrijpartij gebeurt. Het is mogelijk om boven de 55 hetzelfde seksuele leven te blijven houden als daarvoor. Toch zijn er wat fysieke veranderingen waarbij wat aanpassingen bij horen.

Leeftijdsgebonden verandering bij mannen:

Het lichaam maakt minder testosteron aan
Testosteron is het mannelijke hormoon, dat ervoor zorgt dat er sperma wordt aangemaakt, dat je zin in seks hebt en dat je spierkracht geeft. Na het 30ste levensjaar begint het testosterongehalte geleidelijk te dalen. Rond het 40ste jaar zal een man het ook gaan merken. Tegen de 50 jaar heeft de helft van de mannen een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid testosteron in het lichaam, met neveneffecten op seksueel gebied als gevolg. De zin in seks kan daardoor afnemen. De meeste mannen met een laag libido klagen ook over erectieproblemen.

Refractaire periode duurt langer
Met refractaire periode wordt de periode tussen ejaculaties bedoeld. Wanneer mannen ouder worden, wordt deze periode langer. Het verschilt ook per persoon. Het kan variëren van minuten tot zelfs dagen. Er zijn hiervoor diverse redenen. De refractaire periode zou worden bepaald door oxytocine in de bloedbaan, en de hoeveelheid oxytocine zou daarom van invloed kunnen zijn op de duur van de hersteltijd. Een andere reden kan zijn dat er minder bloed naar de penis stroomt.

Erectieproblemen
Een van de grootste angsten van mannen bij het ouder worden, is dat ze geen erectie meer kunnen krijgen. Een goede leefstijl kunnen bijdrage om deze problemen te voorkomen of verminderen. Bijna de helft van de mannen tussen de 45 en 65 jaar hebben erectieproblemen. Meestal komt het door een aantal oorzaken, zoals: tekort aan hormonen, slechte eetgewoonten, te weinig beweging, gewichtsproblemen, een hoge bloeddruk of diabetes.

Leeftijdsgebonden verandering bij vrouwen:

Menopauze
De menopauze is het einde van de periode dat vrouwen menstrueren. Dit is een van de meest ingrijpende verandering voor een vrouw op seksueel gebied. Het begint meestal tussen het 42ste en 56ste levensjaar met een gemiddelde rond de 50 jaar. In deze periode wordt de hormoonproductie minder en wordt de vaginawand dunner en stugger. Daarbij komt het voor dat de aanmaak van vaginaal vocht stopt. Hierdoor kan geslachtsgemeenschap onprettig zijn waardoor vrouwen geen zin meer hebben in seks. Er bestaan veel middelen om te helpen met het bevochtigen van de vagina.

Seksuele problemen samen oplossen

Beide partners kunnen problemen ondervinden. Het is in een relatie belangrijk om er met elkaar over te praten zodat je samen eraan kunt werken om een goed seksleven te houden. Dit maakt het leven een stuk aangenamer. Werk er samen aan, maak het spannend en heb geduld.

Lees verder

© 2013 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.
Het mannelijk Libido boosten met Libido 7Het is mogelijk om het Libido van de man een boost te geven door de testosteron productie te verbeteren. Voedsel dat hie…
Penopauze, de overgang bij mannenEen verminderde libido, erectieproblemen, slaapproblemen, opvliegers en depressies kunnen vervelende klachten zijn van d…
Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?In een relatie kan het iedereen wel eens overkomen: je hebt geen of weinig zin in seks. Na een zware werkdag ben je moe…

In vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenIn vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenHet kopen van lingerie voor je vriendin of vrouw is voor sommige een lastige opgave. Zo lastig dat het geven van lingeri…
Een slippertje begaan, hoe erg is het?mijn kijk opEen slippertje begaan, hoe erg is het?Eén van de zeven hoofdzonden is luxuria, oftewel lust en onkuisheid. Vreemdgaan valt in deze groep en het houdt in dat m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luizclas, Pexels
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513

Reageer op het artikel "Ouder worden en de invloed op het seksuele leven"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Fakename, 13-03-2013 14:00 #1
Ik ben het eens dat leeftijd niets afdoet van sex. Mijn vrouw heeft geen baarmoeder meer maar we sexen dagelijks. Daarnaast heb ik nog n vriend van 53 en ook met hem sex ik elka dag… Nimmer erectie problemen. Nimmer geen zin.

Geloof dat ik niet ben wie het lijkt. Geen tuig of freak. Zij weten het van elkaar en sterker nog… Zij is getrouwd en ook gelukkig met hem op sexueel vlak… Dit zegt genoeg dat wetenschap nog niet alles weet.

Graag gedaan en tot ziens

Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Special: Seksuele aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!