Ouder worden: houd contact met de wereld om je heen

Ouder worden: houd contact met de wereld om je heen Verbonden blijven met de wereld om je heen als je ouder wordt, is goed voor zowel jezelf als je omgeving. Het beschermt je tegen eenzaamheid en verveling en familieleden vinden het leuker om je te bezoeken. Er zijn verscheidene mogelijkheden om weg te blijven achter de geraniums. Het kan variëren van een abonnement op een krant, het zoeken naar een leuke bezigheid, tot het maken van een verre reis. Welke activiteiten zijn interessant voor ouderen?

Blijf lekker bezig

Actief bezig blijven als je ouder wordt gaat om veel meer dan iedere avond even een blokje om fietsen. Actief blijven en bij de tijd blijven houdt in dat je jezelf inzet om in contact te blijven met de wereld om je heen. Je verbonden voelen met de wereld om je heen is goed voor je gezondheid en voor je mentale instelling, maar het kan de mensen in je omgeving ook goed doen. Hier volgen wat suggesties die je kunnen helpen om bezig te blijven.

Weet wat er speelt in de wereld

Lees de krant en kijk naar het dagelijkse nieuws. Neem een abonnement op een opinieblad of lees er één in de bibliotheek. Ook al heb je geen abonnement, de bibliotheek is een openbare gelegenheid en voor iedereen toegankelijk. Weten wat er speelt vermindert gevoelens van eenzaamheid en biedt je aanknopingspunten voor gesprekken die eens ergens anders over gaan dan alleen maar over het weer.

Zoek een baan

Veel senioren werken in deeltijd met soms maar enkele uren per week. Niet alleen om een beetje extra te verdienen, maar ook om actief te blijven. Zo kan je als je gek bent op boeken bijvoorbeeld in een boekenwinkel of bibliotheek te gaan werken. Houd je van gereedschap, dan kun je misschien kun gereedschappen demonstreren in bouwmarkten. In tegenstelling tot wat je misschien denkt zijn veel ondernemers blij met oudere werknemers, omdat ze een goede arbeidsmoraal hebben en omdat ze veel kennis hebben.

Help anderen

De mogelijkheden voor vrijwilligers zijn eindeloos en veel organisaties zoeken helpende handen. Ziekenhuizen kunnen altijd vrijwilligers gebruiken en er zijn ook altijd wel groepen mensen die een taal willen leren. Veel bibliotheken hebben taken voor vrijwilligers en tafeltje-dek-je is ook altijd wel op zoek naar mensen die willen helpen. Houd je het liever bij dieren, dan zijn dierenasiels vaak erg blij als mensen willen helpen. Ook al is het alleen om de honden uit te laten.

Iets spannends zoeken

Er zijn ook ouderen die graag spanning in hun leven zoeken. Misschien kun je een reis boeken naar een ver land. Je bent nooit te oud om een baby in je armen te houden of om met tieners in weeshuizen te praten. Het kan erg leuk zijn om op safari te gaan of leert olifanten te verzorgen in Thailand, crèches kunt bouwen in Guatemala of kunt helpen om een camping op te bouwen in Roemenië.

Reizen

Naar een nieuwe bestemming reizen geeft je niet alleen stof om over te praten, maar scherpt je geest, leert je weer beter kaartlezen en is boven alles gewoon leuk. Er worden zelfs reizen georganiseerd voor alleenstaanden, maar je kunt ook met een reisgezelschap reizen. Zo hoef je als je wat slechter ter been bent, vaak niet veel te lopen als je in een gezelschap reist.

Zoek een hobby

Als je graag op het podium staat kun je je aansluiten bij een toneelgezelschap. Misschien is er nog een plaatsje vrij in het kerkkoor. Je kunt ook modelvliegtuigjes bouwen, je aansluiten bij een club, dekens haken of een trui breien, bij een leesclub gaan of er zelf een opzetten. Misschien zijn er veel mensen in je omgeving die net als jij op zoek zijn naar nieuwe bezigheden. Pols de mensen in de buurt waar je woont, want wie weet heb je dan binnen de kortste keren samen iets leuks opgezet.

Wees dienstbaar

Je kunt bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij verkiezingen. Werk mee aan de promotie van je favoriete kandidaat of wordt er zelf een. Buurtverenigingen hebben vaak dringend wat helpende handen nodig. Blijf niet weg omdat je niemand kent. Als je jezelf aanmeldt en je diensten aanbiedt, word je vaak met open armen ontvangen.

Gebruik je computer

De groep mensen boven de 55 jaar is de grootste steiger wat betreft computergebruik. Na wat zoeken kun je hele interessante dingen op het internet vinden zoals bijvoorbeeld discussiegroepen, handleidingen die je kunt gebruiken om je hobby uit te voeren of een online cursus. Ook kun je veel informatie vinden over gezondheid of lekker eten. Met de computer kun je zoveel meer doen dan alleen maar wat spelletjes patience en je hoeft er de deur niet voor uit.

Kom in beweging

Het is fijn om in vorm te blijven. Dit kun je zowel alleen als in gezelschap van andere mensen doen. Je kunt bijvoorbeeld gaan golfen of tennissen. Er zijn speciale groepslessen bij sportscholen voor senioren waarbij je samen kunt sporten en vervolgens lekker koffie kunt gaan drinken. Als je liever alleen wat doet, kun je lekker gaan wandelen of fietsen. Dan heb je meteen wat tijd voor jezelf. Mensen van boven de 55 die regelmatig sporten, hebben maar een fractie van de medicijnen nodig van wat hun stilzittende leeftijdsgenoten slikken. En als je ziet wat medicijnen kosten, dan is het een goed idee om lichaamsbeweging te gebruiken om te proberen wat minder te hoeven slikken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPad-cursus biedt voordelen voor seniorenIPad-cursus biedt voordelen voor seniorenVeel senioren vinden het een grote stap om een iPad of andere tablet aan te schaffen. De iPad biedt echter een groot geb…
EHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenEHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenOmdat mensen steeds ouder worden krijgen ze te maken met ouderdomsgerelateerde problemen. Om deze problemen te lijf te g…
Autoverzekering voor ouderenVeel verzekeraars blijken een hogere premie te vragen aan de ouderen, indien de regelmatige bestuurder een man of vrouw…
Ouderenvoorzieningen en welzijnVeel ouderen zitten bijna de hele dag stil en hebben niks te doen. Toch zijn er heel wat activiteiten waaraan ze mee kun…

Duurzaam consumeren, levensstijl met toekomstDuurzaam consumeren, levensstijl met toekomstEen samenleving die zich ook in crisistijd nog veel kan permitteren, is op zoek naar optimaal ecologisch en sociaal even…
Persoonlijk leerproces en de rol van de omgevingPersoonlijk leerproces en de rol van de omgevingEen leven lang leren is voor steeds meer mensen een besef en kan een rijk leven opleveren. Waar we minder bij stil staan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tiburi, Pixabay
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.