Na een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnen

Na een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnen Een gebroken relatie heeft directe gevolgen voor de betrokkenen. Vooral voor degene die door de ander verlaten wordt. De verlaten partner durft immers vaak niet aan een nieuwe relatie te beginnen. Het vertrouwen in de andere mensen en vooral het vertrouwen in de sekse van de vertrokken partner is compleet geschaad. Verdriet, woede en wanhoop strijden om de eerste plaats. Nu eens overwint het ene gevoel, dan weer het andere, zodat het moeilijk is om de gewone, dagelijkse dingen te doen, normaal aan het werk te gaan en normaal te leven. Toch is dat mogelijk. Kijk maar eens om u heen. U bent echt de enige niet die door de partner verlaten isrloop van tijd toch weer gelukkig te kunnen zijn. en ook die anderen schijnen na ve

Ziek na een gebroken relatie

Sommige mensen worden zelfs ziek van verdriet. Misselijkheid, geen eetlust, hoofdpijn, een enorme vermoeidheid, lusteloosheid, depressiviteit, het is allemaal mogelijk. Wie door een partner verlaten wordt, heeft vaak al langer een ongemakkelijk gevoel over de relatie gehad.

Vaak wilde men er zelf niet over nadenken

Vaak werd het weggestopt, omdat het idee, dat men niet meer zoveel voor de ander betekent, eigenlijk moeilijk te verdragen is. Als het uiteindelijk tot een uitspraak komt en de partner echt weggaat, betekent dat meestal een enorme schok voor degene die achterblijft.

Een derde partij in het spel maakt de verwerking van de breuk extra moeilijk

Nog erger is het als er ook nog een derde partij in het spel is. Automatisch gaat men zich met die ander vergelijken. Wat kan die ander beter dan ik? Is hij of zij mooier? Heeft diegene meer geld? Een mooier huis? Geen of juist wel kinderen? Het speelt allemaal mee. Wie voor een ander verlaten wordt, heeft dubbel verdriet, vooral als men niet weet of die relatie al langer geleden in het geheim begonnen is.

Helemaal alleen na een gebroken relatie

De achtergelaten partner voelt zich niet alleen in de steek gelaten, maar ook eenzaam. Ouders, zussen en broers waar men een goed contact mee heeft, kunnen vaak in die eerste periode een grote steun zijn. De behoefte om over de verbroken relatie te praten kan groot zijn, maar sommige verlaten partners sluiten zich ook in zichzelf op. Ze willen vaak niemand zien en stellen ontmoetingen uit.

Zich opsluiten in het verdriet

Dat werkt echter meestal niet goed. Het verbetert de gemoedstoestand niet als men er niet over spreekt en steeds dezelfde verdrietige beelden in zich herhaalt. Dat maakt de wanhoop meestal alleen maar groter en de depressiviteit verdiept zich zelfs.

In de ochtend valt het verdriet vaak mee, in de middag ook, maar in de avond...

's Morgens gaat het dan meestal nog wel. Als men ondanks alles toch goed geslapen heeft en uitgerust is, kan men er beter tegen. Zeker met de afleiding van een baan en/of huishouden. Als men 's avonds echter moe is, valt het hele verdriet in zijn volle zwaarte neer.

Praten en/of schrijven over het verlaten zijn door de partner

Praten en/of de frustratie opschrijven kan helpen om het gemoed eens flink te luchten. Gedachten die onder woorden gebracht worden, zijn beter te begrijpen en meer reëel dan wanneer ze alleen in uw hoofd rond blijven spoken. Het is een vorm van therapie die vaak helpt om het probleem beter grijpbaar te maken. Het kan het begin van het genezingsproces zijn.

Werken en bezig blijven na de breuk

Wanneer u na een jarenlange relatie weer alleen bent, is het goed om een nieuwe invulling te geven aan de uren die u normaal gesproken samen was. Als er kinderen uit de relatie geboren zijn en u hebt die nog thuis, zal dat iets minder moeilijk zijn dan wanneer u als verlaten partner helemaal alleen achterblijft. Blijf in dat geval niet alleen.

Doe zelf iets aan de eenzaamheid nadat u verlaten bent

Bezoek vrienden, ga wandelen, drink ergens koffie en zorg dat u onder de mensen komt. Natuurlijk komt u daar ook verliefde stelletjes tegen, iets dat u dan een steek in het hart kan geven, maar u ziet in elk geval weer andere mensen en vooral de buitenlucht tijdens een wandeling zal u goed doen. De natuur kan soms een pleister op de wond zijn. Zoek ook afleiding in de vorm van een goede film, een concert, of gewoon het buurttheater bijvoorbeeld.

Mensen opnieuw onder ogen komen

Veel verlaten partners vinden het heel moeilijk om vlak na de verlating hun buren en kennissen onder ogen te komen. Meestal weet de familie en eventuele beste vriend of vriendin wel van een wankele relatie af, maar voor de buitenwereld worden problemen binnen een partnerschap vaak goed verborgen gehouden. Probeer daar echter zo nuchter mogelijk in te zijn en zo snel mogelijk door de zure appel heen te bijten.

Vraag hulp aan anderen

Kunt u het echt niet zelf vertellen, vraag dan iemand anders om dat voor u aan uw omgeving kenbaar te maken. Hoe sneller uw omgeving op de hoogte is van de verbroken relatie, hoe beter dat voor uzelf is. Uw omgeving accepteert de nieuwe situatie en u hoeft niet veel meer uit te leggen en er al helemaal niet zelf over te beginnen.

Kijk nuchter naar anderen

Probeer uw boosheid op uw partner niet op andere vrouwen of mannen te projecteren. Niet alle andere mannen en vrouwen zijn even onbetrouwbaar als uw gewezen partner. Er zitten ook mensen tussen die heel betrouwbaar zijn en misschien komt u er nog wel eens een tegen. Het zou dan jammer zijn als u door uw afwijzende houding van de hele groep juist die ene, waar u misschien ooit levenslang mee gelukkig zou kunnen zijn, zou afwijzen.

Kijk positief vooruit naar de toekomst

Maak plannen om de verandering in uw leven emotioneel gemakkelijker te maken. Kijk vooruit en niet achterom. Wat achter u ligt, was moeilijk, maar wie weet wat het leven nog voor u in petto heeft? Probeer dus positief naar de toekomst te kijken. Elke nieuwe dag is de eerste dag van uw toekomst. Die toekomst maakt u zelf!

Na de breuk is het moeilijk om opnieuw te beginnen, maar het kan

Opnieuw beginnen en het leven weer op pakken is niet gemakkelijk. Het vergt moed om nieuwe relaties aan te gaan en weer vertrouwen in andere mensen te krijgen. Het is echter noodzakelijk om verder te kunnen gaan en een mooi, nieuw leven voor uzelf op te bouwen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rebound-relatieJe bent gedumpt, wanhopig ga je opzoek naar een schouder om warmte en liefde te vinden. Naast het voetbalveld, in de clu…
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Tijdens de zoektocht naar het antwoord op de vraag: "Blijven? Uit elkaar gaan of scheiden?" is het belangrijk om te acht…
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…

Uit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitUit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitJe bent homo, lesbisch of biseksueel. Voor de een is het op zijn of haar dertiende levensjaar al duidelijk, voor de ande…
Waarom blijft vrouw bij gewelddadige partner ?!Waarom blijft vrouw bij gewelddadige partner ?!Agressieve mannen die hun vrouwen slaan is een probleem van alle tijden, culturen, rangen en standen. Niet elke vrouw he…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.