Keuzes die het leven bepalen
Het klinkt vanzelfsprekend … je moet keuzes maken en na overdenking neem je de beslissing. Maar dan blijkt toch dat we moeite hebben met keuzes maken welke tot een uiteindelijke beslissing leiden. Nu is de beslissing wat te gaan eten minder belangrijk dan bijvoorbeeld de keuze voor een opleiding, een baan of hoe je je leven in wilt gaan richten. Toch is een grote groep mensen geneigd om bij de meest uiteenlopende te nemen beslissingen andere mensen uit de omgeving te betrekken. Soms heel bewust betrekken en soms vanuit het verleden meegekregen.
Twijfelen en intuïtie
Strikt genomen zijn er veel mensen die moeite hebben met het nemen van beslissingen. Verschillende onderzoeken die dit item meenemen geven percentages aan die variëren van 60% tot 77% bij vrouwen en bij mannen varieert het van 52% tot 59%. Maar het twijfelen om te komen tot een beslissing, heeft voor een grote groep te maken met hoe de omgeving erover denkt. Hoe reageren mensen uit de omgeving op een beslissing voor een bepaalde opleiding, partner of wel/niet aan kinderen beginnen etc. We vinden het erg belangrijk wat de ander ervan vindt.
Dat de mens deels handelt vanuit het feit dat een mens een sociaal wezen is, is verklaarbaar. Toch kan, en mogelijk zal, het de eigen beslissing aanzienlijk kunnen beïnvloeden. De vraag is dan vervolgens of dit wel een beslissing is die geheel gebaseerd is op wat jij als persoon echt wil. Is het nu waar de omgeving een mening heeft over alles en anders mogelijk wat je van huis uit meegekregen hebt. Dat vormt je als mens, maar diep in jezelf gaan levert pas op wat jij als mens echt wilt. Immers, “vanuit huis meekrijgen” is hetgeen je ouders je meegeven, zonder hierover te oordelen. Als je intuïtief voelt dat het enig moment niet meer is wat jij wilt, dan zal je wat dieper in jezelf moeten duiken om te achterhalen wat je wel wil. Wat je lichaam laat weten, is niet iets wat de omgeving je vertelt of wat je ouders vanuit je jeugd hebben meegegeven. Je lichaam kan je helpen in je keuze, je moet er wel naar luisteren!
Fouten maken mag
We vinden het lastig om fouten te maken, enerzijds omdat er een grote groep mensen je afstraft als je inderdaad fouten maakt. Anderzijds willen we het als mens graag goed doen, om vervolgens met plezier een schouderklokje in ontvangst te nemen.
Maar we lijken er aan voorbij te gaan dat fouten maken ook veel oplevert. Je gaat immers analyseren waar het fout gegaan is, je wilt die fout niet nog een keer maken. Ook heel menselijk. Niet zelden zal echter blijken dat je toch niet helemaal goed naar jezelf geluisterd hebt of je concessies naar iets of iemand gedaan hebt, die niet goed voor jezelf uitpakken. En een enkele keer kan je ook een inschattingsfout gemaakt hebben.
Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat als je in het verleden fouten gemaakt hebt, je een soort gevoeligheid hebt bij het nemen van nieuwe beslissingen (uitzonderingen daargelaten, maar het gaat om de wet van de grote getallen). Noem het extra alertheid. Zolang deze niet omslaat naar angst is het goed. Een beslissing dus zorgvuldig nemen en je dicht bij jezelf blijven.
Focus
Waar het bij het nemen van beslissingen ook nog wel eens mis wil gaan, is het verlies van focus. Er is zoveel en plots ben je niet meer bezig met wat je echt wil, maar wat er allemaal nog meer kan. Neem nu de aanschaf van een nieuwe televisie. Je bedenkt thuis wat je wilt om vervolgens in de winkel met een enorm assortiment geconfronteerd te worden. Focus en neem in ieder geval in ogenschouw wat je in basis nodig hebt. Dat vervolgens de verkoper je binnen die range nog meer laat zien, verruimt je blik en wellicht is dat ook zinvol. Bedenk wel of en zo ja wat je met die extra’s gaat doen. Als dat minimaal is, voegt het niets toe… en is slechts een grotere kostenpost.
Focus dus op waar je mee bezig bent, wat je wilt doen, wilt bereiken etc. Focus is daarbij wat anders dan jezelf geheel afsluiten. Dat wil ook nog wel eens gebeuren. Je moet je dan alleen afvragen in hoeverre dat handig is. Afsluiten kan ook oogkleppen op betekenen en dan ga je mogelijk weer aan andere zaken voorbij. Sta open voor wat men zegt, maar zorg dat je einddoel in zicht blijft.
Tot slot
Keuzes maken hoort bij het leven en is de ene keer bijna als vanzelfsprekend en de andere keer reuze moeilijk. Maar zolang je dicht bij jezelf blijft en open staat voor een ander, zonder jezelf te verliezen, doe je het nog niet zo slecht. Neem je, achteraf gezien, toch een keer een foute beslissing… zorg dan in ieder geval dat je er van leert.