Bewuste keuzes maken

Het hele leven bestaat uit keuzes; we maken ze dagelijks, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. Elk woord dat je hier leest is gekozen, bewust gekozen in dit geval. Er zijn oneindig veel keuzemogelijkheden in ieder mensenleven en het zou zo fijn zijn dat ook iedereen besefte dat hij/zij keuzes heeft. De volgende stap is dan logischerwijs om bewuste keuzes te maken, want kunnen kiezen betekent vrijheid.

Bewuste of onbewuste keuzes

Zodra we in de ochtend wakker zijn is ook onze denkgeest actief en probeert van alles en nog wat onder je aandacht te brengen. Bij heel veel mensen gaat dat heel onbewust, ze zijn om wat voor reden ook overgeschakeld naar hun automatische piloot. Ze poetsen al dan niet hun tanden, trekken wat kleding uit de kast, gaan wel of niet ontbijten en beginnen vervolgens aan hun dag. Ondertussen zijn al tal van keuzes gemaakt (bewust of onbewust):
  • zich wel of niet verzorgen s'ochtends (wassen, douchen, tanden poetsen, haarstyling, opmaken enz.)
  • kleding uitzoeken (kleur, model, materiaal, passend voor bepaalde gelegenheden) of gewoon maar iets aantrekken wat op de stapel ligt
  • wel of niet ontbijten (wel ontbijten: muesli, boterham met kaas of jam of vleeswaren of pindakaas of……., fruit (bedenk zelf jouw favoriete fruitsoorten) enzovoorts. In principe gaat aan elke handeling een (meestal onbewuste) keuze vooraf.

Bewuste keuzes

Mensen met meer bewustzijn maken bewustere keuzes, dat is een feit. Ze zijn zich bewust ervan dat zij kunnen kiezen en zullen daarom steeds minder bereid zijn te schipperen en concessies te doen, omdat ze weten hoe waardevol het is een bewuste keuze te kunnen maken. Zij beseffen ook dat de vrijheid om bewust te kunnen kiezen meer verantwoordelijkheid met zich brengt.

Deze verantwoordelijkheid betreft in eerste linie eerst het eigen leven, de eigen omstandigheden, het eigen welzijn. Later beseft men dat de verantwoordelijkheid veel verder reikt dan alleen de eigen persoon. Maar met voldoende bewustzijn wordt die verantwoordelijkheid waardig gedragen.

Vastzitten

Wanneer men het gevoel heeft vast te zitten in een bepaalde situatie of een bepaald gewoontepatroon dan komt dat dikwijls doordat men niet beseft dat er ook andere keuzes gemaakt kunnen worden en dat er meer mogelijkheden zijn. We zijn soms zo gewend geraakt aan pijn en ongemak dat we de neiging hebben om te denken dat het normaal is. Maar waar een wil is, is een weg, ook dat is een feit. Als je denkt dat je vastzit en dat het haast onmogelijk is dat er ooit nog iets gaat veranderen, onderzoek dan je eigen overtuigingen omtrent de situatie. Uitzichtloosheid bestaat alleen in je denkgeest. Je kunt vandaag nog besluiten:
  • het roer om te gooien
  • van gedachten te veranderen
  • actie te ondernemen om uit de put te komen
  • het heft weer in eigen handen te nemen
  • te stoppen met in hetzelfde kringetje te blijven lopen
  • desnoods hulp vragen, van bekenden of van officiële instanties

Elk lichtpuntje is er een en die is er niet voor niets. Bedenk dat het jouw leven is en dat jij het recht hebt om te bepalen hoe jouw leven eruit zal zien.

Astrologie

Wie affiniteit met astrologie heeft vindt het misschien interessant om te weten, dat bepaalde sterrenbeelden/dierenriemtekens meer last hebben met keuzes maken dan andere. Het zijn vooral de luchttekens weegschaal en tweelingen, maar ook het waterteken vissen, die vaak moeite hebben om te schiften en te selecteren, kiezen dus.

Ben je een weegschaal, tweeling of vis en helemaal niet besluiteloos dan heb je waarschijnlijk een compenserende ascendant. Andersom geldt: ben je van een ander dierenriemteken dan de drie genoemde en kun je moeilijk keuzes maken, dan zou het kunnen zijn dat je ascendant een lucht- of waterteken is.

Hoe dan ook, ken je zelf en hou rekening met jezelf. Zeker als je belangrijke keuzes moet maken. Neem de tijd ervoor en vraag bedenktijd, vooral als je nogal impulsief aangelegd ben.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kiezen van een basisschoolHet merendeel van de ouders kiezen voor de dichtbijzijnde basisschool voor hun kind. En dat is logisch! Maar waarom niet…
Kinderen leren kiezenmijn kijk opKinderen leren kiezenAls ouder heb je de taak je kind op te voeden, maar ook enkele basisvaardigheden te leren. Hoe vaak zie je het wel niet…
Aantal calorieën in broodbelegAantal calorieën in broodbelegVrijwel elke Nederlander eet brood. Maar welk beleg kun je beter kiezen en welk beleg is minder verstandig? Hoeveel calo…
Kindervrij, een bewuste keuzeEr zijn een hoop mensen zonder kinderen, zowel gepland als ongepland. Deze mensen worden vaak kinderloos genoemd. Maar i…

Mysterieuze mevrouw MichailowaHet uitzonderlijke Russische medium Nelja Michailowa (die ook bekend stond onder de naam Madame Koelagina) heeft de gave…
Telepathie: voor Rusland lang een ideologisch probleemTot 1962 vormde telepathie voor de Russen een ideologisch probleem. Tenzij de wetenschap aan kon tonen dat telepathie st…
Minga (63 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.