De "eerste keer" is vaak onvergetelijk en extra opwindend

De "eerste keer" is vaak onvergetelijk en extra opwindend De eerste keer als kleuter naar school, naar je nieuwe werkgever, een date, een volle zaal toespreken, een solo bij je koor zingen, penalty nemen enz. Je vergeet het vaak nooit meer. Voor het eerst in het diepe is voor menig mens een spannende aangelegenheid, want niemand wil mislukken of publiekelijk afgaan. Alle begin is moeilijk, luidt niet voor niets het gezegde. Grondige en tijdige voorbereiding is soms de sleutel tot succes. Een beginnersfoutje maken mag meestal.

Alle begin is moeilijk

Elke keer dat we in ons leven voor de eerste maal iets belangrijks moeten doen, is dat spannend, moeilijk en verloopt het niet altijd geheel naar wens en succesvol. Naarmate je ouder wordt, leer je wat slimmer en verstandiger met ”de eerste keer” om te gaan, maar dan zijn er al vele beginnersfouten gemaakt. De belangrijkste "eerste keren" staan bijna allemaal diep in ons geheugen gegrift.

de eerste keer naar school

Als zuigeling en als kleuter sta je nog het meest onbevangen tegenover de eerste keer. Je eerste pasjes gaan als vanzelf en je bent je er niet van bewust dat je voor het eerst in je leven iets voor de allereerste doet. Maar als je de eerste keer naar school gaat is het ineens wel eng en spannend. Voor het eerst ervaar je dat een "eerste keer" een hele gebeurtenis is. En je zal die eerste dag naar school niet snel meer vergeten.

In je werk

In ons werk regent het van "eerste keren" die soms niet zo moeilijk zijn, maar ook vaak wel een hele impact hebben:
Je eerste sollicitatie, de eerste dag bij een nieuwe baas, zijn voorbeelden die we allemaal kennen. Maar dan hebben we het nog niet over de eerste spannende handelingen en opdrachten die we beroepsmatig moeten uitvoeren, zoals:
  • De eerste keer dat een verpleegkundige een injectie geeft of een infuus toedient,
  • dat de chirurg in een lichaam snijdt,
  • de gynaecoloog een uitstrijkje doet,
  • dat de politieagent iemand moet aanhouden en een bekeuring geeft,
  • de treinconducteur een reiziger zonder plaatsbewijs aantreft,
  • je als verkoper een klant bezoekt in de hoop een belangrijke order te noteren.

Bij zo’n eerste keer hoef je misschien nog niet in alle gevallen optimaal te excelleren. Belangrijker is dat je er zoveel van leert of zelfvertrouwen krijgt, dat de tweede keer al beter gaat.

De eerste keer een belangrijke sportwedstrijd

Veel sporters die het eerst voor een heel belangrijke wedstrijd staan, slapen de nacht ervoor niet. Dat heeft gelukkig amper gevolgen voor de sportieve prestatie. Evengoed kan je lichaam die nacht immers uitrusten. Menige topatleet won ondanks slaapgebrek toch een medaille.

Op relatiegebied

De eerste keer dat je als jongen op een meisje afstapt dat daar niet op rekent, is bepaald ook geen sinecure. De eerste keer een tongzoen, vrijen en seks is een van de grootste sensaties uit een mensenleven, maar dat wil ook nog wel eens haperen.

De eerste keer gelijk succes

Hoe kun je van de eerste keer een succes maken. Als je jong bent wordt er eerder getolereerd dat je beginnersfouten maakt, maar op latere leeftijd moet de eerste keer vaak wel gelijk goed gaan. Je eerste optreden als spreker voor een volle zaal bijvoorbeeld moet liefst wel gelijk succesvol zijn.

  • Belangrijk is dat we ons realiseren dat we niet de enige zijn die tegen zo’n eerste keer opkijken en dat ieder normaal mens last heeft van spanningen en onzekerheden. Maar dat de meeste ondanks hun twijfel toch wel scoren en een buitenstaander vaak niet eens merkt dat het om een eerste keer ging.
  • Ten tweede is voorbereiding belangrijk. Neem de tijd, leef je in en probeer alles te weten te komen over wat je moet doen. Informeer, communiceer en controleer. Neem indien mogelijk alvast een kijkje bij de plaats van handeling teneinde te acclimatiseren en de sfeer te proeven. Moet je iets doen op een podium bekijk dan de zaal.
  • En wat ook belangrijk is, probeer vooraf de noodzakelijke ontspanning te vinden, bijvoorbeeld door een wandeling te maken en te bedenken dat er veel ergere dingen in het leven zijn, dan het pakken van die kans, wat je zo dadelijk met succes gaat doen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: tips voor een eerste dateOnline dating: tips voor een eerste dateHeb je iemand ontmoet via een datingsite en komt er een eerste date? Dan kun je wel tips voor een eerste date gebruiken.…
Seks op de eerste date goed voor de relatie?Seks op de eerste date goed voor de relatie?Veel mannen en vrouwen willen graag weten wat voor soorten manieren er nodig zijn om meer kans te hebben op seks op een…
Daten na een echtscheiding? Vier tips voor succesDaten na een echtscheiding? Vier tips voor succesBen jij net gescheiden en ben je van plan om weer te gaan daten? Lees dan hier een aantal tips voor een succesvolle dati…
Waar praat je over tijdens de eerste date?Waar praat je over tijdens de eerste date?Wanneer je een eerste date met iemand hebt, is het vaak moeilijk onderwerpen te verzinnen om over te praten. Om te voork…

Door het Taoïsme in perfecte harmonieWat is de oorsprong van het Taoïsme? Wat zijn de kenmerken ervan en waar zijn de geschriften van Tao terug te vinden?
De eeuwige zoektocht naar een gelukkig levenmijn kijk opDe eeuwige zoektocht naar een gelukkig levenEr komt iets op je pad en je denkt: ha, spannend, dat ga ik doen! Een fantastisch voorstel, onmogelijk om ‘nee’ tegen te…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 14-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.