Een vacature wordt ingevuld door een positieve sollicitant

Een vacature wordt ingevuld door een positieve sollicitant Vacatures liggen soms niet voor het oprapen. Hoe groter de groep werkzoekenden is, des te belangrijker wordt het voor een sollicitant om een aansprekende sollicitatiebrief te maken en op een creatieve manier op te vallen tussen de andere sollicitanten. Niet alleen de brief moet er echt uitspringen, maar ook het eventuele sollicitatiebezoek daarna moet door de personeelschef als correct en zeer positief worden ervaren. Dat vraagt om een degelijke voorbereiding. Een positieve sollicitant, die geïnteresseerd is in het bedrijf en laat merken dat hij/zij van plan is om zich goed in te zetten, heeft veel meer kans om aangenomen te worden, dan iemand die laat merken dat het alleen om het salaris gaat.

Niet alleen solliciteren via een invulformulier op een internetpagina

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is niet ieders hobby en dat is goed te begrijpen. Veel mensen vullen al op de computer een sollicitatieformulier van een bedrijf in, maar het is verstandig om er daarna nog eens een schriftelijke, met de post verstuurde sollicitatiebrief naar toe te sturen en daarin tevens te verwijzen naar het al ingevulde formulier op internet.

Het schrijven van een sollicitatiebrief voor een vacature die moet worden ingevuld

Niet iedereen is handig met de taal en schrijft even gemakkelijk als hij/zij spreekt. Er zijn echter een paar regels waar een sollicitatiebrief aan moet voldoen. Rechts bovenaan moet de stad of het dorp staan, waar u woont en daarnaast de correcte datum. Aan de linkerkant schrijft u uw naam, adres met postcode, telefoonnummer en e-mailadres netjes onder elkaar. Een paar regels daaronder volgt dan “Geachte mijnheer/mevrouw” als u geen directe naam van een persoon hebt, waar u de brief naar toe moet sturen.

Een goede indeling met begin, midden en eind wordt door het bedrijf gewaardeerd

Sla na de aanhef een regel over en zorg dat de verdere tekst van de brief drie onderdelen heeft: een begin, waarin u aangeeft dat u wilt solliciteren op de vacature, die u met naam noemt. Daarna komt het middelste gedeelte, waarin u uitlegt waarom u de baan zo graag wilt hebben en waarom u uzelf precies de juiste persoon vindt om die vacature te vervullen. Als laatste komt een goed einde, waarin u laat merken dat u hoopt op een positieve reactie van de kant van het bedrijf. Sla hierna weer een regel over en eindig met de woorden: “Met vriendelijke groet,” en daaronder uw naam. Zet daaronder uw eigen handtekening.

Een positief middengedeelte

Het middengedeelte van de brief mag best enthousiast klinken, maar overdrijf daarbij niet. Teveel is immers ook weer niet goed. Daar prikt een personeelschef al snel doorheen. Laat wel merken dat u zin in de baan hebt en dat u er capabel voor bent. Geef een positieve indruk van de dingen die u tot nu toe gedaan hebt. Laat merken dat u ook in een team kunt werken. Dat zijn allemaal onderdelen die de werkgever en zijn personeelschef interesseren. De diploma's zijn belangrijk, maar vooral de werkervaring en de andere bezigheden tellen mee.

Vergeet de spellingcontrole niet

Gebruik na het schrijven van de brief altijd de spellingcontrole, verbeter de eventuele foutjes en lees de brief daarna nog eens hardop door. U hoort dan meteen of de zinnen wel goed lopen en op elkaar aansluiten. Bent u echt niet goed in taal, laat dan iemand anders de brief voor de zekerheid nog eens doorlezen. Print de brief daarna uit en zet er uw handtekening onder. Kijk uw cv nog eens goed door, vul hem zo nodig aan, print ook deze uit en stuur hem met de sollicitatiebrief als bijlage mee.

Het versturen van een sollicitatiebrief

Zorg dat uw post er perfect uitziet, dus geen gekreukte enveloppe of een (grappig bedoelde) scheef geplakte postzegel. Het adres moet correct geschreven zijn. Een verkeerd adres, verkeerd geschreven naam van het bedrijf of een verkeerde postcode zorgen niet alleen voor een te late bezorging van de post, maar kan ook de ontvanger al irriteren, waardoor uw brief niet de aandacht krijgt die hij verdient en al snel in de prullenbak zal belanden. Zorg vooral ook voor voldoende porto en plak de brief zorgvuldig dicht.

De oproep voor een sollicitatiegesprek

En dan is het zover. U mag op gesprek komen. Een goede voorbereiding daarop is noodzakelijk. Zorg dat u wat informatie over het bedrijf hebt opgezocht en dat u straks tijdens het gesprek ook zinnige vragen daarover kunt stellen. Google daarvoor het bedrijf op internet.

Verzamel zoveel mogelijk informatie

Probeer uit te vinden welk werk er in dat bedrijf precies gedaan wordt, hoeveel afdelingen er zijn, hoeveel mensen het bedrijf in dienst heeft, of het bedrijf winst maakt, goede producten heeft, of er sinds kort nieuwe ontwikkelingen zijn of nieuwe uitvindingen gedaan zijn, enzovoort.

De voorbereiding op het gesprek

Behalve de zoektocht naar informatie zorgt u dat uw kleding en accessoires correct bij elkaar passen en in orde zijn. Hebt u weinig verstand van kleding, laat u dan door iemand helpen en raden die er wel verstand van heeft. De eerste indruk wordt al meteen gemaakt als u het kantoor van de directeur of de personeelschef binnenkomt. Uw uiterlijke verschijning is dus niet onbelangrijk.

Wees ruim op tijd, en nooit te laat, op de afspraak bij het bedrijf

Kom niet te laat. Dat geeft al meteen de indruk van iemand die niet op tijd op afspraken komt. Is het een groot bedrijf, laat u dan de weg wijzen naar de plaats waar u verwacht wordt. Klop altijd op de deur van het kantoor en ga nooit naar binnen zonder een antwoord daarop. Men kan immers juist aan de telefoon zitten of in gesprek zijn met iemand anders.

Uw telefoon even op stil zetten

Zet uw eigen telefoon uit, zodat u tijdens het gesprek niet gestoord wordt. U moet immers uw gedachten erbij kunnen houden. Steek bij binnenkomst uw hand uit en noem uw naam. Ga op uitnodiging zitten, maar “hang” nooit in de stoel. Zit alert rechtop en leg uw handen in de schoot. U moet een actieve en oplettende houding hebben.

Het voeren van een sollicitatiegesprek

Geef rustig en duidelijk antwoord op de vragen van degene tegenover u. Wordt u gevraagd of u iets wilt drinken, stem daar dan alleen in toe als u daar geen probleem mee hebt en u niet onzeker voelt. Een rammelend kopje (vanwege een zenuwachtige sollicitant) is immers geen goede graadmeter voor een rustige medewerker. Aan het einde van een gesprek wordt vaak gevraagd of u nog vragen hebt. Maak daar gerust gebruik van.

Het einde van het gesprek

U merkt het vanzelf als de ander vindt dat het gesprek geëindigd is. U staat op, geeft de ander de hand en laat merken dat u na de beoordeling heel graag een positief antwoord op uw sollicitatie zou willen ontvangen. U wenst hem of haar nog een prettige dag en verlaat het kantoor of bedrijf.

Wachten op het resultaat van de sollicitatie

Daarna volgt een vervelende periode van wachten. Veel bedrijven doen er erg lang over om hun kandidaten te screenen en een beslissing te nemen. Hebt u na drie weken nog niets gehoord, bel dan eens op en vraag of er al een beslissing genomen is.

Presenteer uzelf als een positieve sollicitant

Solliciteren is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Probeer er echter voor te zorgen dat u er zo positief mogelijk uitspringt. Alleen door uzelf te onderscheiden van de andere sollicitanten kunt u uw kans op de baan vergroten. Wees ook niet bang om te solliciteren op een baan waarvoor u geen diploma, maar alleen praktische ervaring in uw vorige baan hebt opgedaan. Zodra het bedrijf immers niemand kan vinden die de vereiste diploma’s heeft, zal het teruggrijpen op een sollicitant die wel ervaring binnen dat gebied heeft opgedaan.

U kunt meer dan u zelf denkt

Wees niet te bang om uzelf aan te prijzen. Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat u realistisch bent, maar u moet er wel voor zorgen dat u uw echte kwaliteiten naar voren schuift. Veel mensen zijn bang om zichzelf aan te prijzen en vinden dat ze niet mogen 'opscheppen', maar uzelf op een goede manier naar voren schuiven is niet direct opscheppen. U weet zelf wat u waard bent. Steek dat zeker bij een sollicitatie niet onder stoelen of banken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellenSollicitatiegesprek: zelf vragen stellenDoor in een sollicitatiegesprek zelf ook goede vragen te stellen, kunt u een gemotiveerde en geïnteresseerde indruk acht…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Wat wel en niet mag bij een sollicitatiegesprekWat wel en niet mag bij een sollicitatiegesprekBij een sollicitatiegesprek komt veel kijken. Je zult veel vragen krijgen van je toekomstige werkgever en mocht je gesel…
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…

Tips sollicitatiegesprek: heeft u nog vragen?Tips sollicitatiegesprek: heeft u nog vragen?Aan het slot van een sollicitatiegesprek wordt je de gelegenheid geboden om vragen te stellen. Het is dan verstandig en…
Eerder Verworven Competenties, EVC bij een sollicitatieEerder Verworven Competenties, EVC bij een sollicitatieGaat het economisch niet goed, dan kunnen velen van ons op straat komen te staan. Je komt in de WW en bent verplicht om…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.