Een volgende stap in het leven

Een volgende stap in het leven Sommige mensen houden het er op dat iemand in een midlifecrisis terecht is gekomen, en dat geldt wellicht ook voor een deel, maar er is ook een groep mensen die daadwerkelijk een volgende stap in het leven wil zetten. Het is dan ook niet echt vreemd dat dit gebeurt in een periode dat je al de nodige levenswijsheid vergaard hebt. Het is niet altijd een zweverig geheel als je een dergelijke volgende stap wilt zetten.

Ingrijpend

Bij nogal wat mensen vindt dit proces plaats, nadat ze iets ingrijpends hebben meegemaakt. Het kan van alles zijn, maar iets wat er in ieder geval ingehakt heeft bij de persoon in kwestie. Alsof er plots een deur open staat die doet beseffen dat er meer is dat de dagelijkse hectiek van het leven. Waar zit de diepgang van het leven, wie ben je als persoon echt, maar ook je directe omgeving en dan komt als vanzelf ook waar je toegevoegde waarde ligt, die jij echt bent etc. Allemaal vragen die opdoemen op een moment dat je je beseft dat er mogelijk meer in het leven zit. Daarmee niet je huidige leven onderuit willen halen of af willen vallen, slechts een verdiepingsslag, een volgende stap in het leven.

Aan de slag

Als het besef er is, heb je een begin gemaakt. Maar dan volgt er meestal een zoektocht naar datgene wat die verdiepingsslag geeft en dat kan nog wel eens lastig worden. Immers, als je op zoek gaat komt het maar zelden voor dat je meteen datgene vindt wat je echt zoekt. Sterker nog, veel mensen weten op het moment van besef niet eens wat die volgende stap in het leven is / moet zijn.
De een zoekt daar hulp bij in de vorm van een therapeut en de ander gaat zelf op zoek. Niets is goed of fout. Je zoekt simpelweg de manier die het beste bij je past. Een manier die steeds vaker wordt toegepast is het in alle rust proberen uit jezelf te halen. Dit werkt ook goed om de hectiek uit je lijf te halen. Onderstaand enkele van de manieren, zoals:
  • De natuur – De natuur werkt helend en dat klinkt wellicht in dit kader weinig concreet, maar het werkt wel. Als je bewust in de natuur loopt dan verbind je lichaam en geest zich als het ware direct met de natuur. Je voelt, ziet, ruikt en hoort alles helderder, wat maakt dat je je ook bewuster van alles wordt en kan bijdrage aan die volgende stap in het leven. Gebruik juist deze rustige heldere momenten om jezelf de belangrijke vragen te stellen.
  • De ballon – Je kunt er fysiek instappen of, als je sterk in visualisatie bent, visualiseer je dat je er in zit en boven een favoriet gebied vaart. Dit kunnen mooie bergen zijn, maar ook het vlakke land of de lavendelvelden in het zuiden van Frankrijk zijn. Wat de bedoeling is, is dat je scherp kijkt naar de kleinste details. Zowel als het de fysieke vlucht wordt, maar ook tijdens een visualisatie. Het gaat er om dat je zo je hersenen als het ware aanscherpt en ze “open” zet voor dieperliggende kwesties.
  • Het innerlijke landschap – Je innerlijke landschap ben jij zelf, datgene wat er echt in je omgaat. Wat leeft er echt in je, waar word je warm van, waar gruwel je val, wat maakt dat je ergens voor wilt gaan etc. Vragen die je jezelf het beste kunt stellen in een rustige omgeving. Er moeten even geen mensen zijn, want je stelt jezelf vragen waar je de antwoorden mogelijk niet a la minute bij hebt. Dat vergt concentratie én absolute eerlijkheid tegenover jezelf.
  • Het meditatiemoment – De een kan het goed en de ander niet, maar als je de tijd en rust neemt kan je ook de stilte in gaan. Opperste concentratie en je hoofd leegmaken, dat is meditatie in basis. Je hoge gedachten (hetgeen je door de dag zo’n beetje bezighoudt) voorbij laten drijven met de wolken en in jezelf duiken. Maar eerst en vooral is een uiterste concentratie belangrijk, daarna kan je jezelf “vragen” stellen die met je levenspad te maken hebben.

Waar gaat het uiteindelijk om?

In de lijn van bovengenoemde onderwerpen zijn er nog wel meer mogelijkheden, maar ze hebben allemaal betrekking op de (levens)vragen die je jezelf moet stellen. Over het algemeen is dat geen kwestie van even een vraag aan jezelf stellen en jezelf antwoord geven. Als het zo simpel was, zou je het immers allang gedaan hebben.

Een volgende stap in het leven is ook niet alles achter je laten, maar iets toevoegen wat je leven verrijkt. Soms is het afscheid nemen van mensen die je geen energie geven maar je leegzuigen en soms loop je door je nieuwe levenslijnen zomaar nieuwe leuke mensen tegen het lijf. Sta er voor open, ervaar het, ben eerlijk en kijk wat het leven je brengt als je niet krampachtig de controle over het leven wilt vasthouden, maar nieuwe initiatieven de kans geeft.

Tijd

Als er langzaam antwoorden op je pad komen en die zullen er komen, pas dan kan je per antwoord beslissen hoe er mee om te gaan. Wel pad je wel en en welk pad je niet gaat volgen. Maar geef het proces in ieder geval genoeg tijd. Als er ergens “haastige spoed is zelden goed” op gaat, is het hier wel.

Tot slot

Pas als je jezelf echt de ruimte geeft om te groeien als mens, kan je volgende stappen op je levenspad zetten. Het verrijkt je en is een mooi proces!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Midlifecrisis: Wat houdt het precies in?Midlifecrisis: Wat houdt het precies in?Een midlifecrisis begint meestal als je veertiger bent en kan behoorlijke problemen in je relatie en op het werk beteken…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
De midlifecrisisDe midlifecrisisHet wordt zo gemakkelijk in de mond genomen als iemand even niet goed in het vel zit en de vraag is of het de midlifecri…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Hoe word je meer tevreden met je leven?Hoe word je meer tevreden met je leven?Ben jij bang om buiten de boot te vallen? Dit is een menselijke eigenschap. Het schijnt echter zo te zijn dat de mensen…
Ontdek de kracht in jezelfOntdek de kracht in jezelfSommige mensen komen er vanzelf achter, bijvoorbeeld als er zich iets ernstigs in de omgeving voordoet. Toch beseffen re…
Bronnen en referenties
  • T. Hanson - homeopaat
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.