Het afspraak is afspraak principe

Het afspraak is afspraak principe Hoe moeilijk kan het zijn, zou bij het lezen van deze koptekst mijn eerste gedachte zijn. Toch blijkt het nog allemaal net iets moeilijker en minder vanzelfsprekend, dan wat de eerste gedachten je ingeeft. Zakelijk en privé lopen zaken niet zelden door elkaar als het gaat om het afspraak is afspraak principe en ook dat wordt nog wel eens als lastig ervaren. Wat is het belang van afspraak is afspraak?

Afspraak = Afspraak, zakelijk en ook privé?

Zakelijk

Het afspraak is afspraak principe is iets wat je overal in kunt doortrekken, maar met name zakelijk wordt het nogal een gebezigd. Op zich prima als het hoog in je vaandel staat, maar dan moet het ook in je kernwaarden terugkomen en eventueel personeel moet het “ademen”. Anders is een kernwaarde een leeg begrip en slechts marketingtechnisch leuk. Afspraak is afspraak moet vervolgens in alle lagen doorgevoerd worden, want niet alleen de mensen op de werkvloer moeten handelen conform de kernwaarden, juist de management laag/lagen moeten het goede voorbeeld geven.

Het principe integraal doorvoeren kan alleen als je het in- en extern doorvoert. Dus zowel de interne afspraken tussen collega’s, als ook de afspraken met externe partijen en de klanten moeten op deze eenduidige manier behandeld worden. Pas dan creëer je duidelijkheid en kan je het uitdragen en er ook je voordeel mee doen. Je wilt namelijk alleen met partijen werken die ook volgens het afspraak is afspraak principe handelen. Duidelijkheid in alles wat je over en weer met elkaar bespreekt c.q. vastlegt.

Privé

Als je de woorden voor het zakelijke gedeelte vervangt en de strekking van de tekst sec hanteert, dan zie je eigenlijk dat het ook een blauwdruk voor een privé situatie kan zijn. Of dit nu de thuissituatie met een partner en/of kinderen is of je vrijwilligerswerk bij de sportvereniging of de lokale zangclub waar je zingt of dirigeert. De duidelijkheid (en er naar leven) die het afspraak is afspraak principe geeft, is altijd goed.

Wanneer wel en wanneer niet?

Voor nogal wat mensen geldt dat afspraken maken die ook nageleefd moet worden, in een zakelijke omgeving moeten plaatsvinden, terwijl men het principe in de privésfeer een stuk flexibeler hanteert. Als je het de mensen vraagt, dan lijkt het wel alsof dat als minder belangrijk wordt ervaren. Een veel gebezigde uitspraak is dat het de spontaniteit uit de privésituatie haalt, maar het principe is er niet om je vast te pinnen, slecht duidelijkheid over en weer te geven (voorwaarde is uiteraard wel dat je je er aan houdt).

Immers, bijvoorbeeld de man of vrouw die niet lang van te voren vast wil leggen of hij/zij me naar een feestje gaat, kan ook de afspraak maken dat deze nooit vooraf vastlegt of hij/zij mee gaat. De ontvangende partij weet dan dat als hij/zij vlak voor het feestje vraagt of de persoon meegaat hij/zij zowel een “ja” als een “nee” kan ontvangen. Geen discussie over het late moment of verontwaardigde vrienden.
Maar ook de man of vrouw die altijd te laat komt, als je afspreekt dat de tijd die je vastlegt een marge van bijvoorbeeld 15 minuten moet hebben, is dat ook een afspraak. Het gaat er om dat je over en weer duidelijk naar elkaar kunt zijn. Dat schept geen valse verwachtingen, teleurstellingen of mensen die uiteindelijk boos op elkaar worden.

Communiceren en respecteren

Adequate communicatie is vaak wat er in relaties ontbreekt en door over en weer (anders werkt het principe niet) duidelijk te zijn én je er aan te houden, schep je een basis waarop je best van mening kunt verschillen. Je kunt anders in het leven staan, maar vormt uiteindelijk wel een basis van respecteren. Respect krijg je niet zomaar dat verdien je en daar zal de betrouwbaarheid van de persoon een belangrijke rol in spelen.

Even niet…

Je kunt nog zo duidelijk in je afspraak is afspraak principe zijn, als je in het nauw gedreven wordt – om wat voor reden dan ook – kan het zijn dat je die regels over boord dreigt te gooien. Je kracht toon je door je vast te houden aan de duidelijkheid die je altijd geeft middels het afspraak is afspraak principe. Dat kan ook betekenen dat je ergens voor met de billen bloot moet, om je eigen stelregel niet te ondermijnen. Hoe moeilijk dan ook, het sterkt je uiteindelijk wel als mens.

Tot slot

Het is niet altijd even gemakkelijk, maar als je er voor gaat zal men dit uiteindelijk respecteren. Wel is het zaak dat je voor jezelf bekijkt of je nog met iedereen om wilt gaan c.q. zaken wilt doen, die deze stelregel wat minder nauw hanteert. De kans is dat het zich gaat wreken, maar dat moet je incalculeren als je wel met zo iemand zaken blijft doen.
Go with the flow wordt nogal eens gezegd, maar altijd wel vanuit een eerlijk basisuitgangspunt!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Chi-kwadraat toetsDe Chi-kwadraat toetsMet de Chikwadraattoets kun je bepalen of er een verband bestaat tussen twee variabelen. Deze toets is gebaseerd op een…
Groupwise 8 - tips en trucs 'Afspraken'De applicatie Groupwise 8 bevat verschillende geïntegreerde tools waarmee je kunt e-mailen, afspraken kunt plannen en RS…
Betrouwbaarheid van een onderzoekBetrouwbaarheid van een onderzoekEr zijn al zoveel onderzoeken gedaan, en zoveel onderzoeken worden nu nog uitgevoerd. Lang niet al deze onderzoeken zijn…
De Mirena, ontworpen en bewezenDe Mirena, ontworpen en bewezenDe Mirena is een relatief nieuw anticonceptiemiddel, veel mensen kennen het nog niet en dat terwijl het voor sommige men…

Ontdek de kracht in jezelfOntdek de kracht in jezelfSommige mensen komen er vanzelf achter, bijvoorbeeld als er zich iets ernstigs in de omgeving voordoet. Toch beseffen re…
Red Hat Society - de Rode Hoeden ClubRed Hat Society - de Rode Hoeden ClubDe Red Hat Society, een vereniging waarbij de leden rode hoeden dragen, begon als een grapje in Amerika en is in enkele…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.