Plastic recyclen door plastic tasjes te hergebruiken

Plastic recyclen door plastic tasjes te hergebruiken Plastic wordt gemaakt van aardolie. Aardolie ontstaat maar heel langzaam en we maken er veel van op. Dus op een dag hebben we misschien geen aardolie meer in voorraad. Dan kunnen we dus geen plastic meer maken. Plastic is sterk. Het duurt jaren voordat een stukje plastic door de natuur verteerd wordt of wordt afgebroken. Het komt in de natuur terecht, op straat, in zee, in de magen van dieren... Redenen te over om plastic ten behoeve van het milieu te recyclen. Alsof dat zo gemakkelijk is? Ja, hergebruiken van plastic is eenvoudig. Begin met onze plastic tasjes...

De wereldmilieuproblematiek

U heeft gelijk, ja. Die kunt u niet oplossen. Ik ook trouwens niet. Dat maakt u moedeloos. Natuurlijk, dat begrijp ik. Mij ook. Daarom hak ik soms problemen maar in stukjes. In stukjes die ik wel kan behappen. Kunt u helpen voorkomen dat er afval ontstaat? Nee? Dan is het stuk nog te groot. Kunt u helpen voorkomen dat er plastic afval ontstaat? Nee? Dan is het stuk nog te groot. Dan stel ik voor dat u en ik proberen te voorkomen dat er plastic tasjes na 1 keer gebruiken als afval in het milieu terecht komen. Een oplosbaar probleem!

Plastic tasjes opnieuw gebruiken… Tip 1:

Een tip die bijna te gemakkelijk is voor woorden. U gebruikt het plastic tasje waar u de boodschappen in mee nam, nogmaals als plastic boodschappentas. En de volgende keer zegt u in de winkel: ‘Nee, dank u wel, ik hoef geen tasje. Ik heb er nog een.’ Tatatata…: en daar haalt u het plastic tasje uit uw jaszak. Zo hebt u al helpen voorkomen dat er onnodig veel plastic tassen in omloop komen.

Uw tasje van plastic anders gebruiken… Tip 2:

U gebruikt uw plastic tasje, mits dat groot genoeg is als afvalzak in uw pedaalemmer. Daarmee spaart u dan gelijk geld uit. U hoeft geen pedaalemmer zakken meer te kopen! En u doet uw plastic tas pas na twee keer gebruiken weg.

Uw uit aardolie gemaakte tas doorgeven…Tip 3:

Het kan helaas niet overal maar op sommige openbare plaatsten, zoals in bibliotheken staan plastic bollen, waarin u uw tas kunt deponeren. Iemand anders kan hem er weer uithalen en gebruiken om de net geleende boeken droog en milieuvriendelijk mee naar huis te nemen. Twee goede daden in een! Ook kringloopwinkels of winkels als Terre des Hommes kunt u vaak blij maken met uw plastic tassen. Zij geven deze weer mee aan klanten als die zelf geen tas bij zich hebben.

Uw wegwerptas als verpakkingsmateriaal gebruiken…Tip 4:

Sommige plastic tassen zijn zo leuk dat ze uitstekend gebruikt kunnen worden als pakpapier. Uw cadeautje kunt u er gemakkelijk in laten glijden. Door de gaten van de handvatten haalt u een of meer cadeaulintjes (van cadeautjes die u zelf ooit kreeg en bewaarde) en dat maakt u met een strik vast.

Krijgt u de smaak al te pakken? Lees dan snel verder voor meer manieren van (creatief) hergebruik.

Knippen en breien met plastic stroken … Tip 5:

Als u een aardig stapeltje tassen van plastic heeft liggen, dan kunt u daar stroken van knippen, waarmee u vervolgens kunt breien. Ja, echt. Desnoods breit u er nieuwe plastic tasjes van! Kijkt u maar eens op deze site van Knutselidee. Ooit gedacht dat plastic zo creatief kon worden toegepast?

Een parachute maken van uw wegwerptasje… Tip 6:

Als u kinderen of kleinkinderen heeft of buurkinderen of u bent juf of meester van een klas vol leerlingen, dan kunt u met de kinderen lekker knutselen. Met hen maakt u op eenvoudige wijze een parachute van plastic zakjes. Hoe dat moet leest u op de site van Leuk voor kids.

Uw plastic tasje als souvenir... Tip 7:

Soms krijgt u een heel speciaal tasje mee naar huis. Bijvoorbeeld bij een museumbezoek. U koopt iets in de museumwinkel en als verpakking krijgt u een plastic tasje mee met daarop een afbeelding van een schilderij van dat museum erop gedrukt. Of u koopt een boek bij bijvoorbeeld de Bruna en dat krijgt u mee in een plastic tasje met daarop een prent uit een leuk kinderboek, bijvoorbeeld met Kikker erop uit een boek van Max Velthuis. Zo'n tasje is in wezen een gratis souvenir. U zou het op kunnen hangen of de afbeelding kunnen uitknippen en de prent als een soort poster in een wissellijst kunnen doen die u in huis ophangt. Helemaal leuk als het na een museumbezoek was in uw vakantieland.

Afval sorteren...Tip 8: naar de plastic bak ermee!

Als u na al deze tips te hebben toegepast nog plastic tasjes over hebt, dan kunt u tegenwoordig in de meeste gemeenten uw plastic afval netjes wegbrengen naar de afvalbakken die daar speciaal voor zijn bestemd. Naast het papier en het glas. En voordat u dat doet, stopt u natuurlijk dat plastic tasje vol met andere restanten plastic afval uit uw huishouden.

Het is pas afval als u vindt dat het afval is…

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunststof: recyclen van plasticKunststof: recyclen van plasticVeel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steed…
Hoe kan ik minder plastic gebruiken?Hoe kan ik minder plastic gebruiken?We gebruiken allemaal dagelijks plastic. Van al het plastic in de wereld wordt maar 9% gerecycled, 12% verbrand en komt…
Kunststof, milieu, inzameling en recyclingKunststof heeft als licht verpakkingsmateriaal veel voordelen. De houdbaarheid van levensmiddelen is groter als deze in…
Vijf lastige vragen over plastic recyclenVijf lastige vragen over plastic recyclenHet waren van die fijne, overzichtelijke reclamespotjes op tv en op billboards. Wie plastic wil recyclen, gaat op zoek n…

Wie vraagt er nog om hulp?Wie vraagt er nog om hulp?Het lijkt niet passend hulp te vragen als je ergens niet uitkomt, het even niet meer overziet of een extra stel hersenen…
Roze ouderen: gray pride!Roze ouderen: gray pride!In deze tijd van openheid over homoseksualiteit, het erkende homohuwelijk en lesbisch ouderschap zou je denken dat seksu…
Bronnen en referenties
  • www.knutselidee.nl
  • www.leukvoorkids.nl
Reactie

Hanneke, 27-03-2013
Het is inderdaad het beste om je eigen tas mee te nemen als je boodschappen gaat doen en NEE te zeggen tegen de plastic tas. Er worden per minuut 1 miljoen plastic tasjes geproduceerd, per jaar tot wel 1,2 triljoen tasjes! Een deel daarvan komt in de natuur terecht en in het water vormt het een giftige plastic soep. Vissen en andere dieren eten het op en wij eten die dieren weer op… Zo vergiftigen we onszelf. Dus ophouden met die tasjes, breng je eigen tas mee en hergebruik de plastic tassen die je nog hebt. Doen hoor! Kijk maar op onze site plastictasvrij.nl Reactie infoteur, 28-03-2013
Dank! Ik ga zeker kijken.

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 21-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.