Kunststof: recyclen van plastic
Veel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steeds meer gestimuleerd. U kunt het op verschillende plekken inleveren. Er zijn meerdere redenen waarom er steeds meer gebruikt kunststof wordt ingezameld. Het heeft te maken met de toenemende schaarste van grondstoffen, maar ook met het feit dat het goedkoper is bepaalde dingen te hergebruiken.
Het van oorsprong Engelse woord ‘plastic’ wordt in het Nederlands meestal gebruikt als alternatief voor het woord ‘kunststof’. Er zijn verschillende soorten kunststoffen die op die manier worden aangeduid, namelijk PVC, polystyreen, PET, polypropeen en polyethyleen. Het grootste deel van de materialen die wij gebruiken in ons leven zijn gemaakt van deze kunststoffen, bijvoorbeeld de kast van onze computer of de verpakking van ons brood. De verschillende soorten plastic worden voor verschillende doelen gebruikt. Zij hebben ook verschillende eigenschappen. De meest gebruikte soort is polyetheen. Veel van dit materiaal is terug te vinden in plastic tassen en zakken, maar ook bijvoorbeeld in knijpflessen voor het afwasmiddel of de shampoo. Op de codering van de verpakking is vaak te vinden van wat voor soort plastic het product is gemaakt. Daarmee is ook duidelijk of het gerecycled kan worden. Het is ook bedoeld om het scheiden van kunststoffen makkelijker te maken.
Hergebruik van plastic
Bij het gebruik van de eerste kunststoffen zoals bakeliet en celluloid wilde men de schaarste compenseren van natuurproducten als ivoor en exotisch hout. Later kwam de klemtoon ergens anders te liggen, namelijk dat kunststoffen ook betere eigenschappen hebben dat veel natuurproducten. Het roest bijvoorbeeld niet, is lichter, breekt minder snel en hoeft niet geschilderd te worden. Ook is het makkelijker om het in gewenste vorm te krijgen en isoleert het goed.
Recyclen van plastic
Plastic wordt vaak gerecycled. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste heeft het er mee te maken dat we onszelf meer bewust zijn geworden van een toenemende schaarste van de grondstoffen. Deze raken op een gegeven moment op. Verder is het op de lange termijn ook niet vol te houden om constant ons afval op een vuilnisbelt te gooien of te verbranden. Dat is ook niet goed voor het milieu. Een tweede aspect dat ook belangrijk is, is dat het vaak goedkoper is om plastic te recyclen dan opnieuw te maken. De grondstoffen hoeven immers niet meer gewonnen te worden, want dat is al gebeurd.
Gerecycled kunststof
Wanneer het plastic eenmaal is ingezameld wordt het naar overslagstations gebracht. Daar leveren meerdere gemeenten hun plastic aan. Vervolgens wordt het samengeperst zodat het luchtvrij is. Dat maakt het makkelijker te vervoeren, omdat het minder ruimte in beslag neemt. Dan gaat het na een sorteerinstallatie waar het plastic wordt gescheiden. Er zijn speciale machines die de verschillende soorten plastic uit elkaar kunnen houden. Er blijft nauwelijks afval over, slechts 2 procent. Dit zijn vaak voedselresten. Bij het sorteerbedrijf wordt het plastic verpakkingsafval verder verdeelt in zes verschillende soorten. Deze zes soorten worden vervolgens afgenomen door bedrijven die zich bezig houden met verwerken van kunststof. Er wordt streng op toegezien dat de bedrijven het afgenomen plastic ook daadwerkelijk hergebruiken. Veel van het materiaal wordt vervolgens gebruikt voor het maken van nieuwe producten of verpakkingen. Goede voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld toestellen of tennisballen die van PET worden gemaakt of jerrycans die van (HD)PE gefabriceerd worden. Ook worden er van gerecycled kunststof platen, palen, tuinmeubels en balken gemaakt.