Levensvragen én antwoorden van ouderen

Levensvragen én antwoorden van ouderen Het klinkt wellicht zwaar, maar dat is het niet. Onbewust zijn mensen er vanaf een bepaalde leeftijd eigenlijk sowieso al mee bezig. Toch kunnen levenslessen, behalve amusant, ook heel leerzaam zijn. Als het niet als vanzelfsprekend gaat, dan zijn er wel wat vragen die je tijdens een gesprek ter tafel kunt brengen. Een mix van zelf ervaren en leren van andermans fouten, voorzover je van fouten kunt spreken.

Zelf ervaren

Veel mensen moeten zelf eerst ergens tegenaan lopen, alvorens ze er iets van leren. Op zich is dat een leerschool die een print in het geheugen achterlaat die je nooit meer vergeet, maar dat neemt niet weg dat je ook wat kunt met de levenslessen van iemand anders. Behalve dat de betere verteller er ook nog een goed en smeuïg verhaal van kan maken, kunnen het onderwerpen zijn die je anders in kunt steken om zo mogelijke eigen fouten in de toekomst te voorkomen.

Gebruik maken van de levenslessen van een ander…

Als je behalve een smeuïg verhaal, ook nog iets op wilt steken van de levenslessen van een ander, zijn er wel wat vragen waarmee je direct tot de kern komt. Laat iemand terugkijken op zijn/haar volwassen leven en laat hem/haar daarover een aantal zaken uiten zetten. Te denken valt aan:
  • Wat zijn de vijf belangrijkste levenslessen in je leven?
  • Wat is het geheim van een goede relatie? (een beetje opletten of het niet om iemand gaat die er alleen maar fiasco’s op heeft zitten.)
  • In het verlengde van de vorige vraag kan dan een alternatief zijn… Welke fouten kunnen jonge mensen voorkomen in hun relatie?
  • Wat kan je het beste doen (of laten) om tot die ultieme baan te komen?
  • Zijn er zaken die je leven een andere richting hebben gegeven en zo ja, welke?
  • Wat zijn je kernwaarden in het leven en waar hebben ze je geholpen c.q. hebben ze je houvast gegeven?
  • Ze zeggen dat “diep gaan” veel levenservaring brengt, heb je een voorbeeld van zo’n “diep gaan moment” en wat heeft het je gebracht?
  • Wat vind jij je eigen ultieme manier om oud te worden en waarom?

Praten over levenslessen

Veel oudere mensen praten graag over de levenslessen en wat zij er van geleerd hebben. Daar staat tegenover dat relatief veel jonge mensen het allemaal zelf willen ondervinden en het vaak “oubollig” geneuzel vinden. Eerlijk is eerlijk, als iemand een belerend praatje afsteekt is het niet eens zo vreemd dat jongere mensen afhaken. Echter, daar heb je zelf ook nog een rol in. Je kunt zo’n gesprek met gerichte vragen sturen, waardoor je geen afbreuk hoeft de doen aan de persoon zijn/haar mooie verhaal en je er de krenten uit pap uithaalt voor wat betreft hetgeen voor jou van toegevoegde waarde is of in de toekomst kan zijn.

Respect

Wat echter altijd al een paal boven water moet staan is dat een gesprek vanuit wederzijds respect moet plaatsvinden. De jongere respecteert de oudere en de oudere respecteert de jongere. Als je op deze wijze kunt werken, voorkom je de bekende generatiekloof-gesprekken.

Handel in het nu

De uitkomst van de gesprekken kan enerzijds interessant zijn, anderzijds is het ook belangrijk om niet alles vooruit te schuiven. Dat wil zeggen dat relatief veel mensen ergens naar toe leven. Hoewel dat op zich niet rampzalig hoeft te zijn, is het wel belangrijk dat je toelevend naar dat (ultieme) moment ook geniet. Genieten van het NU dus.
Nu klinkt het eigenlijk best eenvoudig, genieten in het NU. Toch is het goed om wat recente momenten bij te kop te pakken en te bedenken of je daar nu echt van genoten hebt. Ik heb het dan niet eens zozeer over speciale momenten. Het kan ook zijn als je de hond uitlaat en je door een mooi laantje gelopen hebt en je je dat gerealiseerd hebt. Of je bent in je huis aan het schoonmaken en hebt plots, om wat voor reden dan ook, een euforisch moment dat je een bevoorrecht mens bent. Kortom, bedenk de situatie maar en bedenk in hoeverre je daar ook echt bewust mee bezig bent én van geniet. Voor veruit de meeste geldt… veel te weinig!

Tot slot

Levenslessen zelf op doen of ook gebruik maken van de levenslessen van een ouder mens. Het kan prima samen gaan, zolang je maar open blijft staan voor nieuwe zaken, niet afstompt of té eigenwijs bent. Maar ook dat hoort bij het wijzer worden naarmate de leeftijd vordert.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Universele levenslessenUniversele levenslessenHet klinkt zo zwaar … levenslessen, maar levenslessen doet iedereen gaandeweg zijn/haar leven op. We staan er soms niet…
Kenmerken van ouderenKenmerken van ouderenEr zijn tegenwoordig veel ouderen. Er komen er steeds meer, dit noemen we vergrijzing. Hier zijn een aantal kenmerken va…
Het voorkomen van psychische problemen bij ouderenHet voorkomen van psychische problemen bij ouderenMensen worden steeds ouder en dat gaat samen met problemen die de oude dag aangaan. Ouderen krijgen niet alleen te maken…

Roze ouderen: gray pride!Roze ouderen: gray pride!In deze tijd van openheid over homoseksualiteit, het erkende homohuwelijk en lesbisch ouderschap zou je denken dat seksu…
Ien Dales Award - de integriteitsawardIen Dales Award - de integriteitsawardOm de twee/drie jaar wordt de Ien Dales Integriteitsaward uitgereikt, de award, die vernoemd is naar voormalig minister…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.