EHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderen

EHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderen Omdat mensen steeds ouder worden krijgen ze te maken met ouderdomsgerelateerde problemen. Om deze problemen te lijf te gaan biedt het Rode Kruis een EHBO-cursus aan gericht op senioren. Door de cursus zijn ouderen beter in staat om daadkrachtig op te treden en kunnen ze risicovolle situaties beter herkennen en inschatten. Daarnaast kunnen er maatregelen worden genomen om de veiligheid in huis te bevorderen en ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk actief blijven en zelfstandig kunnen blijven wonen.

Ouderen in de samenleving

Ouderen zijn een kwetsbare groep in de samenleving. Met het ouder worden nemen ook de problemen toe, want mensen blijven langer zelfstandig wonen waardoor de kans op een ongeval groter wordt. Het blijkt dat vijftig procent van de mensen die bij de eerste hulp komt 65 jaar of ouder is. Meestal omdat ze onderuit zijn gegaan. Naar schatting zullen in 2030 63.000 ouderen worden opgenomen in het ziekenhuis omdat ze een flinke smak hebben gemaakt. Oudere mensen vallen eerder en krijgen ook sneller gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk, hartproblemen en diabetes die eveneens van invloed zijn op het valgedrag van ouderen.

Bron: Ch-info, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Ch-info, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

EHBO en veiligheid ouderen

Het Rode Kruis biedt EHBO-cursussen aan die speciaal zijn gericht op bejaarde deelnemers. Tijdens de cursus hoeven de ouderen minder lang te staan en wordt er vaker een pauze ingelast. De cursus besteedt aandacht aan reanimatie, het toepassen van een AED-apparaat (een defibrillator), brandwonden, kwetsuren aan spieren, botten, gewrichten en aan bloedingen. Snel handelen is letterlijk van levensbelang: door reanimatie en het gebruik van een AED-apparaat binnen zes minuten kan iemands overlevingskans vergroot worden tot zo´n vijftig procent. Ouderen die de EHBO-cursus hebben gevolgd zijn beter in staat om na een ongeval efficiënt te handelen en ze kunnen ook gevaarlijke situaties beter herkennen en inschatten.

Maatregelen om de veiligheid te bevorderen

Het bevorderen van de veiligheid in huis is geen overbodige luxe. Vaak zijn mensen zich er helemaal niet van bewust dat juist thuis voor ouderen een onveilige plaats is, want in huis gebeuren de meeste ongevallen. Denk hierbij aan gladde vloeren, steile trappen en opstapjes, een losliggend kleedje, losse snoeren waarover men kan struikelen of het beruchte huishoudtrapje.

Factoren die eveneens van invloed zijn

 • te weinig lichaamsbeweging
 • lage bloeddruk bij het rechtstaan of bukken
 • medicijnen
 • verminderd gezichtsvermogen

Osteoporose en beweging

Na je veertigste neemt de botkwaliteit geleidelijk af, dit kan zorgen voor osteoporose (broze botten). Vooral bij vrouwen komt dit voor. De beste remedie om botontkalking te voorkomen is gezond en gevarieerd te eten en het nemen van voldoende beweging. Omdat ouderen sneller vallen is het risico aanwezig dat de oudere vermijdingsgedrag zal vertonen om vallen te voorkomen. Hierdoor neemt de kracht in armen en benen snel af en loopt de oudere de kans om daadwerkelijk te vallen. Ook kan de bloeddruk ´s morgens bij het opstaan, na het eten, door plotsklaps omhoog te kijken of door medicijngebruik erg laag zijn. Ouderen kunnen sowieso afwijkend reageren op medicijnen en ze kunnen ook fouten maken bij het innemen ervan. Soms ook is de oudere hard toe aan een nieuwe leesbril die een wereld van verschil kan maken. Het is dus van belang om de ogen regelmatig te laten controleren.

Bron: Wienke, Ulrich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Wienke, Ulrich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Maatregelen om ouderen fit en mobiel te laten blijven

Naast het vergroten van de veiligheid van ouderen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk actief en fit kunnen blijven. Hiervoor is het van belang om:
 • sociale contacten te bevorderen
 • voldoende beweging te nemen
 • gezond en gevarieerd te eten

Sociale contacten en voldoende beweging

Het is belangrijk om contacten met buurtbewoners en mede-senioren te onderhouden of activiteiten georganiseerd door het buurtwerk te bezoeken. Wijkgebouwen bieden soms computercursussen of gymnastieklessen voor ouderen aan, worden er bridgemiddagen georganiseerd of kan er gezongen worden in een koor. Vaak is er een schrijfgroep actief, is er een koffie-inloop in het buurtcentrum of kan men zich aansluiten bij een gespreksgroep voor lotgenoten.

Gezond en gevarieerd eten

Ouderen hebben meestal weinig eetlust, dat komt doordat ze minder bezigheden hebben dan vroeger en hun stofwisseling langzamer is geworden. Omdat men vaak slechter is gaan ruiken gaat ook de smaak achteruit. Als senioren niet langer in staat zijn om zelf te koken kan er gebruik worden gemaakt van een maaltijdvoorziening waardoor er gezond en verantwoord wordt gegeten.

Langer veilig en zelfstandig wonen

Bovenstaande maatregelen dragen ertoe bij dat ouderen langer veilig en zelfstandig kunnen blijven wonen en actief deel uit kunnen blijven maken van de maatschappij.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
EHBO bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Koude- en warmteletselsWarmte- en koudeletsels komen regelmatig voor. Bedenk maar eens hoevel verschillende manieren brandblaren of brandwonden…

De oorzaken voor ondervoeding bij ouderenDe oorzaken voor ondervoeding bij ouderenBij ondervoeding krijgen ouderen te weinig eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Hierdoor heeft men een te laag gewic…
Is een vluchteling in huis nemen verstandig?nieuws uitgelichtIs een vluchteling in huis nemen verstandig?In september 2015 is er een speciale Facebookactie opgezet "een gastgezin voor een vluchteling". Duizenden mensen hebben…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ~riley, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_B_145_Bild-F081096-0027,_Bad_Godesberg,_Altenbegegnungsst%C3%A4tte.jpg
 • http://www.bhvnederland.nl/ehbo/ehbo-cursus
 • http://www.telegraaf.nl/binnenland/24485598/___Ouderen_op_EHBO-cursus___.html
 • http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2015/9/Ouderen-moeten-op-EHBO-cursus-2685296W/
 • https://www.ggzfriesland.nl/problemen-bij-ouderen
 • Medische kennis voor hulpverleners: Martha van Endt-Meijling
 • Afbeelding bron 1: Ch-info, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Wienke, Ulrich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.