Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling is de enige hulporganisatie in Nederland die gespecialiseerd is in het helpen van vluchtelingen in de regio zelf. Ze zetten zich in voor vluchtelingen en ontheemden overal waar het probleem zich voordoet. Ook na terugkeer blijft men actief de vluchtelingen helpen.

Hulp aan Vluchtelingen in de Regio Zelf

Stichting Vluchteling (niet te verwarren met VluchtelingenWerk Nederland, dat zich inzet voor mensen die naar Nederland vluchten) zet zich al zo’n dertig jaar in voor vluchtelingen overal ter wereld. Ze zorgt voor opvang en begeleiding van vluchtelingen en ontheemden (vluchtelingen binnen het eigen land), voor onder andere onderdak, voedsel, sanitaire voorzieningen en medische zorg. In ruim veertig landen in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Oost-Europa. Stichting Vluchteling geeft noodhulp bij acute problemen, maar ook bij langlopende vluchtelingenproblematiek biedt men hulp in vluchtelingenkampen, zoals onderwijs, het opzetten van bedrijfjes voor vluchtelingen en medische zorg. Ook is er sprake van duurzame hulp, na terugkeer biedt de Stichting hulp bij de wederopbouw. Vluchtelingen worden gestimuleerd om een nieuw zelfstandig bestaan op te bouwen, door bijvoorbeeld het geven van microkredieten.

Vluchtelingen

De Stichting Vluchteling geeft hulp in veel landen en gebieden, in Azië, Latijns-Amerika, Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten. En dat is hard nodig want wereldwijd zijn er zo’n veertig miljoen vluchtelingen en ontheemden, een aantal dat alleen maar groeit. Het nieuwste project van de Stichting is Syrië, waar de stichting als een van de weinig Nederlandse hulporganisaties nu samen met het Rode Kruis actief is. In Syrië zijn mensen naar de buurlanden gevlucht, maar anderen zijn ontheemd geraakt en hebben hun directe, gevaarlijke woonplaats verlaten om binnen het land zelf een veiligere plek te vinden.

International Rescue Committee

Stichting Vluchteling is onderdeel van het wereldwijde netwerk International Rescue Committee (IRC). Sinds 2009 is de relatie tussen Stichting Vluchteling en IRC geïntensiveerd, waardoor het IRC de voorkeurspartner van de stichting is geworden. Bij problemen heeft de Stichting daardoor nog sneller en acurater informatie over de probleemgebieden. Dit verbetert de hulp aan de vluchtelingen ter plekke. Partnerorganisaties ter plekke zorgen voor de uitvoering van de hulpprojecten, in samenwerking met de vluchtelingen zelf. De stichting wordt gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, door 100.000 donateurs en door de Nationale Postcode Loterij. Hare Majesteit de Koningin Beatrix is de beschermvrouwe van de Stichting.

Gespecialiseerd in Opvang in de Regio

Stichting Vluchteling is uniek in Nederland omdat het de enige hulporganisatie is gespecialiseerd is in het helpen van vluchtelingen in de regio zelf. De Stichting houdt scherp in de gaten dat donaties ook daadwerkelijk ten goede komen aan de vluchtelingen. Zo’n 90% van het geld dat binnenkomt komt ten goede aan de vluchtelingen. Medewerkers van de Stichting bezoeken alle projecten minimaal elke twee jaar, waarbij ter plekke gecontroleerd wordt of de hulp inderdaad bij de vluchtelingen terecht is gekomen.

Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Vluchteling.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een vluchteling in huis nemen verstandig?nieuws uitgelichtIs een vluchteling in huis nemen verstandig?In september 2015 is er een speciale Facebookactie opgezet "een gastgezin voor een vluchteling". Duizenden mensen hebben…
Het beleid van de VS omtrent vluchtelingenHet beleid van de VS omtrent vluchtelingenDe Verenigde Staten (VS) hebben een rijkelijk verleden op het vlak van beleid omtrent vluchtelingen. Reeds vele jaren pr…
Hoe kan je een vluchteling helpen?Hoe kan je een vluchteling helpen?Er zijn veel vluchtelingen die de tocht naar Europa niet overleven. De mensen die het wel overleven zijn vaak zwaar getr…

Thailand - Feiten en CijfersThailand, het vroegere Siam, is als een van de weinige Aziatische landen nooit gekoloniseerd. Sinds 1932 is het een cons…
Novib Oxfam – Ambassadeurs van het ZelfdoenNovib is een van de grootste en bekendste organisaties voor ontwikkelingshulp in Nederland. Het motto van Novib is Ambas…
Bronnen en referenties
  • www.vluchteling.org
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 17-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.