Novib Oxfam – Ambassadeurs van het Zelfdoen

Novib is een van de grootste en bekendste organisaties voor ontwikkelingshulp in Nederland. Het motto van Novib is Ambassadeurs van het Zelfdoen, waarmee men doelt op hun strategie om mensen te helpen, waarbij die mensen zelf het voortouw nemen, waardoor mensen ook daadwerkelijk gemotiveerd zijn.

Zelfdoen

In het kort zet de Novib zich in voor een wereld zonder armoede en met gelijke kansen voor iedereen. Ze gaan daarbij uit van de kracht en mogelijkheden van mensen zelf, de mensen moeten het uiteindelijk zelfdoen. Ze steunen daarom lokale ontwikkelingsprojecten. Er wordt gelobbyd bij politiek en bedrijfsleven, om te zorgen dat het inkomen dat mensen verdienen eerlijk is. Daarom streeft de Novib er naar om mensen in Nederland eerlijke producten te laten kopen, waarvoor mensen een eerlijke prijs betaald krijgen. Het gaat om de lange termijn.

Onrecht

Novib verzet zich tegen onrecht, wat ze zien als de belangrijkste oorzaak van armoede. Ze zet zich in voor mensen die vechten voor hun rechten en een fatsoenlijk bestaan. Armoede hangt vaak samen met oneerlijke politieke, sociale en economische verhoudingen en die problemen zijn dusdanig veelomvattend dat Novib is aangesloten bij Oxfam International, waarbij samengewerkt wordt met allerlei organisaties, om zo een sterkere vuist te maken tegen armoede. Sinds 1994 maakt Novib deel uit van Oxfam, waarbij de eigen kennis wordt ingebracht.

Campagnes

Wanneer de politiek en het bedrijfsleven in een gebied niet met onderhandelingen te overreden zijn om de situatie te verbeteren, worden speciale campagnes opgezet om zo extra aandacht aan problemen te geven. Politiek en bedrijfsleven zijn gevoelig voor wat de massa denkt. Daarnaast probeert men er met campagnes voor te zorgen dat mensen zien dat onze manier van leven hier grote gevolgen kan hebben voor mensen ver weg. Fairtrade producten, petities en het veranderen van beleid. Kleine gebaren kunnen daarbij grote gevolgen hebben. Vaak worden de campagnes samen met andere organisaties gevoerd.

Eerlijke Chocolade

Goede voorbeelden van doelen die Novib bereikt heeft zijn bijvoorbeeld de fabrikant Verkade. Sinds 2008 gebruikt dat bedrijf alleen nog eerlijke cacao. Daar zijn jarenlange gesprekken met Novib en Max Havelaar aan vooraf gegaan en dankzij deze campagne verdienen 50.000 cacaoboeren nu een redelijk inkomen.

Vrouwencondooms

Ook zet Novib zich in tegen aids/hiv. Daarom heeft het ervoor gezorgd, samen met andere organisaties dat het vrouwencondoom op de internationale agenda werd gezet. Dit geeft vrouwen de kans om zichzelf te beschermen tegen aids/hiv en ongewenste zwangerschappen. Nigeria en Kameroen zijn de eerste landen waar de komende tijd 4,5 miljoen vrouwencondooms moeten worden verkocht.

Noodhulp

Novib geeft de voorkeur aan projecten en initiatieven die uit de mensen zelf komen. Omdat dat, zeker op langere termijn, het meeste effect oplevert. Novib steunt projecten van honderden organisaties in zo’n dertig landen. Ook wordt er geholpen met noodhulp en ook daarbij wordt gewerkt met lokale organisaties, omdat die precies weten waar behoefte aan bestaat. Er wordt gezorgd voor schoon drinkwater, voedsel, medicijnen, medische zorg, tenten en kleding. En vervolgens komt de wederopbouw aan bod.

Novib heeft zes veldkantoren. Deze zijn te vinden in Nairobi in Kenia (ook voor Somalië), Islamabad (Pakistan, ook voor Afghanistan), Bujumbura (Burundi), Niamey (Niger), Jeruzalem (Palestijnse gebieden en Israël) en Bukavu (Oost-Congo). Het is de bedoeling het aantal veldkantoren verder uit te breiden. De veldkantoren zorgen voor training en ondersteuning van lokale partners.

Meer informatie is te vinden op de website van Novib

Lees verder

© 2012 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederland, we hebben allemaal genoeg te etenNederland, we hebben allemaal genoeg te etenWat hebben we het toch goed in Nederland. Volgens onderzoek van Oxfam Novib vind je in de Nederlandse winkels de grootst…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
VN-Veiligheidsraad en de bescherming van burgersDe oorsprong van de ‘bescherming van burgers’ tijdens gewapende conflicten kan teruggeleid worden naar de ontwikkeling v…

Stichting VluchtelingStichting Vluchteling is de enige hulporganisatie in Nederland die gespecialiseerd is in het helpen van vluchtelingen in…
Joseph Kony en het LRAJoseph Kony en het LRAJoseph Kony is inmiddels bij al heel wat mensen bekend, dankzij de film Kony 2012 die op het moment op het internet rond…
Bronnen en referenties
  • www.novib.nl

Reageer op het artikel "Novib Oxfam – Ambassadeurs van het Zelfdoen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 17-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Organisaties en Stichtingen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!