Trouwen volgens de islam in Egypte

Trouwen volgens de islam in Egypte In het westen kom je een toekomstige partner tegen op je werk, tijdens het uitgaan of op school. Je denkt zelf na of je deze persoon ziet zitten of niet. Je leert elkaar kennen door uit te gaan, naar de bioscoop of naar een café. Je gaat een keer uit eten met elkaar. Je bezoekt elkaar thuis, soms woon je bij je ouders, soms al op jezelf. Vaak blijft de relatie vóór het trouwen ook niet alleen bij handje vasthouden. In Egypte gaat dat heel anders.

Trouwen volgens de islam

In Egypte kun je elkaar tegenkomen op school, of op je werk, het kan je neef zijn, of een man die toevallig in het huis van je ouders komt om een klus te doen, of de broer van een vriendin. Het kan ook zo zijn dat de man een vriend van je ouders is of van andere familieleden. Of je komt hem tegen op het trouwfeest van iemand anders. In ieder geval is het de man die de eerste stap zet en deze eerste stap is dan altijd, de grote vraag aan de vader om de hand van zijn dochter. Bij ouderwetse families kijken de ouders van het meisje of het een geschikte kandidaat is en als zij vinden dat deze man geschikt is, worden er stappen ondernomen om de bruiloft in werking te zetten. Tegenwoordig zijn er ook veel moderne ouders die hun dochter mee laten beslissen in de keuze van een goede echtgenoot.

De tweede stap

Wanneer het meisje en de ouders het eens zijn met de kandidaat, dan wordt deze op de hoogte gesteld en wordt er een eerste officiële ontmoeting gepland. Dit gebeurt bij het meisje thuis en meestal neemt de man zijn familie mee, zijn ouders in ieder geval en optioneel ook eventuele broers en zussen met hun gezinnen, mochten deze getrouwd zijn. Na de eerste ontmoeting is het meestal zo dat er een beslissing genomen wordt door het meisje en haar ouders. Is deze man een geschikte partner? Dat wil zeggen, heeft hij een toekomst voor zich en een goede baan of de vooruitzichten op een goede baan, als dat het geval is wordt hij geaccepteerd. Dan is het aan de aanstaande bruidegom om shapkaa te kopen, dit is het goud dat hij moet kopen voor zijn aanstaande bruid, dit kan van alles zijn, ringen, kettingen en/of armbanden.

De verloving

Dan wordt er een feest gegeven om de verloving te vieren, het meisje draagt het goud dat zij heeft gekregen. De ouders van het meisje betalen voor het verlovingsfeest, soms is dat een groot feest ergens in een zaal en soms is dat een klein feest binnenshuis. Wanneer het een klein feest is, betalen de ouders van de bruid meestal mee aan het trouwfeest. Op het verlovingsfeest wordt muziek gedraaid en veel gedanst, op die mooie, sierlijke Egyptische manier van dansen.

Elkaar leren kennen

De jongelui leren elkaar kennen door bij het meisje thuis af te spreken, uiteraard waar de ouders bij zijn. Ook gaan ze wel eens ergens iets drinken, ook weer waar de ouders bij zijn. Ze zullen niet samen in een huis of een kamer alleen gelaten worden, ook zullen ze niet met zijn tweeën op stap kunnen gaan. Wanneer beide partners overeengekomen zijn dat ze met elkaar willen trouwen, gaat de bruidegom voor een huis kijken. Als de bruid het eens is met de keuze van het huis, dan wordt het huis gekocht op kosten van de bruidegom. De inboedel zoeken ze samen uit en wordt ook door beiden betaald. Soms heeft de bruidegom al een huis, doordat zijn ouders dit huis al hadden voor er sprake was van een huwelijk, dan heeft de bruid geen andere keuze meer, dan wel of niet met deze bruidegom trouwen.

Katp il kitep

De betekenis van katp il kitep is ‘ze zijn getrouwd’. Wanneer het stel naar de moskee is geweest en een speciaal daarvoor opgeleide imam, die sjeich wordt genoemd, de trouwprocedure heeft volbracht, zijn de jongelui op papier getrouwd. Ook wordt er een bepaald geldbedrag afgesproken, il moacher, wat de man aan de vrouw moet betalen in het geval van een scheiding. De vrouw moet volgens de islam nog maagd zijn wanneer ze de eerste keer trouwt. Ook al zijn de jongelui getrouwd, samenwonen doen ze pas na het trouwfeest. Er wordt zelfs nog niet gekust en gevreeën al helemaal niet. De katp il ketap wordt betaald door de bruidegom.

Henna

Henna is een feest voor de bruid, haar vriendinnen en vrouwelijke familieleden. Soms zijn er wel mannen aanwezig, maar dat zijn dan broers van de bruid, de vader van de bruid, de aanstaande schoonvader en ooms. Wanneer er mannelijke familieleden van de aanstaande bruid aanwezig zijn, kan alleen de aanstaande bruid haar armen, schouders en het haar onbedekt laten. Wanneer de aanwezigen alleen uit vrouwen bestaat, dan kunnen ook de andere meisjes en vrouwen deze lichaamsdelen onbedekt laten. Anders zijn de vrouwen bedekt van hun enkels tot aan hun hals en de armen en het haar zijn bedekt. De bruid verkleed zich de hele avond in de meest uiteenlopende kleding. Van traditioneel dorps, een kleurige khalipea ‘wijde lange jurk’ en een hoofddoek met gekleurde pompons, tot stads modern, een sexy strakke jurk met decolleté en blote schouders. Er wordt veel gedanst, vooral door de aanstaande bruid. Iedereen staat er omheen om foto’s te maken. Het wordt henna genoemd omdat de vrouwelijke gasten de gelegenheid krijgen om zich te laten beschilderen met henna. Op handen of andere plaatsen worden de henna tatoeages gezet. Deze henna tatoeages vervagen en verdwijnen langzamerhand met de tijd.

Het trouwfeest

De trouwjurk wordt betaald door de bruidegom net als het trouwfeest, meestal is er een gigantisch feest. Er is een groot buffet en bruidstaart, er wordt professioneel gefilmd en gefotografeerd. Het bruidspaar danst veel met elkaar maar ook met de gasten. De eerste kus wordt op dit feest aan elkaar gegeven. De vrouwen dansen een kant op rondom het bruidspaar en de mannen dansen daaromheen de andere kant op. De bruid is de hele avond het stralende middelpunt.

Getrouwd

Na het feest gaan de pasgehuwden naar hun nieuwe huis en gaan de volgende dag op huwelijksreis. Er zijn ook pasgetrouwden die een nacht in een hotel verblijven of helemaal niet op huwelijksreis gaan. Daarna gaat het dagelijkse leven in Egypte verder waarna er, vaak binnen een jaar, een baby geboren wordt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Polygamie?Wat is polygamie? Men spreekt van polygamie als iemand, meestal een man, met meerdere partners tegelijk getrouwd is. Doo…
Wahhabisme en ExtremismeWahhabisme is een extreme stroming binnen de Islam, die haar oorsprong vindt in de achtiende eeuw. Het koninkrijk Saoudi…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm HabibaUmm Habiba is in het Westen niet zo bekend. Ze was de dochter van Abu Safyan, die aanvankelijk een van de grote vijanden…
Schotland; nipte minderheid voor onafhankelijkheidSchotland; nipte minderheid voor onafhankelijkheidNa eeuwenlange onafhankelijkheid en evenzoveel jaren strijd om die onafhankelijkheid werden in 1707 Engeland en Schotlan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
Reactie

Carla Roo, 08-06-2013
Een leuk artikel, maar ik moet er toch een paar opmerkingen bij maken. de bruid in egypte moet altijd gevraagd worden of ze akkoord gaat met de gom, anders gaat het feest niet door. gedwongen huwelijken zijn er (bijna) niet meer. ook wordt er vaak bij de eerste gesprekken al afgesproken of er een zgn, mahr moet worden betaald, dat is een bedrag wat de man betaald aan de ouders van de bruid en daar kopen ze de meubels van. het kan ook zijn dat men afspreekt wie wat gaat betalen. het huis is altijd op kosten van de man. de vrouw kan nooit met ontblote schouders verschijnen als er mannen van boven de 16 jaar zijn waar ze in principe mee zou kunnen trouwen. op de henna avond is er echter maar 1 jurk hoor, ik heb nog nooit een bruid gezien die er meer dan 1 droeg, het zelfde geld voor de bruiloft zelf. dansen met gasten gebeurt wel, maar dames met elkaar en de heren met elkaar. gemengd dansen heb ik nog nooit gezien. en een buffet is ook niet altijd gewoonte. de meeste mensen doen het af met een of twee gebakjes en een blikje of flesje drinken. en als laatste opmerking wil ik nog zeggen dat de bruid en gom meestal een week thuis blijven om familie en vrienden gelegenheid te geven om te komen feliciteren en dan een geldbedrag of cadeau te geven. als het een wat rijkere familie is gaan ze daarna op huwelijksreis. maar niet in alle gevallen is dat zo.
in de boerendorpjes geeft men op de avond voor het huwelijk (de henna) vaak een geldbedrag aan de ouders van de bruid, dit wordt allemaal genoteerd, want met een bruiloft van die familie moet het bedrag weer terugbetaald worden, het is eigenlijk meer een renteloze lening, want de ouders van de bruid hebben immers veel onkosten. bv het eten voor een hele week voor de bruid en gom, waarbij er veel vlees, kip, kalkoen duif en ga zo maar door gemaakt word door de moeder van de bruid en dat eten moet naar het huis van het bruidspaar gebracht worden. Reactie infoteur, 09-06-2013
Hallo Carla,

Leuk dat je het artikel gelezen hebt. Als je goede gelezen hebt, heb je vast gezien dat er aan het einde van de eerste alinea en het begin van de tweede staat dat het meisje het eens moet zijn met de keuze en dat het tegenwoordig normaal is dat het meisje meebeslist. Ook staat er in het artikel dat de bruidegom het huis betaald. De inboedel daar zijn dus verschillende regels voor, begrijp ik uit jouw opmerkingen. Met eigen ogen heb ik gezien dat er op de 'henna' meerdere jurken werden gedragen. Ook op de bruiloft was het gewoon gemengd dansen. Hoe het er in de dorpjes aan toegaat zal vast anders zijn, ik moet toegeven dat mijn artikel gebaseerd is op mijn ervaring van negen jaar getrouwd te zijn geweest met een Egyptische man en wat de familie mij heeft verteld. Dank je wel voor de aanvulling.

Groetjes Alephschrijft

Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.