Reacties
Carla Roo, 08-06-2013
Een leuk artikel, maar ik moet er toch een paar opmerkingen bij maken. de bruid in egypte moet altijd gevraagd worden of ze akkoord gaat met de gom, anders gaat het feest niet door. gedwongen huwelijken zijn er (bijna) niet meer. ook wordt er vaak bij de eerste gesprekken al afgesproken of er een zgn, mahr moet worden betaald, dat is een bedrag wat de man betaald aan de ouders van de bruid en daar kopen ze de meubels van. het kan ook zijn dat men afspreekt wie wat gaat betalen. het huis is altijd op kosten van de man. de vrouw kan nooit met ontblote schouders verschijnen als er mannen van boven de 16 jaar zijn waar ze in principe mee zou kunnen trouwen. op de henna avond is er echter maar 1 jurk hoor, ik heb nog nooit een bruid gezien die er meer dan 1 droeg, het zelfde geld voor de bruiloft zelf. dansen met gasten gebeurt wel, maar dames met elkaar en de heren met elkaar. gemengd dansen heb ik nog nooit gezien. en een buffet is ook niet altijd gewoonte. de meeste mensen doen het af met een of twee gebakjes en een blikje of flesje drinken. en als laatste opmerking wil ik nog zeggen dat de bruid en gom meestal een week thuis blijven om familie en vrienden gelegenheid te geven om te komen feliciteren en dan een geldbedrag of cadeau te geven. als het een wat rijkere familie is gaan ze daarna op huwelijksreis. maar niet in alle gevallen is dat zo.
in de boerendorpjes geeft men op de avond voor het huwelijk (de henna) vaak een geldbedrag aan de ouders van de bruid, dit wordt allemaal genoteerd, want met een bruiloft van die familie moet het bedrag weer terugbetaald worden, het is eigenlijk meer een renteloze lening, want de ouders van de bruid hebben immers veel onkosten. bv het eten voor een hele week voor de bruid en gom, waarbij er veel vlees, kip, kalkoen duif en ga zo maar door gemaakt word door de moeder van de bruid en dat eten moet naar het huis van het bruidspaar gebracht worden.Reactie infoteur, 09-06-2013
Hallo Carla,
Leuk dat je het artikel gelezen hebt. Als je goede gelezen hebt, heb je vast gezien dat er aan het einde van de eerste alinea en het begin van de tweede staat dat het meisje het eens moet zijn met de keuze en dat het tegenwoordig normaal is dat het meisje meebeslist. Ook staat er in het artikel dat de bruidegom het huis betaald. De inboedel daar zijn dus verschillende regels voor, begrijp ik uit jouw opmerkingen. Met eigen ogen heb ik gezien dat er op de 'henna' meerdere jurken werden gedragen. Ook op de bruiloft was het gewoon gemengd dansen. Hoe het er in de dorpjes aan toegaat zal vast anders zijn, ik moet toegeven dat mijn artikel gebaseerd is op mijn ervaring van negen jaar getrouwd te zijn geweest met een Egyptische man en wat de familie mij heeft verteld. Dank je wel voor de aanvulling.
Groetjes Alephschrijft