Schrijven met een gevangene

Als u graag u verhaal kwijt wilt en zelf ook een luisterend oor wilt zijn kunt u er voor kiezen om te gaan schrijven met een gevangene. Er zijn zowel organisaties voor de Nederlandse als voor de buitenlandse gevangenissen. Het schrijven kan soms uitlopen tot een jarenlang contact aangezien de gevangene er wellicht jaren zit en in het schrijven zijn lichtpuntje ziet.

Waarom?

Er kunnen verschillende redene zijn waarom u naar een gevangene zou willen schrijven. Zo zijn er vooral in het buitenland veel gevangenissen waar ze geen daglicht te zien krijgen en waar soms onschuldige mensen zitten wegens een te kort aan bewijzen. De gevangene die langere tijd vast zitten hebben vaak geen enkel contact meer met de buitenwereld, zo hebben ze toch een beetje het idee dat er nog een leven is buitenom het gevangenis leven en het geeft ze wat afwisseling. Buitenom deze redene kan het ook erg intressant zijn om van een gevangene te lezen hoe het leven daar in de gevangenis is, hoe ze behandelt worden en wat er allemaal gebeurd.

Waar?

Er zijn meerdere organisaties waar u terecht kunt. Als u een brief wilt schrijven naar iemand die in de Nederlandse gevangenis zit kunt u contact opnemen met 'Epafras'. Als u liever een brief schrijft richting Amerika dan kunt u contact opnemen met 'Inside-Outside', beide organisaties zijn wel Nederlands. Het kan zijn dat ze bij het aanmelden vragen om een bijdrage zodat hun de bemiddelingen kunnen doen. U krijgt in de meeste gevallen een gevangene toe gewezen er bestaat een grote kans dat het om een man gaat als u een brief naar Amerika wilt sturen, er zijn nou eenmaal meer mannelijke misdadigers die voor langere tijd vast zitten dan vrouwen.

Wat zet je er in?

Het kan in eerste instantie eng overkomen om er persoonlijke informatie in te zetten. U kunt dan ook bijvoorbeeld beginnen met iets grappigs dat u heeft meegemaakt zodat er geen persoonlijke informatie aanbod komt. De gevangene zitten vaak voor langere tijd vast waardoor het op den duur wel persoonlijker kan worden omdat het contact met de brieven blijft. Het is altijd verstandig om zelf met een korte brief te beginnen zodat u geen gevoelens kwetst en zo kunt u kijken hoe diegene reageert.

Post

Er bestaat een kans dat uw brief nooit aankomt omdat deze onderweg ergens verloren gaat. U kunt eventueel een brief aangetekend versturen waardoor er in ieder geval te traceren is waar deze terecht is gekomen. Het kan zijn dat de beveiliging uw brief eerst gaat lezen en er eventueel delen tussen uit haalt. Daarom is het verstandig de pagina's te nummeren en er een datum bij te noteren zodat de gevangene dit kan zien. Als iemand nog in voor-arrest zit word de brief sowieso gelezen, dit omdat er wellicht belangrijke details over een zaak in staan.

Risico

Er bestaat een groot risico dat u een emotionele band met iemand krijgt, dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Somige gevangene hebben dan ook echt spijt van een daad of moesten onder dwang handelen echter zijn er uiteraard ook echte misdadigers waarmee u in contact kunt komen. Laat u niet te makkelijk overhalen en hou in uw achterhoofd wat diegene gedaan kan hebben.

Als diegene de doodstraf heeft zult u moeten beseffen dat het contact uit eindelijk op gaat houden echter kan dit soms wel 20 jaar duren waardoor er wellicht toch emoties vrij kunnen komen.

Bij de meeste organisaties komen de brieven daar binnen en worden ze bij de gevangenis afgeleverd, de gevangene krijgt in normalitair geen adres gegevens maar ook zij geven hun brief af.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijven met gevangenenSchrijven met gevangenenEr zijn mensen die graag schrijven met een gevangene. Door het schrijven kunnen ze hun verhaal kwijt en daarnaast vormen…
CorrLinks, mailen met Amerikaanse gedetineerdenCorrLinks, mailen met Amerikaanse gedetineerdenCorrLinks is een organisatie die een schakel brengt tussen Amerikaanse gedetineerden en de buitenwereld. Via CorrLinks k…
Huis van bewaring en gevangenisHuis van bewaring en gevangenisHuis van bewaring, gevangenis, penitentiaire inrichting: Een huis van bewaring of een gevangenis: in beiden zitten mense…
Gevangenis en uitkeringGevangenis en uitkeringTot 1 juli 2009 ontvingen gedetineerden van 65 jaar of ouder een AOW uitkering in de gevangenis. De overheid heeft dit o…

Werken in het buitenland - bereid je goed voorWerken in het buitenland - bereid je goed voorVolgens een recent onderzoek blijkt dat 36% van de Nederlanders overweegt om te emigreren. Hierbij zijn Spanje, Duitslan…
De Junyo Maru, het Japanse krijgsgevangenenschipOp 18 september 1944, als in Nederland de slag om Arnhem in volle hevigheid woedt, wordt het Japanse vrachtschip de Juny…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.