CorrLinks, mailen met Amerikaanse gedetineerden

CorrLinks, mailen met Amerikaanse gedetineerden CorrLinks is een organisatie die een schakel brengt tussen Amerikaanse gedetineerden en de buitenwereld. Via CorrLinks kunnen er mailtjes worden gestuurd, wat uiteraard veel sneller is dan de reguliere post, en in sommige gevallen kunnen de gedetineerden ook mailtjes terugsturen via CorrLinks.

Wat is CorrLinks precies?

CorrLinks werd opgezet om familie en vrienden van Amerikaanse gedetineerden de mogelijkheid te bieden gemakkelijk contact te leggen met hun dierbare in de gevangenis. Vaak is het zo dat bekenden van gedetineerden wel contact willen houden met de persoon in de gevangenis, maar door de ‘moeite’ die hiervoor gedaan moet worden gebeurt het vaak dat het contact toch verwatert. Brievenpost is altijd mogelijk, maar men moet er toch weer de deur voor uit. De brief moet met de hand geschreven worden of getypt en uitgeprint, en er moeten steeds nieuwe postzegels worden gekocht. Dit bleek in veel gevallen teveel moeite, waardoor steeds meer gevangenen jarenlang vastzaten zonder ook maar een enkel bericht van het thuisfront te ontvangen. Hier wilde CorrLinks verandering in brengen, door contact via de mail mogelijk te maken.

Ook voor onbekenden

Natuurlijk zijn er ook meer dan genoeg Amerikaanse gedetineerden die geen enkel contact meer met het thuisfront hebben. De familie en vrienden hebben besloten de gevangene uit het leven te bannen, vaak door de misdaad die zij hebben begaan. Moordenaars en verkrachters krijgen zelden post, en ook pedofielen vallen vaak buiten de boot als het gaat om het ontvangen van post of mails. Daarom heeft CorrLinks de service uitgebreid. Tegenwoordig is het niet meer alleen mogelijk voor familie en vrienden om contact met een gedetineerde op te nemen via de service, maar ook volslagen onbekenden kunnen een mail sturen. Zo is het voor de gedetineerden ook mogelijk mails te ontvangen van totaal onbekenden, uit binnen- en buitenland, om een band op te bouwen. Om voor een eerste maal in contact te komen met een Amerikaanse gevangene kan gebruik worden gemaakt van diverse websites waarop profielen van gevangenen staan. Je kunt een brief sturen naar een gevangene naar keuze. In sommige gevallen staat het gevangenennummer al in het profiel. Dit nummer is nodig om gebruik te kunnen maken van CorrLinks.

Niet elke gevangenis staat open voor de service van CorrLinks

CorrLinks had als doel om het mogelijk te maken contact op te nemen via de mail met iedere Amerikaanse gedetineerde. Echter, dit is de service niet gelukt. Er zijn gevangenissen die weigeren de service van CorrLinks te gebruiken voor het ontvangen van mails voor de gedetineerden. CorrLinks blijft voortdurend actief om steeds meer gevangenen toch bereikbaar te maken. Op dit moment (december 2013) is het mogelijk via CorrLinks contact op te nemen met gevangenen in ICA Farmville, Iowa, Minnesota, Oklahoma en Federal Bureau of Prisons. Op de website van CorrLinks kan de gewenste gevangenis worden aangeklikt. Vervolgens kan het zogenoemde inmate number (gevangenennummer) worden ingevoerd. Als de juiste persoon gevonden is, dan kan deze standaard in een persoonlijke contactlijst worden geplaatst, binnen je eigen account van CorrLinks.

Krijgt de gevangene de mail dezelfde dag?

Het is heel moeilijk te zeggen wanneer de gevangene de mail ontvangt. Dit is namelijk afhankelijk van de gevangenis, van de hoeveelheid binnengekomen mails en de welwillendheid van de bewakers. Je schrijft de mail op de website van CorrLinks, binnen je eigen account. Deze mail verstuur je, waarna CorrLinks de mail doorstuurt aan de betreffende gevangenis, onder vermelding van het gevangenennummer. De mail komt dus direct aan bij de gevangenis. Hier zit over het algemeen hooguit vijf minuten tussen. Hierbij is het niet relevant vanuit welk land de mail wordt verstuurd. Mails naar gevangenen zijn, evenals reguliere brieven, niet privé. Mails en brieven naar gevangenen worden altijd gelezen. Als je een mail via CorrLinks verstuurd, dan komt deze in een algemene mailbox van de gevangenis terecht. In de meeste gevangenissen is er speciaal personeel aanwezig voor het lezen en controleren van alle binnengekomen post in iedere vorm. De mail gaat eerst minimaal tweemaal (afhankelijk van de gevangenis) door een keuring. Dit houdt in dat minimaal twee personen de mail lezen om te controleren of er geen vorm van ‘geheim taal’ in de tekst verscholen zit. Wanneer de mail is goedgekeurd, dan wordt deze uitgeprint. Alle mail en post wordt gesorteerd op gevangenennummer, waarna het wordt bezorgd aan de cel. De ene gevangenis doet dit allemaal op één en dezelfde dag, waar de andere gevangenis een paar dagen de tijd neemt om alles te verwerken. Het is dus nooit zeker te zeggen wanneer je mail daadwerkelijk kan worden gelezen door de betreffende gevangene. Het wordt dan ook aangeraden in het onderwerp van de mail, of in de tekst, een datum te plaatsen van de dag waarop je de mail verstuurd hebt.

Is CorrLinks een gratis service?

Nee, CorrLinks is niet helemaal gratis, maar zeker wel voordelig. Stel dat je vanuit Nederland een reguliere brief naar een gevangene in Amerika wilt sturen. Wanneer de brief minder weegt dan twintig gram, dan moet er een postzegel van 1 euro op (Wereld 1, tarief december 2013). Als je veel schrijft, of wat foto’s bij wilt voegen waardoor de brief zwaarder is, dan ben je al minimaal het dubbele tarief kwijt. De service van CorrLinks kost USD 0,30 per mail. Dit is omgerekend in december 2013 circa 22 eurocent per mail. Makkelijk gezegd kun je dus zo ongeveer vijf mailtjes sturen tegen eenzelfde tarief als 1 brief. Daarnaast is de mail in vrijwel alle gevallen sneller als een brief. Een brief is al snel 7 dagen onderweg. Voorheen was er een beperking geldig op de mails via CorrLinks. Een mail mocht namelijk niet langer zijn dan 13.000 tekens. Inmiddels is deze beperking opgeheven. Voor alle mails is het tarief gelijk, of je nu 30 woorden schrijft of 30.000.

De mails gemakkelijk betalen

Je betaalt bij CorrLinks per mail een vast tarief, maar dit moet worden afgetrokken van het bedrag dat je op je account hebt staan. Dit betekent dat je dus eerst geld op je account bij CorrLinks moet zetten voordat je mails kunt versturen. Helaas wordt er geen gebruik gemaakt van iDeal of bijvoorbeeld PayPal. Het is nodig een creditcard te gebruiken om geld op je account te zetten. Je kunt stortingen doen vanaf 10 dollar en maximaal 25 dollar in één storting. Het is wel toegestaan om op eenzelfde dag een onbeperkt aantal stortingen te doen. Je kunt gewoon een Nederlandse creditcard gebruiken om de betaling te verrichten. Je vult alle nodige gegevens in op de website van CorrLinks, en alles wordt automatisch voor je omgerekend naar dollars. Je hoeft dus zelf niet met een rekenmachine aan de slag te gaan om het juiste bedrag over te maken. Je ziet vooraf wat er (in dollars) betaald moet worden. Het is namelijk zo dat er op het bedrag dat je aangeeft te willen storten nog belasting moet betalen (6% in 2013). Daarnaast betaal je een kleine toeslag wanneer je buiten Amerika woont. Stel dat je 25 dollar op je account wilt zetten, dan komt het totaal op een bedrag van USD 29,68. Dit komt neer op een bedrag van 21,78 euro (december 2013). Het geld wordt direct na acceptatie van de creditcardgegevens bijgeschreven op je account, en is hierna een jaar geldig.

Geen creditcard?

Vooral voor Nederlanders die wilden communiceren met een Amerikaanse gevangene was het vaak lastig om een betaling te doen aan CorrLinks voor op de account. De creditcard is in Amerika zo normaal als een reguliere bankpas, maar in Nederland is lang niet iedereen in het bezit van een creditcard. Daarnaast is het, zeker in deze tijd, ook niet heel makkelijk een creditcard te krijgen als je een BKR-registratie hebt. Het is goed om te weten dat ook de prepaid creditcards en de creditcard vouchers geldig zijn om te gebruiken voor de service van CorrLinks. De welbekende 3V creditcard en de 3V voucher van Visa worden beiden door CorrLinks geaccepteerd. Zo is het voor iedereen mogelijk geld op het account te zetten zonder reguliere creditcard.

Mogen gedetineerden terugmailen?

Je account bij CorrLinks heeft 4 afdelingen, namelijk New Message (om een nieuw bericht te sturen), Inbox (reguliere inbox voor mail), Draft Messages (opgeslagen mails die nog niet zijn verstuurd) en Sent Messages (verzonden berichten). Het is dus via CorrLinks mogelijk om ook mails te ontvangen van gedetineerden. Echter, dit betekent lang niet altijd dat het ook daadwerkelijk het geval is. CorrLinks biedt namelijk wel de service aan gedetineerden aan om via de mail te reageren, maar diverse gevangenissen staan niet toe dat gevangenen mailen. Iemand die zit opgesloten in Minnesota Stillwater kan bijvoorbeeld elke dag mails ontvangen, maar zal met de hand terug moeten schrijven. De gevangenen in deze gevangenis mogen niet bij een computer in de buurt komen, ook niet offline. Je kunt op de website van iedere gevangenis informatie vinden over CorrLinks, met daarbij meer informatie over of het is toegestaan voor de gevangenen om terug te mailen.

Bijlagen versturen

Het is niet mogelijk om via CorrLinks een bijlage bij je mail te voegen. Gevangenissen accepteren dit niet, waardoor de service deze mogelijkheid ook niet aanbiedt. CorrLinks is echt alleen om tekstberichten naar gevangenen te sturen.

CorrLinks is op dit moment beschikbaar in het Engels en het Spaans.
© 2013 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevangenen: minder problemen bij rechtvaardigheidGevangenen: minder problemen bij rechtvaardigheidRedelijk of niet, gevangenen kunnen vaak op weinig sympathie rekenen. Toch is een behandeling gericht op voorkomen van p…
Amerikaanse gevangenissenIn Amerika gaat het er in de gevangenissen heel anders aan toe dan in Nederland. De bewakers zijn daar vele malen streng…
Schrijven met gevangenenSchrijven met gevangenenEr zijn mensen die graag schrijven met een gevangene. Door het schrijven kunnen ze hun verhaal kwijt en daarnaast vormen…
Gevangenis en uitkeringGevangenis en uitkeringTot 1 juli 2009 ontvingen gedetineerden van 65 jaar of ouder een AOW uitkering in de gevangenis. De overheid heeft dit o…

Wat doen tegen telefoonterreur van callcentersWat doen tegen telefoonterreur van callcentersDe telefoon gaat over. Je neemt op en aan de andere kant wordt neergelegd. Niemand die iets zegt. Wanneer dat gebeurt, s…
Algemene tips over onderhandelenAlgemene tips over onderhandelenDe meeste mensen staan er niet zo bij stil, maar onderhandelen is iets wat je ontzettend vaak doet. Je gebruikt het in h…
Bronnen en referenties
  • CorrLinks.com
  • Gedetineerde BMB vanuit Minnesota Correctional Facility Stillwater - Bayport
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.