Schrijven met gevangenen
Er zijn mensen die graag schrijven met een gevangene. Door het schrijven kunnen ze hun verhaal kwijt en daarnaast vormen ze ook een luisterend oor voor de gevangene. Waarom schrijven mensen met gevangenen? Zijn er regels waar je je aan moet houden en wat zijn de eventuele risico's die je neemt?
Organisaties
Als je wilt schrijven met een gevangene dan kan je dit doen met een iemand die vastzit in een Nederlandse of buitenlandse gevangenis. Voor het schrijven met een Nederlandse gedetineerde kan je terecht bij ‘Epafras’. Als je met iemand in Amerika wilt schrijven, dan kan je weer contact opnemen met ‘Inside-Outside’. De meeste mensen schrijven met een man, dit komt omdat er meer mannelijke misdadigers zijn dan vrouwelijke.
Een luisterend oor
Mensen die ervoor kiezen om te schrijven met een veroordeelde doen dit, omdat ze dit erg leuk vinden. Ze schrijven graag en willen ook nog eens een luisterend oor voor iemand zijn. Vooral in buitenlandse gevangenissen is de leefsituatie vaak erbarmelijk en niet humaan. Soms zitten er zelfs onschuldige mensen vast. Vooral langgestrafte gevangenen hebben vaak geen enkel contact met de buitenwereld. Voor hen is het ontvangen en schrijven van de brieven dan ook het enige contact met het leven buiten de gevangenismuren. Het is een lichtpuntje in hun saaie en uitzichtloze bestaan.
Goed over nadenken
Voordat je besluit om met een gedetineerde te schrijven, moet je er wel heel goed over nadenken. Stel jezelf daarom de vraag of je het wel aankunt om met iemand te schrijven die een ernstig misdrijf heeft begaan of misschien iemand heeft vermoord. Neem dus niet zomaar een, twee, drie de beslissing om dit te doen, maar laat het idee even op je inwerken. Zo kan je na verloop van tijd een weloverwogen besluit nemen. Vaak kan je kiezen of je wilt corresponderen met een langgestrafte of een terdoodveroordeelde.
Een band opbouwen
Wanneer je hebt besloten om met een gevangene te schrijven, dan kan dit leiden tot een lang contact. Je bouwt dan toch een band op met de persoon. Dit kan een risico zijn. Sommige gedetineerden hebben spijt van hun daad, maar er zijn er ook die dat niet hebben. Laat je dan ook nooit te makkelijk overhalen en vermeld niet te veel persoonlijke informatie in je brieven.
Aangetekend versturen
Vooral wanneer je met iemand in een buitenlandse gevangenis schrijft, dan bestaat de kans dat je brief niet aankomt. Om dit te voorkomen, kun je een aangetekende brief sturen. Vaak wordt je brief eerst door de beveiliging gelezen. Vooral wanneer iemand nog in voorarrest zit. Er kunnen dan ook stukken uit je brief zijn weggehaald door de beveiliging. Je kunt de pagina’s dan ook nummeren.
Informatie
Men zegt ook wel dat alle begin moeilijk is. Dit geldt eigenlijk ook voor het schrijven met een gevangene. Je weet niet precies wat je in de brief moet vermelden. Je kunt er wat algemene, niet te persoonlijke informatie, in vermelden. Vaak heb je een langere briefwisseling met een gevangene, daarom kunnen de brieven op den duur wat persoonlijker worden. Het wordt dan leuk en veel makkelijker om een brief te schrijven.