Werken in het buitenland - bereid je goed voor

Werken in het buitenland - bereid je goed voor Volgens een recent onderzoek blijkt dat 36% van de Nederlanders overweegt om te emigreren. Hierbij zijn Spanje, Duitsland en Italië de meest populaire landen om naar te verhuizen. In de praktijk valt het echter nog mee, ongeveer 100.000 Nederlanders verhuizen naar het buitenland waarvan zeker de helft na 6-8 jaar weer terugkeert. Dit is meestal vanwege heimwee, maar ook een gebrek aan voorbereiding.

Werk zoeken in het buitenland

Je kunt bijvoorbeeld ook besluiten om je maar een tijdje te vestigen in het buitenland, het hoeft ook niet voorgoed te zijn. Zo’n international ervaring doet het in ieder geval goed op je CV. Bovendien als je binnen de Europese Unie blijft heb je geen verblijfsvergunning of werkvergunning nodig en kun je zonder veel bureaucratische rompslomp snel aan het werk.
Er bestaat een Europese vacature bank waarop talloze verschillende vacatures binnen de EU te vinden zijn. Hier kun je zien in welk land je in jouw beroepsgroep het beste kunt zoeken. De allereerste beslissing is natuurlijk waar je wil gaan werken, wil je bijvoorbeeld een taal leren of perfectioneren of wil je juist naar een land met een prettiger klimaat. Of ben je misschien wel op zoek naar de ideale baan. De Kamer van Koophandel kan je helpen, ze hebben vestigingen in veel europese landen en kunnen je helpen aan adresgegevens. Een simpele zoekopdracht op het internet levert natuurlijk ook veel informatie op.

Vrijwilligerswerk

Ook heel populair op het moment onder jongeren vooral, is het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Vooral landen buiten Europa, denk aan Afrika, Zuid-amerika, zijn hierbij populair. Er zijn talloze projecten gaande in verschillende landen waar ze vrijwilligers voor zoeken. In het algemeen is het zo dat dit geen betaald werk is en je dus zelf je reis, accomodatie en eten moet betalen. Maar het gebeurt ook dat je onderdak en/of eten in ruil krijgt aangeboden, afhangende van het project en/of de organisatie die dit regelt. Nog leuker is om dit te combineren met het leren van een taal, je gaat dan een gedeelte van de tijd naar de les om de taal te leren en een gedeelte van de tijd besteed je aan vrijwilligerswerk.

Voor je vertrekt

Nog voor je vertrekt zorg je ervoor dat je je financiële zaken regelt, met b.v de Belastingdienst, breng instanties op de hoogte van je vertrek. Ook moet je zorgen voor een geldig paspoort en verblijfsvergunning. Houdt er rekening mee dat je paspoort nog 6 maanden voor terugkomst in Nederland geldig moet zijn. Ga je definitief naar het buitenland verhuizen vernieuw dan je paspoort voor nog 10 jaar. Het aanvragen van een Visa of verblijfsvergunning kan ook maanden duren, afhankelijk van je bestemming. Mocht je voor die tijd al een baan hebben gevonden, zorgen zij voor je werkvergunning. Je zult ook alvast moeten gaan zoeken naar accomodatie, dit is van een afstand niet zo makkelijk te regelen. Een tip is om een goedkoop hotel of bed-en breakfast te zoeken, en van deze locatie uit te zoeken naar andere accomodatie. Ook kun je een zoekmachine op het internet gebruiken.

Regels in het buitenland

Als je eenmaal in een ander land woont-en of werkt val je onder de regelingen en wetten van het betreffende land. Met name Sociale zekerheid, belastingen, ziektekosteverzekeringen zijn afhankelijk van de afspraken die daar gelden. De lidstaten van de EU hebben wel onderlinge belastingverdragen afgesloten zodat je niet in twee landen belasting hoeft te betalen.
Je tijd in het buitenland is vooral waardevol wanneer je ervaringen opdoet die voor je persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling nuttig zijn.

Nuttige links:

http://ec.europa.eu/eures: Europese vacaturebank
http://europa.eu/epso : European Personnel Selection Office
http://www.emigratie.startpagina.nl
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagEmigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagAls je gaat emigreren heeft dit consequenties voor je recht op sociale verzekeringen en kinderbijslag in Nederland. Het…
Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Buitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurBuitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurWonen in het buitenland met jonge kinderen betekend een hoop geregel. Ook het onderwijs voor deze Nederlandse kinderen i…

Fukushima kerncentrales, wat zijn de gevolgen?Fukushima kerncentrales, wat zijn de gevolgen?Fukushima heeft zes kerncentrales, waarvan er 4 in grote problemen zijn geraakt na de aardbeving op 11 maart 2011 en de…
Schrijven met een gevangeneAls u graag u verhaal kwijt wilt en zelf ook een luisterend oor wilt zijn kunt u er voor kiezen om te gaan schrijven met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gefrorene Wand, Pixabay
  • http://www.emigratie.startpagina.nl
  • http://www.wikipedia.org/
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.