InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Intergouvernementeel, supranationaal en federatie

Intergouvernementeel, supranationaal en federatie

Intergouvernementeel, supranationaal en federatie Internationale organisaties zijn erg bekend. Je hebt vast wel eens gehoord van de Verenigde Naties, de Wereldbank of een hele bekende onder ons: de Europese Unie. Deze maar ook andere internationale organisaties staan op een bepaalde manier met elkaar in verband. Drie kernwoorden hierbij zijn; intergouvernementeel, supranationaal en federatie. Deze woorden klinken je misschien wat minder bekend in de oren. In dit artikel wordt uitgelegd wat deze woorden inhouden.

Soevereiniteit?

Voordat de drie bovengenoemde begrippen worden uitgelegd, is het goed om te weten wat soevereiniteit betekent. Dit is het recht van een land om binnen haar eigen landsgrenzen macht uit te voeren. Dit wordt ook wel de hoogste macht van onafhankelijkheid genoemd. Een voorbeeld hiervan is het softdrugsbeleid in Nederland. Dit wordt gedoogd, en daar heeft een ander land niks over te zeggen.

Intergouvernementele organisatie

In een organisatie als deze zijn de lidstaten (deelnemende landen) gebonden aan het verdrag van de organisatie. Dit betekent simpel gezegd dat elk deelnemend land zich aan bepaalde regels moet houden. Deze regels zijn voor elk land hetzelfde. De beslissingsmacht en de uitvoerende macht ligt bij de lidstaten.

Voorbeelden

De Verenigde Naties (VN) en Wereldhandelsorganisatie (WHO) zijn twee goede voorbeelden van een intergouvernementele organisatie.

Supranationale organisatie

Dit is een samenwerkingsverband waarin lidstaten vrijwillig een deel van hun soevereiniteit afstaan aan de organisatie. Dit betekent dat een land wordt beperkt in haar onafhankelijkheid. De organisatie beschikt dus over middelen om samenwerking af te dwingen. Wel kunnen lidstaten er altijd voor kiezen om zich te ontbinden met de organisatie.

Voorbeeld

Een juist voorbeeld is de Europese Unie (EU).

Federatie

Bij een organisatie als deze bestaat er één centrale overheid en een aantal deelgebieden. De soevereine macht bij een organisatie als deze ligt op centraal niveau. De mate van onafhankelijkheid van een deelstaat wordt dus bepaald door de federale regering, of ingeperkt door de grondwet.

Voorbeelden

De Verenigde Staten, maar ook Bondsrepubliek Duitsland zijn een federatie.
© 2014 - 2019 Tweno, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het recht: nationaal, internationaal en supranationaal rechtHet recht: nationaal, internationaal en supranationaal rechtBinnen het recht worden verschillende indelingen aan de rechtsrichtingen gegeven. Een indeling is het nationaal, interna…
Internationale organisatiesInternationale organisatiesEen internationale organisatie is een aaneengesloten collectief van ten minste drie landen met een bepaald doel. De lids…
Realisme binnen de Internationale BetrekkingenBinnen de leer van internationale betrekkingen worden een paar stromingen onderscheiden. De meest belangrijke zijn Reali…
Begrippen uit de internationale politiek en relatiesBegrippen uit de internationale politiek en relatiesDit artikel bevat hoofdzakelijk een samenvatting van hoofdstuk 1 van het boek Understanding International Conflicts, an…
Realisme en liberalisme in internationale betrekkingenRealisme en liberalisme in internationale betrekkingenBinnen de internationale betrekkingen zijn er twee grote stromingen in het denken te ontdekken; het realisme en het libe…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Federalisme
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Intergouvernementele_organisatie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Supranationalisme

Reageer op het artikel "Intergouvernementeel, supranationaal en federatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tweno
Gepubliceerd: 13-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!