De filosofie en werken van de Franse filosoof René Descartes

De filosofie en werken van de Franse filosoof René Descartes René Descartes (1596-1650) was een Franse wiskundige, natuurkundige en filosoof. Tegenwoordig wordt Descartes beschouwd als een van de grondleggers van de moderne filosofie, want zijn filosofische gedachtegoed heeft veel impact gehad op latere filosofen. Daarom wordt hij ook wel eens 'vader van de moderne wijsbegeerte’ genoemd. Descartes was een rationalistische filosoof uit de tijd van de Barok. Hun filosofie was gebaseerd op rationaal en logisch nadenken in tegenstelling tot het empirisme. Descartes staat vooral bekend om zijn lijfspreuk: ''Cogito, ergo sum'': ''Ik denk, dus ik ben''.

De jeugd van de Franse René Descartes

René Descartes werd geboren op 31 maart 1596. Hij werd geboren in La Haye-en-Touraine, een Frans dorpje dat in 1961 naar Descartes is hernoemd. René groeide op bij zijn grootmoeder, omdat zijn moeder overleed tijdens het kraambed en zijn vader vaak lange periodes weg was wegens zijn werk als raadsheer in Rennes. Op elfjarige leeftijd ging Descartes naar het Collège royal Henri-le-Grand de La Flèche. Hier had hij lessen in de klassieke talen, wiskunde en filosofie. In december 1614 studeerde hij af aan La Flèche. Daarna begon hij met zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Poitiers, die hij afsloot in 1616 met een universitaire graad.

Van militair naar filosoof

In 1618 vertrok René Descartes naar Nederland, waar hij vrijwillig toetrad tot het Staatsleger van prins Maurits. Op 10 november 1618 raakte hij bevriend met een Nederlandse arts en filosoof genaamd Isaac Beeckman. Gezamenlijk werkten ze aan verschillende fenomenen, waaronder:
  • De vrije val
  • De kettinglijn als kegelsnede
  • De hydrostatische paradox

Vervolgens vertrok Descartes naar Beieren, waar hij als officier deelnam aan de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Tijdens de oorlog ontving de Franse filosoof drie visioenen. In zijn derde visioen had Descartes een woordenboek gezien, waarin stond: ''Quod vitae sectabor iter?'' (Wat voor soort leven zal ik gaan leiden?). Hierdoor nam de fransman ontslag uit het leger om zo te beginnen met een carrière als filosoof en wetenschapper.

De filosofie van René Descartes

De vader van de moderne wijsbegeerte was erg belangrijk tijdens de wetenschappelijke revolutie. Hij had het idee van een mechanistisch wereldbeeld. Dat houdt in: de wereld is gemaakt door God, maar God houdt zich niet bezig met de wereld. God heeft niet langer invloed op de wereld, alles gebeurt automatisch. Dit idee was een inspiratiebron voor grote denkers zoals Isaac Newton en Baruch Spinoza. Door deze gedachte over de wereld raakte Descartes in conflict met de kerk. De kerk beschuldigde Descartes ervan een volgeling van het atheïsme te zijn. Dit was een groot taboe in die tijd. Descartes heeft daarom ook altijd ontkend een atheïst te zijn.

Een bekende filosofie van René Descartes is de cartesiaanse twijfel. De cartesiaanse twijfel is een manier om veiligheid te zoeken door aan alles te twijfelen. Descartes begon te twijfelen aan wetenschappelijke uitvindingen en de Bijbel. Vanwege deze methodische twijfel, realiseerde Descartes zich het volgende: ''wat ik denk is in de meeste gevallen niet waar, maar het is een feit dat ik denk''. Conclusie: ''Cogito ergo sum'': ''Ik denk, dus ik ben.''

Descartes was een rationalistische filosoof. Dit betekent dat hij rationaal en met behulp van logica verklaringen bedenkt. Om rationeel te denken, zijn er volgens Descartes drie zekerheden.
  • De eerste zekerheid is die van twijfel. Twijfel schept zekerheid.
  • De tweede zekerheid is die van het bestaan ​​van God. Volgens Descartes zorgt God voor zuiverheid en zuiverheid is noodzakelijk voor zekerheid.
  • De derde zekerheid is die van het bestaan ​​van de externe wereld.

Discours de la Méthode

Een van de bekendste werken van Descartes is "Discours de la Méthode". Dit werk is gepubliceerd op 8 juni 1637. De volledige titel luidt: Discours de la Méthode pour bien conduire sa raison, et chercher la vérité dans les sciences, ofwel: Verhandeling over de methode om de rede op de juiste manier te leiden en de waarheid in de wetenschappen te zoeken.

Het boek bevat drie bijlages: La Dioptrique, Les Météores en La Géométrie. La Dioptrique bevat de ontdekking van Descartes voor de wet van sinussen met betrekking tot breking. Les Météores bevat de uitleg van de regenboog. La Géométrie bevat de geboorte van geometrie, zoals we die vandaag de dag kennen. In de 17e eeuw was het gebruikelijk om in het Latijn te schrijven, omdat dit de taal was voor het lesgeven aan universiteiten. De Franse filosoof gaf er echter de voorkeur aan om in het Frans te schrijven, niet alleen omdat hij dat gemakkelijker vond, maar ook zodat zijn werk van andere schrijvers verschilde en zodat hij een breder publiek aansprak dan andere geleerden. Hij wilde begrepen worden door vrouwen en kinderen. De eerste zin van Discours de la Méthode is een citaat van Descartes: "Het gezond verstand is van alle dingen op de wereld het gelijkmatigst verdeeld. Want iedereen vindt dat hij er zo goed van voorzien is dat zelfs degenen die in iedere andere kwestie het moeilijkst tevreden te stellen zijn er nooit meer van willen dan ze er al van hebben." Descartes leverde in veel opzichten een belangrijke bijdrage aan de wiskunde en natuurkunde en gaf voor het eerst een idee van wat de wetenschap de toekomst zou kunnen bieden.

Het overlijden van het Franse fenomeen

In 1648 ging René Descartes naar Zweden toe wegens een uitnodiging. Door het koudere klimaat van Zweden kreeg Descartes op 1 februari 1650 longontsteking waar hij tien dagen later, 11 februari 1650, aan stierf.
© 2019 - 2024 Nigellethan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik denk dus ik ben: Descartes' filosofisch systeemIk denk dus ik ben: Descartes' filosofisch systeemRené Descartes was een Franse filosoof die de vader van de moderne filosofie genoemd kan worden. En erg bekend door zijn…
Het lichaam-geest probleem: verschillende standpuntenIn dit werkstuk wordt het lichaam-geest probleem (in het Engels 'the mind-body problem') besproken. Hierbij komen de vis…
De visies van Descartes en WundtDescartes en Wundt waren beide pioniers van de psychologie, echter hadden zij beide verschillende visies. Zij hadden een…
Over de Methode - DescartesOver de Methode - DescartesIn 1637 schreef Descartes zijn Verhandeling Over de Methode (Discours de la Methode), waarin hij zegt onbetwijfelbare wa…

De persoonlijke waarde en betekenis van geldDe persoonlijke waarde en betekenis van geldWe kunnen in onze maatschappij niet meer zonder geld. Geld is van ouds een ruilmiddel. Met geld kan je spullen en dienst…
Het standaard argument tegen de vrije wil: determinismeHet standaard argument tegen de vrije wil: determinismeStaat alles vast of hebben wij als mensen de controle over wat we doen? Het probleem van de vrije wil is één van de bero…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: After Frans Hals, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Descartes#Jeugd
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Descartes
  • https://historiek.net/rene-descartes-filosoof-moderne-wijsbegeerte/67820/
  • Discours de la Méthode pour bien conduire sa raison, et chercher la vérité dans les sciences (René Descartes)
Nigellethan (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.