Nacht van de Nacht - genieten van de duisternis

Nacht van de Nacht - genieten van de duisternis Op een zaterdag aan het einde de maand oktober, vlak voor de nacht dat Nederland overgaat op wintertijd, vieren we de Nacht van de Nacht. Het evenement koestert de duisternis en strijdt tegen lichtvervuiling. Op heel veel plekken in Nederland is er aandacht voor het duister en worden er activiteiten rond de nacht van de Nacht georganiseerd. De Nacht van de Nacht benadrukt de schoonheid van het donker en de geweldige sterrenhemel, die je alleen maar kunt zien als er niet te veel lampen in de buurt zijn. In 2005 werd de eerste Nacht van de Nacht gehouden.
Bron: Amelander MuseaBron: Amelander Musea

Initiatiefnemers Nacht van de Nacht

Natuur en Milieufederaties van Nederland zijn de initiatiefnemers voor het evenement. Zij zetten zich provinciaal in voor een schoon milieu, een rijke natuur en een mooi landschap. Elke provincie heeft zijn eigen Natuur en Milieufederatie.
De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd samen met Natuur & Milieu. In de loop van de tijd hebben veel organisaties zoals Staatsbosbeheer en gemeenten zich aangesloten bij het evenement.

Wat is Nacht van de Nacht?

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt de duisternis benadrukt en worden op vele plaatsen activiteiten georganiseerd om te genieten van het donker en te leren over het belang en het mooie van duisternis. De activiteiten hebben te maken met donkerte en nacht.

De eerste Nacht van de Nacht

In 2005 werd de eerste Nacht van de Nacht georganiseerd. Het thema van die eerste keer was Glastuinbouw. Het was meteen een daverend succes. Tienduizend mensen deden mee aan de activiteiten zoals duisterniswandelingen met boswachters, theatervoorstellingen en vaarexcursies. Inmiddels doen er meer dan vele tienduizenden mensen mee aan de activiteiten.

Waarom een Nacht van de Nacht nodig?

De Nacht van de Nacht wil lichtvervuiling terugdringen en mensen bewust maken van het storende en schadelijke effect van te veel licht. In Nederland gebruiken wij erg veel licht; we zijn het lichtste land ter wereld. De Nacht van de Nacht wil mensen juist laten genieten van de duisternis; dan is er veel spannends en moois te beleven. Lichtvervuiling ontregelt mens en dier en verstoort de beleving van de nachtelijke natuur; je ziet pas sterren als het rondom donker is.

Wintertijd

De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd op een zaterdag in oktober vlak voordat de wintertijd ingaat. De organisatoren zoeken een nacht uit met zo weinig mogelijk maan om het zo donker mogelijk te laten zijn voor de nachtactiviteiten.

Meer verlichting

Lichtkaarten laten zien dat het steeds lichter wordt in Nederland. Elk jaar komt er 3 tot 5 procent licht bij.
De belangrijkste lichtvervuilers zijn:
 1. Glastuinbouw
 2. Sportveld verlichting
 3. Openbare verlichting en reclameverlichting

Kerstverlichting

Veel mensen doen lichtjes in hun buitenboom of aan hun gevel. Er zijn zelfs wedstrijden in kerstverlichting buitenshuis. Dit is ook een vorm van lichtvervuiling al is het niet zo ernstig, omdat het een tijdelijke verlichting betreft. Het wordt wel elk jaar gekker; er komt elk jaar meer verlichting in de tuin en aan de gevel. Dat kan mooier en zuiniger en ook daar wijst de Nacht van de Nacht op.

Stadsverlichting

De organisatoren van de Nacht van de Nacht maken zich zorgen over de algemene trend van steeds meer verlichting. Door de grote hoeveelheid reclameverlichting en straatlampen zijn de sterren bijvoorbeeld niet meer te zien. En de sterrenhemel is eigenlijk de mooiste (kerst)verlichting van alles. De mensen achter de Nacht van de Nacht willen zoveel mogelijk licht doven waar het kan en waar de veiligheid niet in het gedrang komt. Bovendien is op verlichting energie en geld te besparen.

Wat te doen

Er zijn maatregelen te nemen om de lichthinder te verminderen:
 • Kassen kunnen worden afgeschermd;
 • Er kunnen andere lampen gebruikt worden bij sportvelden;
 • Onnodige reclameverlichting kan s nachts uit;
 • Wegen kunnen met minder lampen verlicht worden;
 • Kattenogen kan in veel gevallen straatverlichting vervangen;
 • Groen licht in de armaturen draaien.
Particulieren kunnen ook het een en ander tegen de lichtvervuiling doen:
 • Geel, warmwit of oranje licht in plaats van blauw-wit TL-licht laten schijnen;
 • De lamp afschermen zodat er geen licht omhoog schijnt;
 • Lamp met lager vermogen gebruiken;
 • Bewegingsmelder plaatsen;
 • Verlichting op zonne-energie gebruiken.

Bron: Nacht van de NachtBron: Nacht van de Nacht

Genieten van de duisternis

In heel Nederland worden honderden activiteiten georganiseerd. We noemen er enkele:
 • Fakkeloptcht op de dijk;
 • Huifkarrentocht in het donker;
 • Donkere nacht wandeling;
 • Dineren bij kaarslicht;
 • Verhalenvoorstelling tot middernacht bij kaarslicht;
 • Lezing over nachtvlinders;
 • Workshop nachtfotografie.

Ameland

Ameland doet sinds 2008 elk jaar mee aan de Nacht van de Nacht.
Vooral de Amelander Musea organiseren activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht:
 1. Luister naar het duister, Een spannende tocht in de avond door het bos en De Vleijen;
 2. Warming-up met choco-cup, een avondwandeling en dan bijkomen met een kop chocolademelk;
 3. Zicht op Licht, Kijken naar het donker en het licht vanaf de toren van Natuurcentrum Ameland;
 4. Sterrentochten;
 5. Nachtwandelingen door bos en langs het strand vanaf de vuurtoren.

De Nacht van de Nacht vindt elk jaar plaats in een van de laatste weekenden van oktober.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht, donker en duisternisLicht, donker en duisternisNederland hoort met Vlaanderen s avonds en s nachts niet alleen tot het meest lichtvervuilde gebied van Europa, maar s…
Topattracties op AmelandTopattracties op AmelandAmeland is een prachtig eiland met een rijke natuur en een adembenemend strand. Wie op vakantie gaat naar dit waddeneila…
Meteoroïde - Vallende sterren boven de WaddeneilandenMeteoroïde - Vallende sterren boven de WaddeneilandenEen schicht aan de hemel is vaak een meteoor die door de dampkring schiet. Dat wordt een vallende ster genoemd, terwijl…
IDA Dark Sky Park Boschplaat, Lauwersmeer en WaddengebiedIDA Dark Sky Park Boschplaat, Lauwersmeer en WaddengebiedDark Sky Places zijn gebieden waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt, waar de sterren goed zijn te…

VrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf va…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nacht van de Nacht logo
 • Persbureau Ameland
 • Nacht van de Nacht website
 • Afbeelding bron 1: Amelander Musea
 • Afbeelding bron 2: Nacht van de Nacht
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-10-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.